Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  „Bez skalpela” prvi operisali hiljade žena
  09.07.2014.

  Dr Luka Anđelić, načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva subotičke Bolnice: Od pionira video endoskopije, postali smo „laki povetarac” u odnosu na nove razvojne tehnologije u svetu

  Subotička Bolnica je pionir video endoskopije.  Dr Luka Anđelić, načelnik Odeljenja i specijalista ginekologije i akušerstva, prvi je uradio video endoskopsku operaciju, ne samo u subotičkoj Bolnici, nego i u tadašnjoj državi, a godišnje na taj način operiše i do 1000 žena. Zahvaljujući njemu, subotička Bolnica postala je centar za obuku ginekologa za takve operacije, a da se dobar glas daleko čuje, svedoči i činjenica, da na operaciju u subotičku Bolnicu svake sedmice dolaze žene ne samo iz čitave Srbije, nego i iz inostranstva.

  1163_1.jpg

  Značaj i težinu video endoskopsih operacija (laparaskopija, histeroskopija) svaka žena najbolje oseti i spozna sama, ukoliko joj se nažalost dogodi da, zbog nekog zdravstvenog problema, završi na operacionom stolu.

  Tek tada, kada svoj život i zdravlje prepusti lekaru koji je operiše, može da ceni „zlatne ruke“ hirurga i oseti težinu posla kojim se bavi. Do tada, sve su to samo priče koje nas ili dotaknu ili ostave ravnodušnima. U subotičkoj Bolnici, na našu sreću, rade ginekolozi od kojih uče njihove kolege iz zemlje i inostranstva.

  dr Luka AnđelićDr Anđelić je prvi uradio video endoskopsku operaciju, ne samo u subotičkoj Bolnici, nego i u zemlji je dr Luka Anđelić, specijalista ginekologije i akušerstva, koji godišnje na ovaj način operiše i do 1000 žena. Zahvaljujući njemu, subotička Bolnica postala je centar za obuku ginekologa, kada je u pitanju ova vrsta operacija, a da se dobar glas daleko čuje, svedoči i činjenica, da na operaciju u subotičku Bolnicu svake sedmice dolaze žene ne samo iz drugih gradova, nego i iz inostranstva.

  — Pokušaj uvođenja minimalno invazivne hirurgije nije bio lak, jer je i oprema bila nedovoljno savremena. Kamere su bile primitivne u nemogućnosti dodatnog uvećanja slike i bolje vidljivosti. Napretkom tehnologije, mnoge stvari su se promenile.  Vizuelizacija je postala idealna do te mere, da prilikom operacija prevazilazimo i sopstvene mogućnosti koje prirodno posedujemo.  Primera radi, u mogućnosti smo da vidimo i najmanji krvni sud, što znači da je uvećanje izgrađeno do perfekcije. Taj napredak poboljšao je naš odnos prema operativnim procedurama, jer smo postali kvalitetniji, brži, a to se odrazilo i na pacijentkinje čije je zdravlje, nakon takvih operacija znatno bolje, ističe dr Luka Anđelić.

  Laparaskopske operacije na Odeljenju ginekologije subotičke Bolnice počele su da se primenjuju još davne 1973. godine, dok je video endoskopija, metoda kojom se bez skalpela radi operacija, zaživela 1992.  godine.

  — Subotička Bolnica je pionir video endoskopije.  Sem sopstvenog razvoja, postala je centar za obuku ostalih zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijalnog nivoa. Kroz subotičku Bolnicu je za ovo vreme prošlo oko 300 ginekologa iz zemlje i inostranstva, koji su u početku svoje obuke prisustvovali mnogim operacijama i vežbajući na virtuelnom simulatoru, koji je nabavljen u okviru IPA projekta, a koji realno prikazuje operativne procedure, mogli da procene svoju uspešnost i sposobnost u izvođenju endoskopskih operacija, objašnjava dr Anđelić.

  U subotičkoj Bolnici svoje prve endoskopske operacije izveli su i naučili lekari iz Republike Srpske, Mađarske, Crne Gore, Makedonije, Italije, ali i iz svih zdravstvenih centara Srbije.

  — Subotički ginekolozi, takođe odlaze u druge centre, kako bi izvršili endoskopske operacije, a od 12 ginekologa koliko ih radi na ginekološkom odeljenju, osam veoma uspešno radi takvu vrstu operacije, što je za svaku pohvalu. Osim toga, učestvujemo i na svim kongresima čija je tema minimalno invazivna hirurgija, kao predavači. Poslednji takav kongres održan je u Temišvaru, a prisustvovali su dr Vera Kovačević, dr Andor Goli i dr Bojan Mrđanov, kaže dr Anđelić.

  Uspešnost i kvalitet odeljenja koje se bavi bilo kojom operativnom granom procenjuje se i procentom minimalno invazivnih procedura (laparaskopija, histeroskopija, vaginalne operacije).  Kriterijum svetske zdravstvene organizacije je da odeljenje, da bi se smatralo uspešnim, pređe 50 procenata ovakvih operacija.

  — Uspešnost subotičkih ginekologa se ogleda u neverovatnih 65 procenata minimalno invazivnih procedura, a pojedini lekari dolaze čak do 90 procenata izvršenih operacija na ovakav način. Sve ono što se radi u minimalno invazivnoj hirurgiji zahteva stalno preispitivanje, treninge, jer napredak energentskih jedinica, instrumentarije, kao i nove ideje, ponekad dovedu do trenutka da se razvoj zaustavi, kao što se dešavalo u klasičnoj hirurgiji, iako smatram da je ovo što radimo „laki povetarac“ novih tehnologija i novih pristupa u lečenju, mnogih, za sada ozbiljnih oboljenja ženskog genitalnog trakta. Tu pre svega mislim na malignitet, endometriozu i miome, naglašava dr Anđelić.

  Plan i ideja razvoja ginekologije sa akušerstvom i neonatologije, kaže naš sagovornik, zahteva dodatna sredstva i „shvatamo da ona trenutno nisu realna“.

  — Kvalitet rada i reputacija daju nam za pravo, da se prate naše potrebe u smislu razvoja odeljenja. Ciljevi obuhvataju rekonstrukciju operacionih sala, kao i porođajnog dela, koji će odvojiti porodilje u posebne „boksove“ za porođaj. Drugi plan je objedinjavanje Odeljenja ginekologije sa Savetovalištem za genetiku koji su objektivno povezani zajedničkim radom. Neostvarena želja je još uvek osnivanje Centra za VTO, za koji je određen prostor koji u potpunosti odgovara nameni, iako je već načinjen i projekat prema nacrtu jednog od vodećih evropskih embriologa dr Larsa Johansona, ističe dr Luka Anđelić.

  Posete svedene na minimum

  Rekonstrukcija Odeljenja ginekologije i akušerstva, delom i zbog požara koji je nedavno izbio u subotičkoj Bolnici, trajaće mesec do dva dana, a povratak uobičajenom radu očekuje se tek u septembru.

  — Najduže će trajati rekonstrukcija neonatologije, kao jednog od najosetljivijih delova našeg odeljenja, pa je to razlog što su posete i obilazak pacijenata svedene na najmanju moguću meru, kaže dr Luka Anđelić.

  Operacije prema planu

  Zbog požara je devastiran i deo Odeljenja ginekologije, što je promenilo i režim prijema porođaja i smeštaja porodilja i žena za operaciju.

  — Uspeli smo krajnjim naporima da uskladimo smeštajne prostore, da ne bi došlo do otkazivanja ranije zakazanih operativnih zahvata. To praktično znači, da operacije teku po ranije utvrđenom rasporedu, naglašava dr Luka Anđelić.

  V. Ivošević


  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja