Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Remont prečistača do jeseni
  27.07.2014.

  Holandski DHV platio odštetu od oko 320 hiljada evra JKP „Vodovod”-u, koji završava sanaciju betonske konstrukcije prečistača

  Radovi na sanaciji betonske konstrukcije na gradskom uređaju za prečišćavanje otpadne vode traju od proletos, ali upotrebna dozvola je još uvek na dugom štapu. Naime, propusti tokom radova su glavni uzrok što prečistač još od 2009. godine ne može da dobije upotrebnu dozvolu.

  1236_1.jpg

  Pošto je „Vodovod“ sa glavnim izvođačem radova, holandskom firmom „DHV“, koja je odgovorna za nedostatke, postigao dogovor o poravnanju i dobio na ime odštete oko 320 hiljada evra, to Javno komunalno preduzeće preuzelo je na sebe i obavezu da otkloni kvarove i pripremi uređaj za tehnički pregled. Međutim, obećanja su više puta padala u vodu, a na završetak te sanacije čekaće se, kako se čini, do jeseni.

  —Do sada samo obavili oko pedeset odsto poslova, i verujemo da ćemo sve završiti do kraja septembra ili polovine oktobra. Naknadni taložnici i aeracioni bazeni se prazne a zatim se zidovi premazuju vodonepropusnom masom, koja će ih zaštititi na duže vreme od prodora vode u beton. Materijali su kvalitetni iz uvoza, a cilj je da se poveća vek trajanja objekata sa 30 na najmanje 50 godina, kaže Čaba Šanta, zamenik direktora „Vodovoda i kanalizacije”.

  Pukotine na betonskim konstrukcijama, osim onih koje su veće od 0,3 milimetara, su uobičajena pojava, a u „Vodovodu“ kažu, da je u pitanju različitost zakonske regulative i standarda za ovakve slučajeve kod nas i u Holandiji. To praktično znači, da ono što holandski propisi tolerišu, kod nas se sankcioniše kao propust, te stoga objekat i dalje ne može da dobije upotrebnu dozvolu. Glavni izvođači posla tvrde da su prečistač Holanđani uglavnom radili na osnovu merila koja važe u njihovim standardima.

  — Trenutno se prazni drugi aeracioni bazen, a prilično veliki posao predstoji sa sanacijom dva digestora – betonska objekta u kojima se obavlja razlaganje mulja, a zbog toga će sa ovih građevina morati da bude skinuta aluminijumska oplata i da se nakon toga „utegnu“ metalnim obručima.  Svi poslovi izvode se u fazama, i zbog toga nema zastoja u funkcionisanju prečistača otpadne vode niti smetnji u njegovom radu, najavljuje Čaba Šanta, rukovodilac „Vodovoda i kanalizacije”.

  S.Đ.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja