Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Sa žarom čuvam dečje talente
  26.06.2014.

  Sve više poznatih umetnika klavirske muzike učilo u klasi Emeke Šoti Sobonja, profesorice klavira u Muzičkoj školi

  Profesorica klavira u subotičkoj Muzičkoj školi Emeke Šoti Sobonja već više od trideset godina sa osmehom ujutro odlazi na posao, koji sa zadovoljstvom obavlja do večeri. Iz njene učionice izašla su imena danas veoma poznata u klavirskoj muzici, ali i bogatije i oplemenjene duše. To smatra svojim najvećim uspehom.

  1111_1.jpg

  Na završetku smo još jedne školske godine, a to kao i obično donosi rastanke i neke nove početke.  Prosečno trideset učenika godišnje uči da svira klavir kod profesorice Emeke Šoti Sobonja u subotičkoj Muzičkoj školi.  Tako je za proteklih trideset godina kod mnogih učenika prepoznala i sačuvala njihove talente i ostavila svoj pedagoški i umetnički trag u njihovom budućem stvaranju.

  – Najvećim uspehom smatram to što me pamte, vraćaju mi se i često i pored toga što nisu ostali u sferi muzike, požele opet da sviraju. Bez obzira na to čime se dalje u životu bave, dolaze da me posete, na kafu, kolače i razgovor, da se vidimo za praznike ili vikendom kad dođu nekud izdaleka, moja kuća je uvek otvorena i puna... To je najveća vrednost koju sam stvorila i koja ničim ne može da se kupi, kaže profesorica Šoti, apostrofirajući da su joj poznata imena u svetu klavirske muzike podjednako važna kao i svaka dečija duša s kojom dođe u dodir.

  – Jednako pristupam svoj deci jer mi je dečija duša zapravo u prvom planu – kaže profesorica Šoti Sobonja. – Rezultat mi je da dete postigne najviše od svojih mogućnosti i kada u tim okvirima pomeramo granice.  Imala sam i hendikepiranog učenika koji je na časove dolazio radi terapije i čiji mi je završetak niže muzičke škole bio podjednako drag kao i osvojeno priznanje na nekom međunarodnom takmičenju.  Trudim se da svi moji đaci zavole muziku jer ona utiče na ličnost, bogati dušu i ulepšava život.

  Tokom svog tridesetogodišnjeg iskustva možda tek nekih 10-20 učenika nije uspela „zaraziti“ muzikom.

  – Deca u Muzičku školu kreću sa devet godina, a neka i znatno ranije.  Svi su oni različiti, manje ili više talentovani, muzikalni, zainteresovani, vredni...  moje je da talenat prepoznam i sačuvam, da decu inspirišem i ne dozvolim da ih odvuku neke druge stvari koje nas mame tokom raznih perioda odrastanja – kaže Emeke, koja je i sama bila u takvom iskušenju, negde na sredini niže muzičke škole, kada su njene drugarice počele da se ulepšavaju i zabavljaju, a ona je svakodnevno morala na časove i vežbanja. – Bila sam nezadovoljna i htela sam da odustanem, međutim mama mi nije dozvolila. Rekla je da ne moram dalje u srednju, ali započeto moram završiti jer život se ne sastoji samo od lepote i zabave već pre svega od znanja.

  Tako bi se, gotovo, moglo reći da je profesorica klavira postala slučajno. Kada je stigla do kraja niže muzičke škole sviranje je postalo njena svakodnevnica, ono što najbolje poznaje i logičan je bio upis u srednju muzičku školu paralelno sa tadašnjim devetim i desetim razredom. A onda kada je trebalo odrediti konačno usmerenje u njoj je sazrela ideja da joj muzika bude profesija.

  – Pri kraju drugog razreda srednje muzičke škole odlučila sam da idem dalje na Akademiju.  Profesorica koja me je do tada vodila bila je pred penzijom pa mi je preporučila da pređem kod druge koja će me pripremati i za prijemni. Tada sam se srela sa Marijom Baš, profesoricom koja je ostavila najveći trag u mom životu i značajno uticala na moj dalji odnos i ljubav prema muzici.  Obožavala sam je, od nje sam najviše naučila i kada bih imala pravo na samo tri životne želje jedna od njih bi bila da mi Marija održi još koji čas klavira, međutim ona već dugo živi u inostranstvu.  Prekratke su mi bile te dve godine sa njom. Njen optimizam, energiju, znanje i danas pamtim, a njene rečenice ponavljam i svojim učenicima.

  U subotičku Muzičku školu Emeke se vraća 1983. godine.  Pojavilo se upražnjeno mesto upravo kada je bila na završnoj godini Akademije u Zagrebu.  Dobila je pola radnog vremena i prvih svojih deset mališana.  Sama nikada nije sanjala o koncertnoj karijeri.

  - Nikada nisam ni bila tako vaspitavana i nisam imala tih ambicija. Ja sam ovako jako srećna, uživam u radu s decom, susretu sa njihovim dušama, osećanjima, individualnosti.  Najveća draž mi je kada slušam kako jednu istu kompoziciju sviraju različiti đaci, kako svako u njoj nalazi nešto drugo, donosi nešto novo, proživljava je drugačije. Zapravo, ovaj moj rad je više nego posao, uživam u njemu toliko da nekada pomislim da bih ja trebala da platim što imam tu mogućnost. Srećna sam sa ovom svojom profesijom, sa decom i ljudskim odnosima koji se neguju kroz muziku.  Ništa mi od toga više ne treba, a cilj mi je da dogod radim ne posustanem, ne izgubim volju i ambiciju već da zauvek svom poslu pristupam sa ovim istim žarom, objašnjava profesorka Emeke svoj pedagoški i umetnički kredibilitet.

  Talenat nije dovoljan

  Jedina prepreka za profesoricu Šoti je činjenica da mladi ne shvate uvek da za svaki uspeh nije dovoljan samo talenat. -Ako neko nešto hoće, želi i voli, sve je moguće, pa i vežbanje tokom praznika i vikenda, dok se kuva ručak ili peru prozori. Ipak, pored želje i volje za uspeh je neophodna muzikalnost, marljivost, inteligencija, podrška porodice, dobar nervni sistem i ličnost koja dobro podnosi scenu. Ne dešava se baš često da se sve to poklopi, ocenjuje Šoti.

  Sestre Noemi i Eniko Gereg, Noemi Utaši samo su neka od već poznatih imena u svetu klavirske muzike koja su izašla iz njene učionice, a trenutno priprema devetogodišnjeg Bojana Kovača za ovogodišnje Šopenovo takmičenje u Budimpešti, u konkurenciji četiri godine starijih učesnika i oprašta se od svoje izuzetne učenice Li Katarine Dafna koja je upisala Srednju muzičku školu u Novom Sadu.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja