Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Više pregleda, zbog kolapsa i srčanog infarkta
  25.07.2014.

  Služba Hitne pomoći tokom vikenda imala 130 lekarskih intervencija

  Varljivo vreme u kojem ipak dominiraju visoke temperature, u proteklih nekoliko dana, donele su i prve ozbiljnije zdravstvene nevolje i građanima ali i više posla Službi Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja.

   1232_1.jpg

  Tokom vikenda obavljeno je čak 130 lekarskih intervencija na terenu u gradu i vangradskim naseljima Bajmok i Čantavir.  Povećan je i broj intervencija na javnim mestima zbog kolapsa i niskog krvnog pritiska. U nedelju, 20. jula, 4 osobe su povređene u saobraćajnoj nesreći koja se desila na autoputu, od kojih je jedna zadobila teške telesne povrede.

  – Hronični kardiološki pacijenti kao i pacijenti koji imaju bolesti respiratornog trakta najčešće se žale na pogoršanje zdravstvenog stanja. Najčešći simptomi su gušenja, oscilacije krvnog pritiska, bolovi u grudima. Povećan je i broj poziva zbog povišene telesne temperature, proliva i povraćanja, najčešće virusne etiologije, kod starijih osoba. Tokom vikenda, pregledano je 160 pacijenata u ambulanti naše službe. Najčešće tegobe su visok krvni pritisak i alergijske reakcije sa kožnim manifestacijama: na ubode insekata, nutritivne alergene i sunce. Nekoliko pacijenata je zatražilo pomoć radi vađenja (ekstrakcije) krpelja - tvrdi dr Mihaela Budimski, piar Doma zdravlja Subotica.

  Ova Služba je tokom prve tri nedelje jula, prevezla čak 11 pacijenata koji su imali akutni infarkt srca na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremsku Kamenicu. Lekari Doma zdravlja kažu da verovatno vremenske oscilacije i skokovi temperatura doprinose razvoju infarkta srca. Tokom zimskog perioda, ovako veliki broj pacijenata je prosečan primera radi u decembru, kada je 12 pacijenata imalo akutni infarkt srca, dok je u junu prošle godine 6 pacijenata voženo na Institut u Kamenicu

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja