Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Porezom „ozdravljuju” pušače
  31.05.2014.

  Srbija je na samom vrhu u Evropi po broju zavisnika od pušenja cigareta

  U susret obeležavanju 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima u koji je i ove godine tradicionalno uključena i Subotica, lekari su jedinstveni u alarmantnoj oceni da nam tek predstoji epidemija duvana. Ove godine moto manifestacije koji je odredila Svetska zdravstvena organizacija je „Veći porez na duvan - manje umrlih i obolelih”.  Ističe se da je jedna od ključnih mera za sprečavanje pušenja povećanje poreza na duvan, jer je ona pokazala da visoki porezi obeshrabruju upotrebu duvana a najisplativiji je način da se smanji njegova upotreba, naročito među mladim i siromašnim građanima. Srbija je jedna od 170 zemalja koje su potpisnice Okvirne konvencije o kontroli duvana, ali je i dalje na samom vrhu u Evropi po broju pušača.

  1009_1.jpg

  — Pušenje u Srbiji svake godine ubije preko 16 hiljada ljudi.  Nemamo preciznu evidenciju o broju umrlih u Severnobačkom Okrugu jer se ona radi na nacionalnom nivou, međutim rezultati sprovedenog ispitivanja iz 2012. godine pokazuju da u našem okrugu svakodnevno puši 13 odsto devojčica i 12,3 odsto dečaka, dok je broj pušača među srednjoškolcima čak 20 odsto, što su alarmantni podaci — rekla je dr Nada Kosić Bibić — načelnik Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

  U obeležavanje ove akcije pored Zavoda uključen je i Dom zdravlja, „Apoteka Subotica„ i Društvo za borbu protiv raka Grada Subotice, koji su nizom aktivnosti skrenuli pažnju javnosti na štetnost pušenja.

  — Mali broj ljudi u stvari zna da duvanski dim sadrži čak 7000 opasnih supstanci, od toga 250 otrovnih i 69 kancerogenih.  Svakako je jedna od najštetnijih, a i smrtno opasnih nikotin, koji je i najdirektnije odgovoran za uzroke smrtnosti kod pušača — navela je između ostalog na pres konferenciji dr Ana Dronjak, lekar opšte medicine u Domu zdravlja. Takođe je istakla da je duvanski dim iz okruženja veoma opasan jer izaziva bolesti sa fatalnim ishodom poput povećanog rizika za dobijanje raka pluća, srčanih oboljenja, moždanog udara, a u poslednje vreme statistike sve više pokazuju da je duvan direktno odgovoran za smrtnost kod raka bešike, ulkusa i još nekih drugih bolesti.

  U okviru promotivnih aktivnosti, u tržnom centru „Idea” u četvrak, 29. maja, održana je akcija promocije zdravlja i zdravih stilova života, a sugrađani su mogli besplatno da provere svoje zdravstveno stanje odnosno da izmere šećer u krvi, krvni pritisak, masnoću u krvi. Pušači su imali priliku da utvrde nivo ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu na aparatu koji meri takve promene - smokilajzeru. U Društvu lekara Vojvodine, podružnica Subotica istog dana održana je tribina „Nove psihoaktivne supstance”, gde je edukacijom objašnjeno na koji način štete nove sofisticirane metode reklamiranja i plasiranja duvanskih proizvoda prvenstveno kod mladih.

  U Osnovnoj školi „Miroslav Antić” na Paliću, u petak, 30.  maja, održava se edukativna radionica sa učenicima sedmih razreda na temu „Medijska pismenost i reklama”, koja je imala za cilj da osnaži mlade u razumevanju i prepoznavanju pravih poruka koje se kriju u reklamama i drugim medijskim porukama.  Lekari farmaceuti „Apoteke” istovremeno su davali savete sugrađanima o štetnosti pušenja, a sprovedena je i anketa o njihovim stavovima u vezi sa upotrebom duvana, cenama i izloženosti duvanskom dimu.

  Elektronske cigarete nisu pouzdane?!

  Povodom polemika koje se u poslednje vreme vode o tome jesu li elektronske cigarete koje su preplavile i srpsko tržište, adekvatna zaštita i dobro sredstvo za odvikavanje od pušenja, zvaničnog stava u Srbiji nema.  U Zavodu za javno zdravlje Subotica kažu da je jedino poznat stav Svetske zdravstvene organizacije iznet nedavno na stručnom skupu u Turskoj, gde je rečeno da ispitivanja na ovu temu koja su u toku, još uvek nisu potvrdila svrsishodnost elektronskih cigareta.


  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja