Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Okruženje diriguje genima
  16.07.2014.

  Borba za zdravo potomstvo mora se još više pojačati, kažu u subotičkoj Bolnici

  Do skoro su važili stavovi u genetici da od gena kakve smo dobili nasleđem zavisi naše zdravlje i potomstvo kome prenosimo te gene. Međutim, nova istraživanja pobijaju te stavove i postavljaju nove, da sredina u kojoj živimo određuje našu sudbinu i da su faktori sredine jači od gena

   1193_1.jpg
  dr Jasmina Durković

  U nastavku serijala tekstova o najnovijim istraživanjima u ispitivanju genetičkog materijala u subotičkoj Bolnici nakon bombardovanja naše zemlje, donosimo još neka ekskluzivna otkrića. Naime, kako tvrde u ovoj laboratoriji, otkriveno je da DNK lanac ima ogrtač koji pod uticajem spoljašnjih faktora neke gene uključi, a neke isključi a nazvan je epigenom.  O čemu se zapravo radi, objašnjava dr Jasmina Durković, genetičar u Bolnici.

  – U poslednje vreme razvija se potpuno nova grana genetike - epigenetika koja se bavi uticajima spoljašnjih faktora na naše gene. Nekada se mislilo da geni diriguju našim životom, a sada je dokazano da spoljašnja sredina diriguje genima. Dokazano je da jednojajčani blizanci koji imaju iste gene ako žive u različitoj sredini, njihova tela neće funkcionisati isto. Postoji već mnogo dokaza kako hrana koju unosimo, hemikalije ili stres štetno deluju na gene preko epigenoma, da prosto štetne materije naređuju epigenomu da uključi gene koji će izazvati rak ili neku drugu bolest. Kako deluje na epigenom sredina u kojoj mi živimo posle bombardovanja, kako živeti u sredini u kojoj će u zemlji, vodi i atmosferi u narednih nekoliko stotina godina da kruži osiromašeni uranijum?  Kako imati zdravo potomstvo ? Pa, očigledno je da ne možemo lako "očistiti" sredinu u kojoj živimo od toksičnih agensa.  Zato moramo pojačati borbu za zdravo potomstvo preko preventivnih programa - navodi dr Durković.

  Subotica poznata po prevenciji u genetici

  Subotica je svetu poznata po populacionim preventivnim genetskim programima u poslednjih 15 godina. Dosadašnji programi ispitivanja svih trudnica na genetici se stalno usavršavaju kako se ne bi rodilo dete sa genetskom greškom, što znači da se takve rizične trudnoće prekidaju.

  – Nažalost, svaki prekid trudnoće je i veliki psihički stres, kako za roditelje, tako i za mene koja donosim odluku, jer je saopštavam roditeljima. Preko ispitivanja spontanih pobačaja utvrdili smo stalni porast genetskih grešaka u potomstvu, priroda nam na neki način pomaže što ugasi takav život u početku. Ali ostaje pitanje posle toga "Zašto se to meni desilo kad sam mlada, zdrava ?" Ispitivanja koja je genetika radila u Bolnici na subotičkoj populaciji je dokazala da samo 1% genetskih grešaka u potomstvu nastaje zbog porodičnog, odnosno nasleđenog opterećenja, znači 99% je greška zbog uticaja spoljašnje sredine.  Zato je važno da preventivni populacioni program treba da ide pre planiranja trudnoće - kaže naša sagovornica.

  Najnovija istraživanja do kojih je dr Durković došla, a prenela ih najpre našem listu, pokazuju da je moguće odrediti koliko je žena rizična da nosi dete sa genetskom greškom pre nego što ostane trudna. Do skoro je na pitanje zašto nastaje Daunov sindrom bio stavljen rizik majčinih godina koji smo mi davno pobili jer je 90% Dauna bilo kod mladih majki ispod 30 godina. Otkrili smo u 0,3% slučajeva da roditelj nosi u svom genetskom materijalu nasledno opterećenje na Dauna. Odgovor je do sada bio "Daunov sindrom nastaje najčešće iz nepoznatog razloga".

  Na pitanje da li se može uraditi prevencija da ne nastane Daunov sindrom, odgovor je bio "ne može". Međutim, nova istraživanja su utvrdila da sve zavisi od toga kako funkcioniše mehanizam popravke DNK. Svaki dan nas štetni agensi oštećuju, prave greške u DNK ali postoje materije, enzimi koji vrše popravku i ne daju da se uključi oštećen gen iako je dobio naredbu od epigenoma.  Ipak imamo čuvare. Problem nastaje ako ti čuvari oslabe i izgube borbu sa štetnim agensima iz spoljašnje sredine. Najvažniji sistem popravki štete u DNK je metilacija i ako to oslabi dolazi do poremećaja u rasporedu hromozoma u polnim ćelijama i nepravilne deobe te oplodnjom nastaje beba sa genetskom greškom.  Jako je važno da buduća majka ima dovoljno u sebi metil grupa da bi mogla obaviti metilaciju DNK i obezbediti pravilan raspored hromozoma u polnim ćelijama, kaže dr Durković.

  Test ključan

  Na pitanje kako onda utvrditi pre trudnoće da imamo dobru funkciju metil grupa, odgovor leži u indirektnom testu određivanja nivoa aminokiseline u krvi homocisteina koji je nosilac metil grupa. Nekada je snižen nivo homocisteina doveden u vezu sa fizičkim anomalijama kao defekti kičme, doveden je u vezu i sa spontanim pobačajima.  Najnovije istraživanje je otkrilo njegovu vezu sa Daunovim sindromom i stavilo u vrh kao najčešći uzrok. Dokazi su na kraju to potvrdili, genetičari su ispitivali decu sa Daunovim sindromom i utvrdili da sva takva deca imaju poremećenu koncentraciju homocisteina.

  – Preventivni populacioni program koji pokrećem na našoj populaciji je da svaka žena pre planiranja trudnoće odredi nivo homocisteina u krvi kako bi znala da li je pod povećanim rizikom da nosi dete sa genetskom greškom. Dalja naučna istraživanja su utvrdila da metabolizam folata stvara zaštitne metil grupe za metilaciju homocisteina te da snižen nivo folata predstavlja rizik za nastanak genetske greške - zaključuje dr Durkvić.

  Preventivno uzimanje folata u vidu tableta Folne kiseline pre trudnoće tri meseca, a najmanje mesec dana i kontrola homocisteina u krvi pre začeća bi bila prevencija stvaranja Daunovog sindroma, ali i drugih genetskih grešaka. Ovaj preventivni program bi trebalo da postane obavezan deo populacionog programa za zdravo potomstvo.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja