Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Iz „Suboticagasa“ pola dobiti u gradsku kasu
  10.06.2014.

  Gradonačelnik posetio „Suboticagas” i ocenio da je to JKP perjanica gradskih preduzeća po dobrim rezultatima

  JKP „Suboticagas” uspešno radi i prihoduje i posle deobnog bilansa sa JKP „Subotička toplana”, a u budžet će od plusa u poslovanju biti preliveno oko 20 miliona dinara, za razliku od nekoliko subotičkih javnih komunalnih preduzeća koja rade sa gubitkom i kojima Grad pomaže da budu likvidni, rečeno je na konferenciji u tom Javnom komunalnom preduzeću.

  1046_1.jpg

  Gradonačelnik Subotice Jene Maglai sa saradnicima, Tomislavom Veljkovićem zamenikom i Ilijom Maravićem, predsednikom Skupštine, 30. maja posetio je Javno komunalno preduzeće „Suboticagas”, gde je razgovarao sa vršiocem dužnosti direktora „Suboticagasa” Draganom Božinovićem o zatečenom stanju i o aktuelnim problemima u preduzeću. Posle zajedničkog sastanka saopšteno je da je „Suboticagas” prvi od javnih komunalnih predzeća u Subotici, koje će od ukupno ostvarene dobiti uplatiti blizu 20 miliona dinara u gradsku kasu.

  – Ovo je prvo preduzeće koje će da uplati veći iznos na račun Grada, dok smo u ranijem periodu uglavnom imali stanje naštimavanja završnih računa JKP, dok su poneka uplaćivala minimalne iznose u budžet. Ocena rada ovog preduzeća je odlična, već skoro deceniju posluje sa oko 50 radnika u proseku, a nema dugova i transparentno posluje i sa svojim dobavljačima, pa se iz gradskog budžeta ne izdvaja novac za to preduzeće, što je inače slučaj sa nekim drugim JKP. Ne bi trebalo zanemariti da je prihod Preduzeća „Suboticagas” 1,2 milijarde dinara, a ta ozbiljna sredstva ukazuju da se radi o ozbiljnom i odgovornom preduzeću, istakao je Jene Maglai.  Dragan Božinović, čelnik „Suboticagasa” istakao je, da to Javno preduzeće ima blizu 9000 potrošača, a uprkos teškoj ekonomskoj situaciji planiraju da ulaganjem poboljšaju poslovanje i obezbede distribuciju gasa za oko 15.000 korisnika, u srednjoročnom planu.

  – Trenutno preduzeće isporučuje energiju za 570 pravnih lica i 8250 građana, a distribuiramo gas za oko devet hiljada potrošača.  Godišnja potrošnja tog energenta je blizu 25,5 miliona kubika, dok je u toku grejne sezone najveća, decembra i januara, recimo, potrošeno je oko četiri miliona kubika gasa. Opremljeni kako jesmo, sa natprosečnom i stručnom strukturom, imamo pretpostavku da beležimo realan rast svih parametara u narednom periodu, pa i da polovinu dobiti, prema zakonskoj osnovi, prelijemo u gradski budžet, istakao je Božinović.

  Božinović je najavio i da će „Suboticagas”, osim što ne koristi budžetska sredstva, ove godine obezbediti investiranje u iznosu od 45 do 50 miliona dinara, za uvođenje gasnog grejanja u škole i predškolske ustanove.

  – Obezbeđena su sredstva i za finansiranje besplatnih priključaka za gas u domaćinstvima. Želimo da primerom „Suboticagasa” istaknemo da je realno moguće dobro poslovanje i JKP, što može doprineti i sigurnijoj budućnosti privrede Grada i građana povećanje pozicija preduzeća na tržištu. U investiranju ove godine planiramo ulaganje u izmenu sistema grejanja u školama, što je dominantno u narednom periodu. Snabdevamo velika preduzeća i poslovne ustanove gasom, a što se cene gasa tiče, Subotica nije najskuplji grad. Pri nadležnoj Agenciji u Ministarstvu energetike, izračunava se na osnovu brojnih parametara i cena, odgovarajućom metodologijom, koja je različita za svako preduzeće. Cena je sada u Subotici izjednačena približno, 43 dinara za pravna lica i 45 dinara za fizička lica. Na lestvici 30-ak distributera u Srbiji, zauzimamo prosečno mesto u sredini liste, prema cenama isporuke gasa. Nismo dakle među najskupljim distributerima, a „Suboticagas” mora da prihvati državnu cenu, pa se nadamo da će ona biti izbalansirana, kako bi odgovarala i potrošačima.  Što se tiče ulaganja, iz tekućeg poslovanja planiramo obezbediti ulaganje, a investicije su za sada okvirno planski omeđene na oko 45 do 50 miliona dinara. Neće nam biti lako, stoga ćemo zatražiti pomoć lokalne samouprave oko naplate dugovanja. Ovo investiranje je zasnovano i na planiranom povećanju broja potrošača. Suština je da to ulaganje, zacrtano preko nekoliko grupa investiranja, donosi i velike uštede u školama, do 40 posto energije i sredstava, u odnosu na postojeće grejanje na mazut, prema predračunskoj projektnoj dokumentaciji, pa su koristi dvostruke za Grad na makro nivou, istakao je Božinović.

  On je naglasio i da su potraživanja „Suboticagasa” od pravnih lica oko 130 miliona dinara, 30 miliona dinara od fizičkih lica i oko 7 miliona dinara na osnovu sudskih potraživanja i rešenja.

  – Naš je cilj da smanjimo potraživanja, a nivo potraživanja može biti opravdan ako ne prelazi mesečnu realizaciju od 50 do 150 miliona dinara, obrazložio je Božinović.

  Ulaganja u prigradska naselja u gasifikaciju su planirana već ranijim projektom.

  – Taj projekat je preuzela jedna privatna kompanija sa Srbijagasom zajedno, a finansiran je iz kreditnih aranžmana koje je obezbedila država. Ispostavilo se da je problematičan taj kreditni aranžman, a privatna kompanija je otišla u stečajni postupak.  Projekat nije završen. Nagovešten je i pokušaj da izađe iz stečaja ta privatna kompanija. Pošto su nerasčišćeni vlasnički odnosi u toj kompaniji i potraživanja banaka kao i odnosa ulaganja na osnovu tog kredita, smatram kao gradonačelnik da bi trebalo da se sačeka sa planom oko tog projekta, i da se ne dozvoli da se upliće u takvu avanturu niti „Suboticagas” niti lokalna samouprava, oko realizovanja i preuzimanja tih obaveza, a da ne znamo realnu vrednost radova i kvalitet tog projekta, istakao je Maglai.

  Znaće ko kosi, a ko vodu nosi

  Maglai je rekao i da će uskoro biti poznata klasifikacija uspešnih javnih komunalnih preduzeća na gubitaše, one u kojima su nađene neregularnosti u poslovanju i uspešna preduzeća kao što je „Suboticagas”, koja poboljšavaju i budžet i privredu Grada.

  N. Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja