Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Nedostaje i aparat za operacije katarakte
  13.08.2014.

  Odeljenje oftalmologije subotičke Bolnice izmešta se u neadekvatne uslove?

  Tragom žalbi mnogih Subotičana da predugo čekaju na preglede na odeljenju oftalmologije u subotičkoj Bolnici, i informacija da su pod znakom pitanja i buduće operacije katarakte oka, došli smo do saznanja, da problema oko nedostatka opreme na tom odeljenju ima, kao i oko preseljenja operacionog bloka, ali da su uzroci svega standardi koje je propisalo Ministarstvo, te će prema rečima direktora Opšte bolnice dr Gorana Bićanina, ti problemi u narednom periodu biti rešeni tenderskom nabavkom uređaja, koji košta oko 50.000 evra.

  1309_1.jpg

  Kako saznajemo, na odeljenju oftalmologije među ključnima je problemima i što bi operacioni blok tog odeljenja uskoro trebalo da se ruši, kako bi se napravile bolesničke sobe, a neki lekari tog odeljenja tvrde, da ne znaju kako će i gde operisati pacijente, niti su saglasni sa idejom menadžmenta Bolnice, da se to odeljenje izmešta na drugi sprat, gde je sada hirurgija.

  dr Goran Bićanin– Ono što smo mi saznali od Uprave Bolnice je da će se naš operacioni blok koji je posebno prilagođen za mikrohirurgiju oka, izmestiti na 2. sprat, gde se sada nalazi hirurgija, a gde će se kasnije kako nam je rečeno, pripremiti angio sale. Ne znamo tačno gde ćemo moći operisati ljude, a sve to treba da se obavi do 1. septembra. Kao oftalmolozi nismo saglasni sa ovim da se spuštamo u operacioni blok gde je smeštena opšta hirurgija i ortopedija, grane koje nemaju zapravo nikakve sličnosti sa mikrohirurgijom jer je za ovaj proces potreban izuzetan mir i tišina, a na 2. spratu to nije slučaj. Naprotiv, on je veoma frekventan. Oftalmologija kao mikrohirurška grana kao i ORL, nemaju zapravo velikih sličnosti sa opštom hirurgijom što je verovatno manje poznato, ali stoji da svugde u svetu one ne pripadaju ni jednom takvom operacionom bloku. Očigledno je to slučaj kod nas bez presedana - saznajemo na odeljenju oftalmologije u subotičkoj Bolnici.  Zaposleni na tom odeljenju ističu, i da ne vide smisao uopštavanja specijalističkih grana, već baš suprotno, njihovo specijaliziranje i navode, da je pre par godina kada je postavljen sadašnji menadžment Bolnice, napravljen plan razvoja oftalmologije, što je uradila grupa lekara, kako bi svi pacijenti bez većih čekanja bili pregledani u ambulantama i operisani.

  Trenutno radi samo dvoje lekara na ovom odeljenju, dnevno pored operacija imaju i do 40 pregleda u ambulanti.

  — Do sada smo se dovijali na različite načine kako bi pacijentima izašli u susret, ali nismo uspeli da rešimo problem. Smatramo da će se na ovaj način oftalmologija u Subotici uništiti, jer se ovde radi o sekundarnoj zdravstvenoj ustanovi, koja po zakonu treba da ima odeljenje oftalmologije, a ako se sve ovo uradi neće ga biti. Čak verujemo da ćemo se zatvoriti i da ćemo raditi isključivo kao poliklinika odnosno primarni kontakt - strahuju zaposleni na odeljenju oftalmologije.

  Oni ističu da osnovni uređaj nedostaje odeljenju oftalmologije već duže vreme, a zna se da operacije katarakte oka u Subotici radi samo jedna zdravstvena kuća, a da intervencija košta oko 1200 evra.

  — Sem tog aparata, odeljenju oftalmologije fali i osnovni uređaj za utvrđivanje glaukoma, pa svaki pacijent ide privatno da obavi pregled.  Aparati za pregled oka, stari su preko 30 godina, kao i uređaji za merenje dioptrije oka, koji ne košta više od 5 do 10 hiljada evra. Fali biomikroskop, ultrazvuk za oko koji je neophodan kod pripreme pacijenata za operaciju oka. Nama se jednostavno govori da oftalmologija nije bitna i da bi nama lekarima koji smo još ovde ostali, bilo bolje da idemo u privatnu praksu, kažu lekari sa odeljenja oftalmologije.

  Ministarstvo određuje preraspodelu

  Direktor Bolnice dr Goran Bićanin kaže, da je upoznat sa situacijom i problemima na odeljenju oftalmologije, ali da je Ministarstvo zdravlja odredilo Odlukom plana mreže prostorne preraspodele da se u subotičkoj Bolnici određena odeljenja premeste na druge spratove.

  – Ovde se radi samo o poštovanju Odluke Ministarstva zdravlja, kojoj mi kao ustanova podležemo po zakonskoj obavezi.  Dakle, shodno njoj, odeljenje oftalmologije premešta se najkasnije do 1. septembra na 2.  sprat, ortopedije na 4, a gastro odeljenje na 6. sprat Bolnice.  Bolesničke sobe će biti formirane prema broju pacijenata, i tako će se prostorna reorganizacija i obaviti na isti način kao i odeljenje oftalmologije - kaže dr Bićanin, direktor ustanove.

  On je povodom tvrdnje, i da odeljenju oftalmologije fali uređaj za operaciju katarakte oka rekao, da je istina da je on postojao i da je tada rađeno mnogo više operacija, ali da je taj aparat dobijen samo na korišćenje od jedne firme, kojoj je potom morao biti vraćen.

  – Novi aparat za ovu vrstu operacija oka košta oko 50.000 evra, taj novac Bolnica nema, ali će se od septembra ući u proces javne nabavke gde bi i ovaj uređaj mogao konačno stići u našu ustanovu - objašnjava direktor Bolnice.

  Umesto 200 svega 40 operacija

  Koliko je važno da odeljenje oftalmologije, pa i sama Bolnica nabave jedan savremeni uređaj za operacije katarakte oka govori i podatak, da je ranije za dva i po meseca urađeno 220 ultrazvučnih operacija katarakte, a sada samo 40-tak. Takođe, bez operacione sale, lekari na oftalmologiji tvrde da neće moći zbrinjavati teške povrede oka, koje su najčešće kod mlađih osoba.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja