Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Sluša Mocarta dok vežba zadatke
  21.07.2014.

  Matijas Levang, jedan od najuspešnijih matematičara ne samo u Bajmoku, već i šire

  Kada sam se dogovarala sa Matijasovim roditeljima Rolandom i Jasminom o terminu za razgovor sa njihovim sinom, jednim od najuspešnijih matematičara ne samo u Bajmoku, već i šire, želela sam da i oni prisustvuju, jer on je ipak još dete, razmišljala sam, koje će biti stidljivo i možda neće umeti da ispriča nešto više o sebi, svojim interesovanjima...

  Matijas LevangNa moje veliko iznenađenje naš susret je bio fascinantan. Srela sam jedno izuzetno duhovito, šarmantno, inteligentno dete, koje je odmah prihvatilo razgovor, bez ustezanja.  Počeo je da priča o sebi, kao odrastao čovek, koji zna šta hoće, šta voli, a šta ne. Povod za razgovor je bio njegov uspeh na Gradskom i Okružnom takmičenju iz matematike na kojima je osvojio drugo mesto.

  – Ovo nije moja prva nagrada na takmičenjima. U trećem razredu, tačnije prošle godine sam takođe osvojio drugo mesto na Gradskom takmičenju. I sve to zahvaljujući mojoj učiteljici Svetlani Mormer, koja me je pripremala za takmičenja i vežbala sa mnom zadatke. Zato sam sada malo tužan jer na jesen polazim u peti razred i rastajem se od učiteljice.  Imali smo malo manje vremena za vežbe ove godine, jer pripremamo predstavu, modernu Pepeljugu u kojoj igram značajnu ulogu – spontano je počeo priču Matijas.

  Od svih predmeta kaže, najviše voli matematiku i fizičko vaspitanje, a odmah zatim engleski i nemački jezik.

  — Engleski jezik učim već nekoliko godina, tako da trenutno radim gradivo za šesti razred na privatnim časovima. Nedavno sam upisao i nemački jezik. To je ono što me zanima. Obožavam da čitam knjige, najviše romane i to posebno Džeronima Stiltona, jer su duhoviti. Srpski jezik volim, ali nešto manje, i to samo zbog pismenih sastava, naglašava moj sagovornik.

  Dok vežba zadatke iz matematike, kaže Matijas, voli da sluša klasičnu muziku i to najviše Mocarta i Betovena.

  — Slušam ja i modernu stranu muziku, a kada sam slobodan najviše vremena provodim za kompjuterom i igram igrice. Jedno vreme sam trenirao fudbal, zatim sam išao na folklor, sada treniram karate, kaže Matijas.

  U budućnosti bi, kaže Matijas, voleo da se bavi ekologijom.

  — Želeo bih da se posvetim zaštiti životne sredine, da se otpad više reciklira kako bi i druga deca mogla da vide prirodne retkosti koje nas okružuju, objašnjava Matijas svoje ciljeve.

  Osim što je odličan učenik i talentovan matematičar, Matijas je i vredno dete. Često pomaže tati u čišćenju radionice, ribnjaka, sprema svoju sobu, unosi ogrev.

  — On je jedno dobro i poslušno dete. Sa četiri godine tečno je čitao tekstove na ćirilici i latinici, a sa tri je recitovao sve pesme Jovana Jovanovića Zmaja i to na stranici koju mu slučajno otvorim. Jednostavno on ima odlično pamćenje.  Sa dve godine, što je vrlo interesantno, umeo je da pročita brojeve na registarskim tablicama, kaže na kraju Jasmina Levang, Matijasova mama.

  Vesna Ivošević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja