Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Dug od 65 miliona - platiće Grad
  21.06.2014.

  Država raskinula ugovor sa „Čistoćom“

  Ministarstvo poljoprivrede raskinulo je ugovor o pošumljavanju s Javno komunalnim preduzećem „Čistoća i zelenilo“ u Subotici, zbog neispunjenih obaveza.

   1090_1.jpg

  U lokalnoj samoupravi kažu, da će Ministarstvu uputiti zahtev i za raskid ugovora o vetrozaštitinim pojasevima, zbog neodgovornog poslovanja s istim preduzećem.

  – Zbog neurađenih i nedovršenih obaveza pošumljavanja i podizanja i održavanja vetrozaštitnih pojaseva „Čistoća“ mora da vrati 18 miliona Pokrajini i 47 miliona dinara nadležnom Ministarstvu.  Država će prvo tužiti „Čistoću“, a pošto je preduzeće budžetski korisnik, Grad će morati iz budžeta da vrati novac. Pokušaćemo da dogovorimo vraćanje duga na rate i odlaganje istog – kaže Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu.

  Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je pre četiri meseca takođe tražio povrat novca, jer je u projektu pošumljavanja zasađeno svega 13,8 od predviđenih 193 hektara. Projekat sadnje vetrozaštitnog pojasa je počeo pre četiri godine, kada je Skupština Grada prenamenila 400 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u šumsko i bez naknade ustupila 395 hektara njiva, a JKP je napravilo program pošumljavanja vredan 47 miliona dinara.  Novac su dali država, Grad i Pokrajina, iz čijeg budžeta je uplaćeno 13,3 miliona dinara za sadnju na 193 hektara, uz uslov da šuma nikne za četiri godine. Sada Pokrajina traži celokupan iznos i kamatu. Trebalo je da “Čistoća” pošumi 350 hektara, ali je u međuvremenu za 50 hektara podnet zahtev za restituciju i pojedine parcele, odlukom suda, nisu mogle da se iskoriste za sadnju.

  U “Čistoći” tvrde, da je prema ugovoru s Pokrajinom pošumljavanje rađeno 2011.  i 2012. godine, a Komisija Sekretarijata je uspešnost sadnica ocenila sa samo 40 odsto, što su komunalci osporili. Upućen je zahtev da se posao završi, ali ga nadležni nisu odobrili.

  Zbog neodgovornog poslovanja u tom preduzeću, zloupotrebe položaja, malverzacija u javnim nabavkama i manjka novca, i Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, je podneo krivičnu prijavu protiv N.N.  lica, ali se još uvek ne zna šta je istragom utvrđeno i ko je odgovoran za zloupotrebe.  Gradonačelnikov potez je delom iniciran izveštajem Državne revizorske institucije (DRI), prema kome je bivše nekadašnje rukovodstvo „očistilo“ oko 100 miliona dinara državnog novca, zbog čega je i DRI podnela prekršajnu i prijavu za privredni prestup.

  Recimo, „Čistoća“ je bez sprovođenja javnih nabavki raznim izvođačima razdelila 113,2 miliona dinara. Na reprezentaciju je mesečno trošeno po 300.000 dinara.  U JKP nije postojala uredna dokumentacija za izvršene radove i nabavku robe.  U fakturama se vidi da je uz rukavice ili osveživač vazduha fakturisana rizla, koja je plaćena, ali nije ušla u krug preduzeća.

  – To je jedno od najvažnijih JKP u Gradu, u kojem je prethodnih godina bilo najviše problema. Novi direktor je napravio pozitivan iskorak u radu, ali je potrebno još mnogo toga, da bi preduzeće stalo na noge. Grad se kao osnivač uključio u rešavanje problema, jer su napravljeni ogromni dugovi – rekao je Jene Maglai prilikom nedavnog obilaska “Čistoće i zelenila”.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja