Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Hitni slučajevi u prioritetu izabranog lekara
  10.08.2014.

  Pacijenti kojima je neophodan pregled zbog tegoba izazvanih akutnim stanjima, imaju prioritet za prijem kod izabranog lekara, saopšteno je iz piar službe Doma zdravlja Subotica, koja apeluje na građane za strpljenje kod ispisivanja recepata, s obzirom da su gužve u čekaonicama ovih dana velike.

  Razlog za velika čekanja pacijenata je između ostalog i nedovoljan broj lekara i medicinskog osoblja u ovoj ustanovi. Od decembra prošle godine Dom zdravlja Subotica ostao je bez deset doktora medicine, 26 medicinskih sestara i tehničara, dva vozača, tri administrativna radnika i četiri spremačice.  Za ovaj period od osam meseci ova ustanova nije u mogućnosti da primi nijedno lice u radni odnos na neodređeno vreme, te je prema tvrdnjama nadležnih, rad i funkcionisanje Doma zdravlja veoma otežano.

  I Služba Hitne medicinske pomoći pretrpana je poslom. Lekarske ekipe su u julu na terenu imale 1300 intervencija (u gradu i vangradskim naseljima Bajmok i Čantavir).

  dr Mihaela Budimski— U ovom periodu u ambulantu Službe javilo se hiljadu pacijenata, dok su transportne ekipe imale 1500 terapija u kućnim uslovima i transporta u specijalističke ambulante. Lekarske ekipe na terenu su najčešće intervenisale zbog povreda u kućnim uslovima, saobraćajnih trauma, tuča - 120 pacijenata ( 9,5 posto), zatim kod pacijenata sa kardiološkim tegobama - 110 (8,5 posto), psihijatrijskih pacijenata (najčešće zbog akutno napitog stanja, depresije, stresogene reakcije i pokušaja samoubistva - intoksikacije) - 100 pacijenata (7,7 posto), zbog tegoba povišenog krvnog pritiska - 95 pacijenata (7,3 posto), abdominalne patologije - 83 pacijenta (6,4 posto), kao i bolova različite etiologije, krvarenja, alergijske reakcije, metaboličke bolesti (dijabet) — navela je dr Mihaela Budimski, piar Doma zdravlja Subotica.

  Dodala je da ovako niske procentualne vrednosti ukazuju na nemogućnost prikaza širokog opsega bolesti koje zbrinjava ova Služba, tako da urgentna stanja poput akutnog srčanog zastoja, akutne srčane slabosti, pneumotoraksa, febrilnih konvulzija, porođaja i sličnih - ostaju u senci, a da gotovo svakodnevno (vikendom i do tri puta) lekarske ekipe izlaze na teren bez osnova, odnosno 46 puta je intervenisano a da pacijent nije pronađen, odbio je pregled ili je na terenu dat samo savet - što znači da je poziv bio neopravdan.

  Stigla MMR vakcina

  U Dečiji dispanzer pristigla je do sada deficitarna MMR vakcina.  Roditelji čija deca nisu vakcinisana, dobijaće pozive na kućnu adresu, a ukoliko ih ne dobiju mogu i bez njega da se jave u Dečiji dispanzer. Inače, u toku su sistematski pregledi dece za upis u vrtić koji će trajati do 29. avgusta, svakog petka u periodu od 8 do 17 časova. Cena pregleda iznosi 650 dinara, a pregled je besplatan za 2008. godište, za decu rođenu do 1. marta 2009. godine, za treće dete u porodici i za decu sa posebnim potrebama. Tokom letnjeg perioda, roditelji mogu dovesti decu koja se nisu vakcinisala tokom godine a koja polaze u školu u septembru.

  Skrining raka dojke: Kod 19 žena postavljena sumnja na patološki proces

  Realizacija skrininga raka dojke za period od 13. januara do 30.  juna, na mamografiju je pozvano ukupno 4786 žena. Prema kriterijumima Programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, isključeno je 317 žena (najveći deo njih su u poslednjoj godini već uradile mamografiju).

  — Od ukupnog broja pozvanih, 2786 žena odbilo je da uradi skrining mamografiju, što iznosi 58 posto. Skrining je pristalo da uradi 1098 žena (23 posto).  Mamografiju je uradila 1091 žena, što znači da sve žene koje pristanu na skrining, urade i mamografiju. Na osnovu očitanih rezultata mamografije, kod 19 žena postavljena je sumnja na patološki proces i one su upućene na dodatnu dijagnostiku u Novi Sad - radi utvrđivanja tačne dijagnoze — navela je dr Budimski.

  Kako su rekli u Domu zdravlja, trenutno se na ovaj pregled pozivaju žene rođene 1959. godine i podsećaju na važnost ovog pregleda, jer rana dijagnoza bolesti značajno povećava mogućnost izlečenja, a samim tim i očuvanje kvaliteta i dužine života.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja