Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Bravar – zavarivač, odmah može da radi
  19.06.2014.

  Učenike Tehničke škole “Ivan Sarić” stipendiraju firme

  Kao i sve druge srednje škole u Subotici, i srednja Tehnička škola “Ivan Sarić upisaće ove godine nešto manje učenika u prve razrede. Prošle godine, u ovu školu upisano je 408 đaka u 15 odelenja, a zbog velikog interesovanja roditelja i učenika, ove godine je planirano odeljenje više, dakle 16. To praktično prema rečima Eržebet Ivanović, direktorice škole, znači isti broj učenika, samo sa manje odeljenja, pošto se kod oglednih može upisati po 24 učenika u razred.

  – Ministarstvo ni nama nije odobrilo sva odeljenja, na srpskom nastavnom jeziku smo izgubili dva, imamo sedam tehničarskih odljenja i jedno na trećem stepenu. Međutim ono što je novo, od ove školske godine kreće novo ogledno zanimanje koje će biti zapravo u domenu dualnog kooperativnog obrazovanja.  To znači da bi bilo u tesnoj saradnji sa kompanijama koje rade u našoj struci, pa smo konkurisali za zanimanje bravar- zavarivač, gde bi se primalo 30 učenika. Oni bi imali program potpuno prilagođen zahtevima kompanija. Dobili smo podršku Simensa i Kontinentala iz Subotice. Oni bi praktično u prvoj godini imali nastavu u školi, u drugoj dva dana u firmama, a u trećoj tri dana u firmi. Cilj bi bio, da se njihovo školovanje usmeri ka potrebama firme i kada završe školovanje oni bi mogli da u njima nađu posao, a da pri tome i znaju raditi što radno mesto iziskuje. Ovo je po prvi put da se takva praksa odvija u našoj školi. Postoje samo tri obrazovna profila u Srbiji, drugi je industrijski mehaničar, ali on je samo u Pećincima za firmu Boš. Sada je bio raspisan konkurs za profil bravara-zavarivača i za električara. Mi smo dobili inicijativu od Simensa, da upisujemo bravare-zavarivače, predali smo molbu sa dokumentacijom i prvi znaci pokazuju da ćemo, najverovatnije, proći ovih dana. Čim se donese pozitivna Odluka o tome na nivou Ministarstva, sledi korekcija konkursa, pa ćemo onda imati još jedno isto odeljenje na srpskom. To je trogodišnje zanimanje i tu će Simens ili Kontinental učenike i stipendirati - navela je direktorica Ivanović.

  Prema njenim rečima, to su ujedno i zanimanja koja fale u mnogim firmama. Kada se krenulo da se traži koja će kompanija podržati ideju škole, da se upisuju đaci sa takvim obrazovnim profilima, dobijena je podrška od još pet do šest firmi.

  – U ovom trenutku, možemo planirati čak dva odeljenja tih učenika. To se mora blagovremeno uraditi, a mi nismo mogli pokrenuti veliki marketing za to zanimanje.  Budućnost izgleda tako , da će se naša škola usmeravati na informatička zanimanja i na zanimanja sa kojima se relativno lako dobija posao. Naravno kad se neko zaposli u Simensu ili Kontinentalu, sve perspektive su mu otvorene - navodi Ivanovićeva.

  Tehnička škola “Ivan Sarić”, poznatija kao MEŠC, ove godine upisaće 368 učenika. Škola je jedinstvena i po tome, što ima prihvat učenika iz čitave Pokrajine.  Možemo pomenuti primer Temerina, pogotovo za profile na mađarskom jeziku, ali i iz uže Srbije na srpskom jeziku, jer takvih zanimanja nema u državi, poput tehničara za bezbednost saobraćaja.  Takve struke postoje samo u nekoliko škola u Srbiji, a to su budući elektrotehničari za informacionu tehnologiju, mehatroniku i telekomunikacije.  Sve su to, prema rečima direktorice škole, nova zanimanja unazad pet do šest godina i nemaju ih sve škole u Srbiji, po čemu je subotička škola „Ivan Sarić” već prepoznatljiva.

  1082_1.jpg
  Odeljenje SD43 - Tehničar unutrašnjeg transporta. Razredni: Vasić Milica

  1082_2.jpg
  Odeljenje ET45 - Elektrotehničar multimedija - ogled. Razredni: Krmpotić Nikola

  1082_3.jpg
  Odeljenje MT42 - Mašinski tehničat za kompjutersko konstruisanje.  Razredni: Sudarević Irena

  1082_4.jpg
  Odeljenje S31 - Vozač motornih vozila.  Razredni: Maravić Dmitar

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja