Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Subotičani piju ispravnu vodu, ali uz oprez
  16.08.2014.

  Pijaća voda nije u svim gradovima u Vojvodini - za upotrebu, ali Subotica za sada ima zdravu vodu!

  Iako je u pojedinim gradovima u Vojvodini poput Zrenjanina, Sombora i drugih ustanovljena nepravilnost u pijaćoj vodi, zbog koje je voda u nekima od njih zabranjena za piće, Subotičani za sada mogu biti spokojni oko ispravnosti vode koju piju.  Ovo su nam potvrdili i u svim nadležnim gradskim institucijama, gde se svakodnevno uzimaju uzorci pijaće vode i kontroliše njena ispravnost.

  1321_1.jpg

  Laboratorija subotičkog Zavoda za javno zdravlje obavlja javno- zdravstvenu kontrolu vode za piće iz komunalnih vodovodnih sistema u Severnobačkom okrugu, koja podrazumeva područje Subotice i prigradska naselja, kao i opštine Bačka Topola i Mali Iđoš.

  – Redovnom kontrolom u periodu prvih šest meseci ove godine, obuhvaćena su dva gradska i 33 prigradska komunalna vodovoda na teritoriji Severnobačkog okruga. Ukupno je uzeto 1190 uzoraka na kontrolu mikrobiološke ispravnosti i 805 uzoraka na ispitivanje fizičko-hemijske ispravnosti. Tokom jula analizirano je 62 uzorka vode iz subotičkog gradskog vodovoda na mikrobiološku ispravnost, od kojih je dva bilo neispravno zbog prisustva više od 10 aerobnih mezofilnih bakterija, te ne utiču na zdravstvenu bezbednost vode za piće. Istovremeno su uzeta 43 uzorka vode u prigradskim naseljima, od kojih je 17 bilo mikrobiološki neispravno.  Od 50 analiziranih uzoraka iz gradskog vodovoda tokom jula, sedam je bilo neispravno zbog fizičko-hemijskih parametara - boja, mutnoća, povećana koncentracija gvožđa i amonijaka.  Povećan amonijak i gvožđe mogu da utiču na izgled, miris, boju vode i često izazivaju primedbe potrošača - navela je dr Zorica Mamužić Kukić, iz Centra za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ.

  Pokrajinska sanitarna inspekcija odeljenje u Subotici: Kvalitet vode dobar

  Načelnik inspekcije dr Branislav Brcan rekao nam je da ta služba na osnovu uzoraka vode za piće, koji stižu iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje, samo izdaje eventualna Rešenja o zabrani korišćenja vode za piće na teritoriji Severnobačkog okruga ukoliko se utvrde nepravilnosti.

  – Nismo imali slučaj ni jednog uzorka neispravne vode te izdavanja Rešenja o zabrani pijenje iste nije bilo u poslednjim mesecima.  Redovno pratimo situaciju i sa naše strane takođe možemo potvrditi da je subotička pijaća voda ispravna, odnosno na svim lokalitetima zdrava za piće - objasnio je Brcan.

  Vodovod: Subotičani bezbedni

  U subotičkom „Vodovodu” razuveravaju građane na bilo kakvu opasnost od vode za piće.  Kažu da važećem Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće rade redovne kontrole kvaliteta vode, a ispituju se fizičkohemijski parametri i mikrobiološki pokazatelji.

  – Imamo oko 70 mernih mesta, to su takozvane monitoring tačke koje predstavljaju reprezentativna mesta za ocenu kvaliteta vode. U gradu se analize vrše svakodnevno, a u okolnim naseljima dinamikom koja zavisi od broja stanovnika, uglavnom više puta nedeljno. "Vodovod" brine o vodi za piće u Subotici, na Paliću, Bačkim Vinogradima, Kelebiji, Bajmoku, Mišićevu, Maloj Bosni, Đurđinu, Čantaviru, Višnjevcu, Novom i Starom Žedniku i Bikovu. Za sva merna mesta možemo reći da imaju mikrobiološki ispravan kvalitet pijaće vode - rekla je Renata Radulović Novak, rukovodilac laboratorije za ispitivanje vode u "Vodovodu".

  Fabrika prerađuje zagađenje

  Iako Subotica ima Fabriku vode koja snabdeva do 80% grada, ona prevencije radi a prema rečima stručnjaka iz ZZJZ mora biti takva da obezbeđuje da voda koja dospeva u distributivnu mrežu bude u potpunosti usaglašena sa zahtevima Pravilnika, jer se odstupanja uglavnom registruju u netretiranoj i mešanoj vodi, koja podleže samo dezinfekciji, bez prethodne pripreme.  U "Vodovodu" tvrde da imaju preko 30 aktivnih bunara na kojima se redovno i prema propisima skidaju suvišne koncentracije gvožđa, amonijaka i arsena, te da su oni ispod zakonski limitiranih vrednosti, dok se voda redovno hloriše.


  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja