Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Upis zavisi i od dozvole
  29.05.2014.

  U srednjoj Politehničkoj školi u Subotici ove godine neće moći da se upišu svi zainteresovani učenici

  Broj učenika u osmim razredima osnovnih škola u Subotici opada iz godine u godinu. U Politehničkoj školi i ove godine, veliko interesovanje đaka

  Iso Planić, direktor školeUpisi učenika u srednje škole u Subotici su u punom jeku. Jedna od onih koja i ove godine ima veliki broj učenika koji će se upisati je i srednja Politehnička škola koja je verifikovana za tri područja rada - geodeziju i građevinarstvo, šumarstvo i obradu drveta i grafičarstvo. U narednoj školskoj godini 2014/2015. planiran je upis 12 odeljenja, ali će ove godine taj broj biti nešto manji jer je Ministarstvo prosvete redukovalo upis đaka u svim školama, pa i ovoj.

  Prema rečima nadležnih škole, ove godine za neke obrazovne profile vlada posebno interesovanje, poput profila tehničar za pejzažnu arhitekturu na srpskom nastavnom jeziku gde će se upisati 30 učenika, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, kao i obrazovni profil - stolar i tapetar i dekorater.

  - Ovaj profil jedan je od zanimljivijih u našoj školi. Takođe je deficitaran na tržištu rada, pa bi učenici koji su zainteresovani za njega trebali znati da je mali broj stručnjaka na tržištu rada i da će najverovatnije kada ga završe lakše i brže naći posao - kaže za Subotičke novine Iso Planić, direktor škole.

  Politehnička škola inače je ove godine bitno smanjila broj odeljenja trećih stepena. Zašto, objašnjava direktor škole.

  - Pre dvadesetak godina kada sam počeo da radim u ovoj školi, đaci su većinom pohađali smerove na trećem stepenu, a sada to uglavnom rade na četvorogodišnjim obrazovnim profilima.  Vremena a i razlozi su se promenili.  Primera radi, na smer grafičar smo ove godine planirali upis tri odeljenja ali ćemo upisati samo dva, jer je tako odlučilo Ministarstvo. Reč je o tehničaru za oblikovanje grafičarskih proizvoda tu će biti upisano 30 učenika na srpskom i 30 učenika na obrazovnom profilu tehničar za grafičku pripremu.  Tradicionalno za ova dva profila u našoj školi vlada veliko interesovanje jer su oba povezana sa radom na računarima i učenjem rada na aplikacijama koje kasnije mogu u raznim sferama života da im pomognu - objašnjava Planić.

  Četvrti obrazovni profil i dalje neizvestan

  Politehnička srednja škola specifična je i po tome što je verifikovana i na području rada kulture umetnosti i javne informisanosti, što je četvrti obrazovni profil škole. Upis za likovnog tehničara što je obrazovni profil koji se u Vojvodini upisuje samo u Novom Sadu se planira, ali još nije stigla dozvola Ministarstva.

  - Očekujemo potvrdan odgovor, jer je naša škola inače okrenuta ka kreativnosti, imamo puno različitih dizajnera, puno profesora koji su završili akademije umetnosti, crtaone, kabinete koji bi mogli da podrže ovakav obrazovni profil. Dobili smo već i podršku Pokrajinskog sekreterijata, lokalne samouprave, u subotičkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje već postoji interesovanje za ovaj obrazovni profil. Dakle, imamo saglasnost svih relevantnih faktora da se ovakav obrazovni profil otvori, postoji teritorijalna opravdanost za otvaranje, interesovanje đaka, i zato ne vidim da isto ne odobri i Ministarstvo prosvete - naglašava direktor škole.

  Godišnje na nivou grada gube se dva odeljenja upisanih učenika.  Politehnička srednja škola ima zainteresovane učenike, a na Ministarstvu je da prepozna stvarne potrebe škole i prakse nakon njenog završetka.

  1000_2.jpg
  Odeljenjski starešina: Santrač Vera - AT 4/1 ARHITEKTONSKI TEHNIČAR-ogled: Anić Adela, Bartuc Anita, Bijelić Aleksa, Vojnić Hajduk David, Dobrić Miroslav, Ivković Ognjen, Jarić Anja, Jungić Nemanja, Kujunčić Bojan, Manjok Mija, Macan Vanja, Mrđa Nikola, Petrik Aleksandra, Petrović Nikola, Pletikosić Goran, Stojanović Vanja, Strajin Stefan, Sukara Nataša, Todorović Jelena, Tomić Ilija, Hajagoš Natalija, Hajduković Nikola

  1000_3.jpg
  Odeljenjski starešina: Juhas Damjanović Olga - G3/4 HIDROGRAĐEVINAR, KERAMIČAR-TERACERPEĆAR Keramičar-teracerpećar: Balog Kristian, Kurunci Denis, Lipajić Petar, Mačai Andor, Sič Sabolč, Tahiri Samur.  Hidrograđevinar: Mesaroš Ričard, Sabo Aleksandar, Takač Tibor, Farkaš Balaž

  Tablon odeljenja G3/4 možete pogledati u Ulici Matka Vukovića (u izlogu „Elmona”)

  Učenička kreativnost

  Politehnička škola je u saradnji sa Uslužnom stručnom srednjom školom “Vedreš Ištvan” iz Segedina realizovala projekat u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija–Mađarska pod nazivom “Negovanje zajedničkog kulturnog nasleđa kroz edukaciju u cilju stvaranja jedinstvene regije što je preduslov održivog razvoja”. Tim povodom je u foajeu Gradske kuće u petak, 16.maja, otvorena izložba radova učenika dveju škola. Učenici su oslikavali razne motive na staklu, emajlu, oprobali su se u grnčarstvu i duborezu, a projekat je doprineo jačanju međusobne saradnje i usvajanje novih veština. Izložba je škole otvorena do 23. maja.


  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja