Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Vakcina i higijena jedino štite
  07.08.2014.

  Obeležen 28. jul, Svetski dan borbe protiv hepatitisa

  Povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, 28. jula koji je obeležen i u našem gradu, lekari najviše podsećaju na mere prevencije od ove bolesti, ali i skreću pažnju na nove puteve prenosa putem tetoviranja, pirsinga, tretmana kod pedikira i manikira, hirurških i stomatoloških intervencija.

  dr Zorica V. Dragaš
  dr Zorica V. Dragaš

  U Vojvodini se godišnje registruje do 100 slučajeva akutnog hepatitisa B, dok od hroničnog oboli oko 100 ljudi.Tokom prošle godine, u subotičkoj Bolnici 3 osobe su umrle od infektivnog hepatitisa, dok je u Severnobačkom okrugu 18 osoba umrlo od bolesti jetre izazvane alkoholom, koja uvek počinje sa upalnim procesom - hepatitisom, podaci su subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  – Hepatitis je svaki upalni proces u jetri i poznatiji je kao žutica. Može imati različite uzroke infektivne i neinfektivne čiji su uzroci zloupotreba alkohola i nekih lekova. Virusni hepatitisi se prenose na različite načine u zavisnosti od toga koji virus je u pitanju. Za virus hepatitis A i E kažemo da su to enterovirusi odnosno gastrointestinalne infekcije koje se prenose preko zagađene hrane, vode i nečistih ruku. Hepatitis B, C i D su isto virusi ali sa drugačijim prenosima, dobijaju se putem krvi ali i drugih telesnih tečnosti.  Kod odraslih osoba hepatitis ne mora ići uvek sa simptomima, oni često budu nespecifični što otežava dijagnostiku i komplikuje ovu bolest a često se takvi slučajevi završe cirozom jetre - kaže dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.  Strogo specifični simptomi hepatitisa su bol u mišićima, umor, malaksalost, osećaj muke, gađenja, bol u trbuhu a već specifičniji su bol ispod desnog rebarnog luka, uvećane jetre, tamnija mokraća, prolivi, bela stolica i slično. Dr Dragaš takođe ističe da je važno znati da osoba kada nema simptome, a ima hepatitis izazvan virusima je celo to vreme zarazna.

  Lekari kao najvažnije mere prevencije ističu vakcinaciju koja se u našoj zemlji inače sprovodi nekoliko godina, jer je visokoimunogena i štiti u 95 odsto slučajeva.  Ništa manje važne mere prevencije nisu ni održavanje lične higijene, posuđa, pravilno manipulisanje hranom i vodom, kao i zaštita prilikom seksualnih odnosa.

  Procene Svetske zdravstvene organizacije su da na svetu trenutno živi oko 240 miliona ljudi koji su nosioci virusa hepatitisa B, dok virus tipa C ima oko 150 miliona stanovnika.
  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja