Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Posla bi i bilo, da ima dovoljno upisanih
  05.06.2014.

  I ove upisne godine najpopularniji profil u Medicinskoj školi - medicinska sestra - tehničar

  Odeljenja u subotičkoj Bolnici poput orl, očnog i hirurgije odmah spremni da prime medicinske sestre, kaže Edit Šoš, direktor Srednje medicinske škole u Subotici

   1026_1.jpg
  Edit Šoš, direktor Srednje medicinske škole u Subotici

  Srednja medicinska škola u Subotici jedna je od traženijih po broju đaka koji kreću u pohađanje srednjeg obrazovanja. I ove godine, na dva područja rada u ovu školu upisuje se 150 đaka, u 5 odeljenja. Od toga udarno je obrazovno područje zdravstvo i socijalna zaštita gde se upisuju 4 odeljenja i 1 na području rada lične usluge, profil ženski frizer.

  – Naša upisna politika je da se tržište rada ne zasiti profilima u kojima školujemo naše đake, i da paleta predloženih profila bude široka i raznovrsna. Vodimo računa o zastupljenosti oba nastavna jezika. Od 9 verifikovanih profila zdravstvene struke u opticaju imamo sem jednog svih 8, odnosno trenutno nemamo profil medicinski laborant, jer je tu tržište relativno u potpunosti pokriveno s obzirom da se masa hemijskih tehničara u okviru prekvalifikacije pokriva odgovarajućom školskom spremom - navela je direktorica Šoš.

  Profil koji se kontinuirano godinama pa i ove, nudi đacima na oba jezika je medicinska sestratehničar i on je ujedno i najpopularniji.  To je opšti profil koji daje mogućnost zapošljavanja po završetku školovanja na svim odeljenjima Bolnice, u preventivi, zdravstvenoj zaštiti, medicini rada, što praktično znači u svim segmentima zdravstvenog sistema.

  – Medicinske sestre koje završe školovanje kod nas praktično odmah mogu da nađu posao pre svega po odeljenjima Bolnice, primera radi na orl, očnom i odeljenju hirurgije i drugih. One radeći na nekom od tih ili drugih odeljenja stiču iskustva i postaju stručne u poslu. To je prednost ovog veoma i dalje traženog obrazovnog profila – objašnjava naša sagovornica. Druga prednost je sticanje stabilnog znanja i iz opšteobrazovnih predmeta, što omogućuje nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama.

  Ove godine kako sada stvari stoje, u Medicinskoj školi biće upisano na srpskom i na mađarskom nastavnom jeziku medicinska sestra-tehničar po 30 učenika, fizioterapeutskih tehničara jedno odeljenje na srpskom, farmaceutskih tehničara na mađarskom jeziku takođe 30-toro.

  Istovremeno, na drugom području rada Škole lične usluge, ženski frizer ove godine upisuje se jedno odeljenje sa 30 učenika na madjarskom jeziku. Ovaj profil svake godine menja nastavni jezik upisanih. Zanimljivo je da za stomatološku sestru koja je takođe veoma traženi profil u ovoj Školi, kao i na tržištu rada, nema potrebne saglasnosti za upis naknadnih odeljenja, a prema saznanjima nadležnih iz škole, ovaj profil moguće je upisati samo najbliže u Novom Sadu.

  1026_2.jpg

  1026_3.jpg
  Odeljenje 4.4 - Stomatološki tehničar - Odeljenski starešina Margita Mojzeš

  1026_4.jpg
  Odeljenje 4.0.1 - medicinski tehničar - Odeljenski starešina Mirjana Mamula

  Upisanih manje, jer nema dozvole

  I u Medicinskoj školi kako su nam rekli, a nadovezujući se na izjavu direktora Politehničke škole iz našeg prošlog broja, ove godine neće moći biti upisan željeni broj đaka. Ministarstvo prosvete ni u ovoj školi nije dalo saglasnost za upis planiranog broja, a to se generalno odnosi i na ostale subotičke srednje škole.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja