Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Naselje zaraslo u korov, psi lutalice napadaju prolaznike
  17.07.2014.

  Žolt Šimon, predsednik Skupštine Mesne zajednice Bajmok ukazuje na probleme koje nije lako rešiti

  Osim što su Bajmočanima neophodna nova radna mesta, prečistač, granični prelaz koji će biti otvoren 24 časa, oni imaju i one svakodnevne probleme koji im zagorčavaju život, poput pasa lutalica kojih su prepune ulice, zelenih površina zaraslih u korov, „divljih deponija smeća“.

  1197_1.jpg

  Izgradnja prečistača i otvaranje pogona sa novim radnim mestima, svakako su gorući problem jedne od najvećih prigradskih mesnih zajednica. Planova za budućnost ima mnogo, a koliko će se od svega zacrtanog ostvariti pokazaće vreme. Međutim, ono što najviše privlači pažnju žitelja Bajmoka to su svakako problemi sa kojima se oni svakodnevno susreću.

  U samom centru naselja, u neposrednoj blizini škole, decu i prolaznike napadaju psi lutalice.  Žolt Šimon, predsednik Skupštine Mesne zajednice Bajmok naglašava da to nije slučaj samo u strogom centru, nego da ih ima u gotovo svim seoskim ulicama i krajevima.

  — Problem je što se psi lutalice kreću u većim čoporima, što predstavlja opasnost za prolaznike, pogotovo decu. Najviše ih ima u blizini škole i zabavišta, dečijeg igrališta, pa deca i roditelji nisu bezbedni. Sreća je što nije bilo ozbiljnijih napada na meštane. Kako bi rešili ovaj problem obratili smo se nadležnima u JKP „Čistoća i zelenilo“, ali smo dobili od njih odgovor da Azil za pse lutalice još nije počeo sa radom. Rešenje za ovaj problem potrebno je što pre pronaći, jer je svakim danom na ulicama sve više pasa, kaže Žolt Šimon.

  Osim toga, u Mesnu zajednicu svakodnevno stižu pritužbe na (ne)održavanje zelenih površina.  Pogledom na park u centru naselja, čini se da je trava pokošena, međutim, samo stotinak metara dalje umesto travnjaka – korov.

  — JKP „Čistoća i zelenilo“ je zadužena za održavanje javnih zelenih površina u našem naselju od jeseni, prošle godine. Međutim, trava se redovno ne kosi, nego na pojedinim mestima u naselju dostiže i do 30 centimetara.  Travnjaci su zapušteni i neuredni.  Održava se samo uži centar dok je selo obraslo u travu. Rukovodstvo Mesne zajednice je kontaktiralo sve nadležne organe i institucije u gradu da se preduzme sve kako bi se naselje redovno održavalo. Zahtevali smo od JKP „Čistoće i zelenila“ da obezbede kadrove i mehanizaciju i nađu adekvatno rešenje problema kako bi se javne površine održavale i travnjaci redovno kosili, objašnjava Šimon.

  On napominje da je u ranijem periodu PTP „Dubrava“ održavala redovno zelene površine u Bajmoku, Mišićevu i Tavankutu i da je taj posao finansiran iz Direkcije za izgradnju grada.

  — Problem je nastao prošle jeseni kada su zbog neizmirenih dugovanja prestali da obavljaju ovaj posao, a JKP „Čistoća i zelenilo“ preuzela u svoju nadležnost, nastavlja Šimon.

  Održavanje deponije smeća, takođe je jedan od problema Bajmoka, jer se postojeća nalazi u privatnom vlasništu, na zemljištu Ciglane.

  — Deponija je ograđena, ima pristupni put i u nadležnosti je PTP „Dubrave“. Uređena deponija je veoma važna za naselje jer je u ranijem periodu bilo mnogo problema sa raznošenjem smeća po ataru gde je bilo napravljeno više „divljih deponija“ koje su sada rasčišćene. Bajmočani su se vremenom navikli na postojeću deponiju, mada još uvek ima izuzetaka koji smeće bacaju po kanalima i poljskim putevima u ataru, nastavlja Žolt Šimon.

  Problem je, dodaje Šimon, što građani bacaju smeće pored same žice ili na ulaz deponije pa je potrebno često smeće razgurati i očistiti okolinu, što povećava troškove održavanja.

  Prilikom većih padavina, u pojedinim delovima naselja, zbog nedostatka vodoupojnih kanala, koje su građani sami zakopali ispred svojih kuća dolazi do zadržavanja vode na putevima, pa se tom prilikom stvara čitavo „malo jezero“.

  — U pojedinim delovima Bajmoka javljaju se problemi prilikom većih padavina zbog nepostojanja vodoupojnih kanala.  Bajmok je, inače, bio pokriven ovim kanalima, ali su oni vremenom zatrpani. Obratili smo se za pomoć Gradu Subotica, ali je otkopavanje novih kanala velika investicija. Zahtevali smo da se reše makar samo kritične tačke u selu i dobili odgovor da se donese zakonska regulativa ukoliko neko zatrpa kanal da će Grad iskopati nove, ali da će onaj ispred čije kuće je kanal zatrpan biti zakonski sankcionisan.  Početak rešavanja ovog problema očekuje se naredne godine, a najugroženije su pojedine ulice na Rati, Trumbićeva i Partizanska ulica, zaključuje Žolt Šimon.

  Vesna Ivošević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja