Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Kome smeta prodavnica za dijabetičare?
  22.07.2014.

  I pored toga što Subotica ima oko 14.000 dijabetičara, oni nemaju mogućnost da na popustu nabave lekove, trake i pomagala

  Subotica neće imati specijalizovanu prodavnicu za dijabetičare, iz razloga što Udruženje dijabetičara ne može Gradu plaćati zakup, a Grad ne želi da finansira ni zakup ni tri zaposlene osobe. Ovo je jedinstven slučaj u Vojvodini gde nema razumevanja za potrebom jedne ovakve prodavnice, tvrdi Terezija Dević, predsednica gradskog Udruženja dijabetičara

  1218_1.jpg
  Terezija Dević

  Iako je Pokrajina prethodno odobrila 900.000 dinara za otvaranje ove specijalne prodavnice, Grad je krajem maja članovima Udruženja poslao odgovor da ovaj projekat ne moze da prođe drugačijim putem nego samo Javnim konkursom.

  – Dobili smo ključeve za prostor na Trgu Jakaba i Komora br 11, ali sa obavezom da platimo zakup i struju i to isključivo - Gradu. Mesec dana smo imali ključeve, a Grad sada traži da isplatimo zakup u iznosu od 11.390,40 dinara, a za struju gde praktično nismo ni palili sijalice iznos od 1032,31 dinara. Odmah smo napisali molbu nadležnima u lokalnoj samoupravi, gde tražimo razumevanje i otpis ovih iznosa s obzirom da smo humanitarna i neprofitna organizacija, ali odgovora ni danas nema - priča Terezija Dević.  Ona je rekla takođe da Grad nije izašao u susret dijabetičarima ni što se molbe tiče, da se u tom poslovnom prostoru zaposli troje ljudi koji bi radili, a da im se obezbedi plata.

  Gradonačelnik Jene Maglai prokomentarisao je dešavanja sa prodavnicom za dijabetičare, na jučerašnjoj pres konfereciji posvećenoj pošumljavanju, podizanju i održavanju vetrozaštitnih pojaseva u Subotici, da Grad nema po kom osnovu da da prostorije i zaposli ljude u udruženjima građana, kao i da je Udruženju za borbu protiv šećerne bolesti dat prostor u zakup po ceni od 1000 dinara.

  Negodovanje dijabetičara ogromno!

  Ovakav potez Grada naišao je na negodovanje blizu 13.500 registrovanih dijabetičara u Subotici, koji su se nadali da bi u specijalizovanoj prodavnici, po 20 odsto nižim cenama, mogli da kupe skupe trake za samokontrolu nivoa šećera, lancete, prehrambene proizvode za dijabetičare, čarape, aparate za merenje šećera u krvi i druga medicinska pomagala.

  – U drugim gradovima uvideli su problem dijabetičara i udružili zakon i pravo sa humanizmom. Kod nas nažalost nisu dobro sagledali značaj problema dijabetičara. Reč je o bolesnim ljudima, kriza je sve veća. Među dijabetičarima je mnogo penzionera i nezaposlenih koji ne mogu da kupe sve što im treba za lečenje i onda nastaju komplikacije, kao što su amputacija noge ili dijaliza. I sama bolujem od dijabetesa pune 43 godine, znam šta su muke i moje i drugih koji imaju ovaj problem - dodaje naša sagovornica.  Prema njenim rečima, primera radi, 50 traka za merenje šećera košta oko 3000 dinara, a nije mali broj onih koji svakog dana mere šećer u krvi od 3 do 7 puta. To košta jako puno, a ova prodavnica je nudila trake sa popustom u ceni i bila je kakva takva pomoć za ove ljude, tvrdi ona.

  Projekat otvaranja specijalizovane prodavnice inače je delo Ernea Lazara, predsednika Saveza društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti, a on je primera radi bez ikakvih problema - odnosno da se ne plaća zakup prostora i da se finansiraju radnici koji bi bili zaposleni -, već prihvaćen u nekim gradovima Vojvodine poput Kikinde, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Bačke Palanke, Bača i vrlo brzo je dokazano da se svaki uloženi dinar isplatio.

  Sa otvaranjem prodavnice, Udruženje bi pomoglo svim dijabetičarima, naročito Fondu za zdravstvo, odnosno budžetu Grada. Iz ovog Udruženja najavljuju da će u januaru naredne godine ponovo predati molbu Komisiji za dodelu sredstava u oblasti društvenog i humanitarnog rada Grada Subotice.

  Subotica je dakle jedini grad u Vojvodini koji nije mogao iz budžeta Grada da pomogne dijabetičarima, te da da pozitivan odgovor na otvaranje jedne ovakve specijalizovane prodavnice preko potrebne obolelima od ove bolesti.

  Na svakog registrovanog, jedan oboleo više

  U Srbiji svakodnevno raste broj obolelih od dijabetesa.  Ova bolest postala je oboljenje savremenog doba. I dok, kako smo već i naveli ta cifra u našem gradu je već blizu 14.000, u Vojvodini je ona oko 270.000, a u Srbiji se popela na čak 700.000. Ono što je alarmantno je da su ovo samo registrovani slučajevi, a procenjuje se, kako kažu u subotičkom Udruženju da na svakog obolelog koji je registrovan, dolazi još jedan koji ne zna da je oboleo.


  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja