Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Kada je kocka - patologija!
  12.06.2014.

  Bolesti zavisnosti su zaraza XXI veka

  Igrajući igre na sreću, čini se „bezazlenu partiju karata” sa prijateljima, u svesti osobe podložne bolesti zavisnosti, javlja se potreba za sve učestalijim izazovima, koja vodi opasnoj patologiji, upozoravaju psihijatri

  1055_1.jpg

  Najčešće pominjane bolesti zavisnosti u Severnobačkom okrugu u poslednje vreme su zavisnost od psihoaktivnih supstanci heroina, kokaina, sintetskih droga i zavisnost od alkohola.  To je zvanična ocena gotovo svih relevantnih zdravstvenih ustanova u gradu, ali psihijatri skreću pažnju na još jednu veoma opasnu i sve rasprostranjeniju pojavu - kockanje, koja je prema njihovoj oceni u našem okruženju već dobila epitet „epidemije”.

  Kockanje, kojem su najviše podložni mladi ali ne tako retko i stariji muškarci, počinje kako lekari objašnjavaju najpre kao nefrekventno, epizodično kockanje, često manje od jednom mesečno. Dobijajuci osećaj izazova, ono postaje navika i kockar postaje stalni igrač, koji svoje slobodno vreme dominantno provodi ispunjavajući tikete, igrajući druge vrste igara na sreću i slično. Njegovo kockanje raste iz nefrekventnog u frekventno - u velikom broju slučaja svakodnevno. A to dovodi do krajnje, i veoma opasne faze - patologije.

  Psihijatrija sve punija zavisnika od kocke

  U Dispanzer za mentalno zdravlje Opšte bolnice u Subotici sve češće se javljaju zavisnici od kockanja tražeći pomoć sami ili u pratnji roditelja ili bračnog druga.

  – Patološko kockanje podrazumeva izuzetno jaku želju za kockanjem i čestim periodima kockanja. To dovodi do poremećaja u svim oblastima funkcionisanja, te narušava porodične, socijalne odnose, dovodi do kršenja zakona i kriminalnih radnji kako bi se pribavio novac. Strast za kockanjem je, rekla bih već tolika da dovodi do rizičnog ponašanja čija je posledica gubitak imovine, posla, porodice, prijatelja, a nekada i vlastitog života. Patološko kockanje je veoma ozbiljna bolest zavisnosti i može se porediti sa opijatskom zavisnošću - ističe dr Nada Vasković Maravić, načelnik odeljenja psihijatrije u subotičkoj Bolnici. Lečenje od ove bolesti i zavisnosti je prema rečima naše sagovornice veoma ozbiljno, kompleksno i dugotrajno. Ona takođe ističe dodatni problem da se o ovoj temi u javnosti izuzetno malo i govori.

  – Patološki kockari su osobe koje poput zavisnika ne mogu kontrolisati impuls za kockanjem, skloni su laganju, prevarama, a kockanje im prerasta u način života i često gube sve materijalno i nematerijalno.  Ovim osobama stručna pomoć je neophodna psihoterapeuta, a često i psihijatra - objašnjava dr Vasković Maravić.

  Iako u običnom žargonu možemo čuti već čuvenu izreku „Jednom kockar, uvek kockar”, psihijatri tvrde da je i kocka kao i svaka bolest zavisnosti, izlečiva.  Možda je samo stvar „ne potegnuti okidač”, posle jedne ili dve odigrane partije karata, na „makar još jednu”. To bi i bila takozvana „pozitivna ocena psihijatra” u izlečenju svog pacijenta, a ujedno i poruka svakom od potencijalnih zavisnika.

  Suicida najviše u aprilu

  Subotica se nažalost mapira visoko na suicidnoj karti.  Godina je tek na polovini, a statistika subotičke Bolnice pokazuje da je od početka godine 69 lica pokušalo suicid.  Najviše pokušaja je bilo u aprilu, čak 20, a u toku maja samoubistvo je pokušalo 12 lica. Najčešći način pokušaja samoubistva i dalje je trovanje lekovima a potom venesekcija. Kod izvršenih suicida daleko najbrojnije je i dalje samoubistvo vešanjem.

  Alkohol - delirijum?

  Pored kocke kao najnovijeg „pomodarstva” u bolestima zavisnosti, alkohol je bolest koja je i dalje predmet bavljenja psihijatara.  Naime, zavisnici od alkohola čine čak trećinu hospitalizovanih pacijenata na odeljenju psihijatrije u subotičkoj Bolnici. Podjednako piju i muškarci i žene. Alarmantno je da je na odeljenju psihijatrije u Bolnici u poslednjih nekoliko meseci bilo čak nekoliko veoma teških kliničkih slika alkoholnih delirijuma.  Još je „crnja” statistika mortaliteta od alkohola.  Čak 10% umrlih čine alkoholičari koji su lečeni na ovom odeljenju.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja