Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  SBB hoće odbornike i u Skupštini Sombora
  06.07.2014.

  Savez bačkih Bunjevaca posle novosadskog, osnovao i GO u Somboru

  Savez bačkih Bunjevaca saopštio je da je pored Gradskog odbora u Novom Sadu, otpočeo sa radom i Gradski odbor Saveza bačkih Bunjevaca u Somboru.

  1153_1.jpgPovodom početka rada Gradskog odbora SBB u Somboru, u subotu, na Vidovdan, priređena je skromna svečanost u tom gradu, a Miroslava Drvar, predsednica GO SBB u Somboru, navela je da somborski ogranak Saveza bačkih Bunjevaca ima ozbiljne zadatke da toj nacionalnoj zajednici omogući ravnopravan status kao i drugim zajednicama, kako po pitanju jezika tako i svih drugih društvenih i političkih angažovanja.

  — Naš je cilj da na sledećim izborima za gradsku Skupštinu u Somboru, Bunjevci imaju svoje neposredno izabrane odbornike i da tako utiču na rad Skupštine i na ostvarivanje prava koja pripadaju bunjevačkoj nacionalnoj zajednici u Somboru, a da na izborima za Nacionalni savet somborski Bunjevci dobiju svoje predstavnike na listi Saveza bačkih Bunjevaca, istakla je Miroslava Drvar, predsednica tog gradskog odbora.  Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, ističe da je jačanje infrastrukture u gradovima koji su važni za bunjevačku nacionalnu zajednicu zadatak i obaveza i da je to jedini put koji će doneti rezultate u potrebi da Bunjevci imaju svoje političke predstavnike na mestima koja su važna za ostvarivanje prava i potreba bunjevačke nacionalne zajednice.

  — Sombor je jedan od najvažnijih gradova pored Subotice, a naš je cilj da Savez bačkih Bunjevaca deluje u svim većim gradovima u Vojvodini, gde Bunjevci žive, bez obzira na to koliko ih je u kojem vojvođanskom kraju. Savez bačkih Bunjevaca ovim dokazuje i da je ozbiljna politička stranka koja zastupa interese bunjevačke nacionalne zajednice. Ubeđeni smo da će nas najbolje zastupati oni predstavnici koji budu izabrani na listama pod bunjevačkim imenom, a ne Bunjevci na listama drugih političkih stranaka, istakao je Bajić.On naglašava da je ta stranka u Subotici deo skupštinske većine, te da očekuje da će vrlo brzo, već na sledećim izborima Savez bačkih Bunjevaca imati neposredno izabrane odbornike u Skupštini Grada Sombora.

  — Pri tome želimo da gradimo dobre odnose i saradnju sa svim političkim strankama koje priznaju Bunjevce kao autohtonu nacionalnu zajednicu u Srbiji, istakao je Mirko Bajić. Obeležavanju početka rada Gradskog odbora u Somboru, pored članova i brojnih gostiju, prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Grada Sombora Vladislav Živanović, koji je u svom pozdravu poželeo da u višenacionalnom Somboru u Skupštini Grada, Bunjevci dobiju svoje političke predstavnike izabrane na listi Saveza bačkih Bunjevaca.  Prisutne je pozdravio i predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove u Somboru, Nikola Pajić, koji je istakao da SPO od samog početka rada podržava angažovanje Savezu bačkih Bunjevaca, te da SPO ceni doprinos kojim je još 1918. na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, bunjevačka zajednica doprinela ujedinjenju Vojvodine sa tada Kraljevinom Srbijom.

  — Nastavićemo izvanrednu saradnju koju imaju Srpski pokret obnove i Savez bačkih Bunjevaca, najavio je Pajić.Održan je i kulturno umetnički program, gde su bunjevačke pesme predstavili somborski tamburaši, a fijakeristi Udruženja „Fijaker stari“ iz Sombora su organizovali članovima i gostima vožnju na toj prazničnoj vidovdanskoj svečanosti, a u čast Bunjevaca.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja