Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Vukovci otišli u konobare
  12.06.2014.

  Ekonomska srednja škola

  Zanati među kojima je i zanimanje konobar iako se posao odmah može naći, ne zanimaju naše učenike, kaže Igor Bem, direktor Ekonomske srednje škole u Subotici

  Jedna od popularnijih škola s obzirom na tražene profile u Subotici je i Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević”. U ovoj školi se tradicionalno, svake godine upisuje veliki broj učenika, a ove godine će ih biti ipak manje nego lane. Ministarstvo prosvete nije ni za ovu školu kao ni za druge, dalo saglasnost za potreban broj profila, ali će se u nju u julu ipak upisati veliki broj učenika u 8 odeljenja, 5 na srpskom i 3 na mađarskom nastavnom jeziku.

  1054_2.jpg
  Odeljenje 4-1 ekonomski tehničar, razredne starešine: Albina Kapetanović i Jelena Piuković

  Tridesetoro učenika će u narednoj školskoj godini pohađati nastavu na srpskom jeziku na profilu ekonomski tehničar, za finansijskog administratora obučavaće se 30 učenika, bankarski službenik ogled imaće 24 učenika, turistički tehničar koji izlazi iz ogleda 30, dok će na trećem stepenu biti formirano kombinovano odeljenje 15 kuvara i 15 konobara.  Zanimljivo je da je ovaj obrazovni profil - kuvar, sve manje popularan u ovoj školi iako se po završetku odmah može naći posao.

  — Učenici zadnjih godina izbegavaju zanate odnosno treći stepen. Ovo je nešto što je važno u smislu zapošljavanja i potreba tržišta rada jer pored nekih građevinskih i mašinskih zanimanja, kuvari i konobari su deficitarni na našem tržištu rada ne samo u našem gradu nego i u Srbiji.  Ali izgleda da našim učenicima to nije zanimljivo, svi bi izgleda voleli da budu visokoškolovani, da budu menadžeri, doktori i slično, a izbegava se zanat.  Znamo da firme stimulišu zapošljavanje, upis određenih profila ali i pored toga učenika nema.  Ovaj trend je prisutan zadnjih desetak godina i on se zbog svega ovoga praktično zatvara i preorijentiše u četvrti stepen. U svakom slučaju kuvar je među najatraktivnijim zanimanjima u zadnjih nekoliko godina — objašnjava direktor Bem.

  1054_1.jpg
  Odeljenje 4-2 bankarski službeni - ogled, razredni starešina: Mirjana Kiš - Marjanov

  Direktor međutim ipak ističe posebnu prednost Subotice u smislu učenika koji dolaze iz cele Vojvodine da se upisuju u neku od srednjih škola a to je što naš grad ima Dom učenika.

  — U odnosu na ostale gradove u Vojvodini koji obrazuju učenike na mađarskom nastavnom jeziku, Subotica je obrazovni centar gde učenici mogu da apliciraju za Dom. To je veoma važno takođe i za našu školu kod planiranja upisa, te sa drugim ekonomskim školama u okruženju i pravimo zajednički plan gledajući da ne upisujemo iste obrazovne profile gde god je to moguće. Dakle na tom planu odlično sarađujemo sa školama iz Sente, Bečeja, Bačke Topole, Temerina. S obzirom da imamo Dom učenika, samim tim imamo i veću mogućnost da učenici gravitiraju ka Subotici nego drugim manjim mestima — naveo je direktor škole.

  Na mađarskom nastavnom jeziku ekonomski tehničar u ovoj školi takođe će biti upisano 30 učenika, finansijskih administratora 30, kao i kombinovano odeljenje kuvara i konobara.

  Datum prijema za prvake u prvom krugu je 7. i 8. jul, dok je drugi krug predviđen za 10. jul.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja