Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Neke stranke Koalicije „povlače ručnu”
  18.06.2014.

  Gradonačelnik Jene Maglai o šestomesečnim rezultatima

  Mogućnost uvođenja privremenih mera kao i lokalne izbore u Subotici ne bi trebalo isključiti, ali u trenutnoj situaciji nije realno očekivati izbore, iako je „Srbija nestabilna zemlja u kojoj je to stalna pretnja” ocenio je gradonačelnik Subotice u delu svog izveštaja o šestomesečnom radu.

  1078_1.jpgGradonačelnik Subotice Jene Maglai na pres konferenciji kojom je javnost upoznao sa izveštajem o šestomesečnim rezultatima, ocenio je da neke stranke Koalicije u vlasti Subotice sve češće “povlače ručnu”, ocenjujući da zbog toga kasne zasedanja Skupštine i konačna usvajanja odluka koje predlaže Gradsko veće. Međutim, gradonačelnik nije želeo da otkrije o kojim strankama i pojedincima je reč, podvlačeći da su kadrovska rešenja sve veći problem za funkcionisanju

  Koalicije na vlasti.  Koalicionu vlast Subotice čine Savez vojvođanskih Mađara, Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, ali nijedna od tih stranaka se ne prepoznaje u oceni da je baš ona kočničar usvajanja bitnih odluka za građane. Međutim, Maglai tvrdi da neki partneri iz vladajuće Koalicije koče takav napredak i iz ličnih interesa.

  – Najvažnije je ko će i gde da bude zaposlen. Politikantska taktiziranja nekih partnera u Koaliciji stalno povlače ručnu kočnicu, kada je u pitanju opšti interes Grada. To je ključni problem što već dugo nema sednice Skupštine, dok odluke čekaju na usvajanje, rekao je Maglai.

  Gradonačelnik je istakao da je Grad za prvih pet meseci raspolagao sa 10 posto manje sredstava u odnosu na isti period prošle godine, pošto je u kasi bilo 1,68 milijardi dinara, odnosno 30 odsto godišnjeg obima sredstava.  Podvlačeći da su prihodi i rashodi u disbalansu, objasnio je da je smanjenjem transfernih sredstava iz republičkog budžeta za 140 miliona dinara, kao i prihoda koji se odnosi na porez na dohodak građana, gde je na godišnjem nivou umanjenje još oko 60 miliona dinara, pa je gradski budžet kraći za oko 200 miliona dinara, nego lane.

  – Takav krnji budžet je nadomešten finansijskom disciplinom u plaćanju obaveza, posebno poreza i određenih obaveza koje imaju naši korisnici, prvenstveno zakupa gradskih poslovnih prostora. Prihode od poreza na imovinu u prvih pet meseci ove godine, u odnosu na isti period 2013. godine, povećali smo za 37 odsto, pa smo ukupno naplatili 224 miliona dinara.  Dnevnice, troškovi putovanja i goriva prepolovljeni su u odnosu na isti period lanjske godine, a službenim automobilima je ostvarena ušteda jer je pređeno čak 100.000 kilometara manje, nego lane u tom periodu, odnosno potrošeno je 21.000 litara benzina manje, reprezentacijom je ušteđeno čak tri četrvtine sredstava za isti period, naveo je Maglai.

  Gradonačelnik je ocenio i da, osim retkih izuzetaka, javna preduzeća loše rade, a neka imaju katastrofalan rezultat.

  – Prvi rezultati revizije poslovanja tih JKP znaće se za desetak dana, a verujem da će za građane ti rezultati biti „šokantni”. U prethodnih šest meseci trpeo sam velike pritiske direktora javnih preduzeća da odobrim povećanje usluga, što nisam dozvolio, jer neracionalno poslovanje rukovodstva tih preduzeća je teret na leđima građana, pa preostaje da se uvede red u poslovanje. Problem je i što se koči imenovanje direktora tih preduzeća na mandat od četiri godine, jer su većina postavljeni za vršioce dužnosti, što je kočnica da realizuju dugoročne planove, uz uštede da posluju domaćinski, rekao je Maglai.

  Prema njegovoj oceni investitori se ne utrkuju, ni na nivou države ni u Subotici, da intenzivnije ulažu.

  – Započete investicije se realizuju, “Svarovski” gradi proizvodnu halu, „Simens” najavljuje da u sledećih nekoliko godina utrostruči proizvodnju i broj zaposlenih, a „Kalcedonija” će do kraja godine da zaposli veći broj ljudi. Očekujemo i da dve italijanske kompanije sledeće godine počnu da grade pogone, a pregovori su u toku i sa jednom južnokorejskom kompanijom, rekao je Maglai, ističući i važnost rešavanja problema vojnog kompleksa Kasarne „Petar Drapšin“ i navodeći da četiri godine stoji taj kompleks, svake godine plaćamo milione za njegovo održavanje i čuvanje, a nikakve koristi od njega nema.

  „Verujem da ćemo napraviti dobar posao i za Grad i za državu preuzimanjem Druge kasarne „Kosta Nađ”. Očekujem da će Poreska uprava uskoro dobiti iz Republičke direkcije za imovinu nalog za procenu Prve kasarne i da ćemo u nekoliko narednih meseci uspeti da se dogovorimo sa Ministarstvom odbrane i Republičkom direkcijom za imovinu o njenom otkupu u ugovornim uslovima koji su nam ponuđeni od strane Ministarstva odbrane, najavio je Maglai.

  Infrastruktura
  Što se tiče infrastrukture, rekao je, gradi se ili je već završena saobraćajnica Bajmok-Bačalmaš, zaključeni su ugovori i počeli su radovi na izgradnji i proširenju Tesline ulice, a ulazi se i u investiciju vezanu za opsežne radove u Ulici grožđa. Na Paliću se gradi kanalizaciona mreža u Zoološkom vrtu. Nadam se da ćemo ove godine na Paliću izgraditi vodovodnu mrežu u još pet-šest ulica, a ako dobijemo odobrena sredstva u iznosu od 55 miliona dinara iz Pokrajine, gradiće se kanalizaciona mreža kod Vikend naselja, na Horgoškom i Kanjiškom putu, rekao je Maglai.  Napomenuo je da postoji mogućnost da se realizuje nastavak izgradnje Narodnog pozorišta, da ovih dana stiže odobrenje za raspisivanje javnog tendera.

  – Ulazimo u proces gde ćemo morati da radimo više manjih projekata, s obzirom na to da novca nema, neće se ulaziti u realizaciju velikih projekata, bez sredstva iz Republike, ili iz evropskih fondova.U odnosu na projektovane vrednosti za investicije kod javnih nabavki postižemo cene koje su za 25 do 30 odsto manje nego što su nam projektanti nudili, naglasio je Maglai i podsetio da je mađarska Vlada obezbedila 350 hiljada evra za unutrašnje uređenje Sinagoge, dok lokalnoj samoupravi ostaje da obezbedi sredstva za uređenje zapuštenog trga ispred Sinagoge.

  Grad otkrio 70 hektara
  – Interesantno da je Grad Subotica došao do novih 70 hektara građevinskog zemljišta, na vrlo atraktivnim mestima, a uskoro preuzima u posed 40 hektara, dok će preostalih 30 hektara preuzeti u narednom periodu.

  Štednja
  Dnevnice i troškovi putovanja i benzina, kao i troškovi parkiranja prepolovljeni su u odnosu na isti period prošle godine, a reprezentacija je smanjena za 75 odsto u odnosu na isti period 2013. godine, smanjene su ugostiteljske usluge, a tokom proteklih pet meseci na određeno vreme angažovano je upola manje radnika nego lane u istom periodu.  U mnogim JKP odnos prema radu je problematičan i mnogi bi trebalo da se osveste i promene devizu „Ne mogu oni mene tako malo da plate, koliko ja malo mogu da radim”.  Uvođenje reda neće biti jednostavno, biće čak mnogo teže nego što sam očekivao.  Revizorska kontrola radi, a Subotičani će biti šokirani podacima o trošenju novca iz kase javnih preduzeća, istakao je Jene Maglai.

  Troškovi
  – U periodu januar-maj ukupno je utrošeno 1,52 milijarde dinara, na obrazovanje predškolsko, osnovno i srednje (332 miliona dinara), kulturu (230), socijalnu zaštitu (66), opšte javne usluge (389), razvoj zajednice (363), kapitalne investicije (222), primarnu zdravstvenu zaštitu (26) i ekonomske poslove, poljoprivredu i transport (110 miliona dinara).  Prioritet su obrazovanje, kultura, socijalne usluge, komunalno održavanje, a pod kontrolom smo držali i budžetske korisnike, kako ne bi došlo do finansijskih dubioza, rekao je Maglai.


  N. Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja