Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Zaboravili na terapiju
  04.06.2014.

  Akcija „Selu u pohode” organizovana u Mesnoj zajednici Mali Bajmok

  Akcija „Selu u pohode” organizovana je ovog meseca u Mesnoj zajednici Mali Bajmok, 21. maja. Lekari i medicinske sestre Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje kontrolisali su zdravstveno stanje meštanima tog naselja, a odziv je bio više nego dobar.

   1024_1.jpg

  Prema rečima lekara koji su bili na licu mesta i pregledali građane, kod 60 osoba je izmeren krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi, a kod njih 50, zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredilii stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase).  Merenja su takođe registrovala slučajeve dijabetesa kod 4 osobe koje su već pod terapijom, a otkriveno je da isti nije regulisan i dati su potrebni saveti.

  — Kod 20 osoba smo utvrdili i povišene vrednosti krvnog pritiska, a radi se o osobama koje imaju propisanu terapiju koju ne poštuju.  Kod jedne osobe su utvrđene izuzetno visoke vrednosti krvnog pritiska te je ista upućena odmah u ambulantu na hitnu terapiju.  Kod polovine osoba su izmerene i povišene vrednosti masnoća u krvi, a njih 33 imaju i vrednosti indeksa telesne mase iznad normalnih.  Svima smo savetovali oprez i daljnju lekarsku terapiju koje treba da se pridržavaju — kaže dr Nada Kosić Bibić, lekar iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  Iako u ovoj akciji nije bilo novootkrivenih oboljenja, akcija je ukazala na važnost redovnog korišćenja terapije i redovnih kontrola zdravlja osobama koje već imaju neko hronično oboljenje.  Akcija „Selu u pohode” traje već duže vreme, organizuje se jednom mesečno u nekoj od prigradskih mesnih zajednica, a cilj akcije je da se građani koje žive van Subotice, a iz nekog razloga nemaju mogućnost da dođu na pregled u grad, animiraju da vode računa o svom zdravlju.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja