Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Prečistač dobija upotrebnu dozvolu
  19.08.2014.

  Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je sa saradnicima, posetio JKP „Vodovod i kanalizacija” - Cilj je zdrava voda za Subotičane

  Gradonačelnik Jene Maglai, ocenio je prilikom posete JKP „Vodovod i kanalizacija” da ono „predstavlja jedno od strateških preduzeća lokalne samouprave, pred kojim su ozbiljni izazovi u bližoj budućnosti”, a direktorka preduzeća Valerija Tot Godo najavila je da je već potpuno izvesna upotrebna dozvola za prečistač grada, jer su urađeni svi radovi na prečistaču, sanirane mikropukotine, zbog kojih je i uskraćena dozvola za prečistač.

  1332_1.jpg

  Sva ulaganja u JKP „Vodovod i kanalizacija” već pokazuju efekte, jer za sada Subotičani piju zdravu vodu, za razliku od gradova u kojima je veoma malo ulagano u vodovodnu mrežu. Iako je prema rečima direktorke JKP Valerije Tot Godo potrebna rekonstrukcija oko 60 posto vodovodne mreže, dosadašnja ulaganja su doprinela da se sistem još uvek može da bude efikasan uz potrebnu kontrolu.

  Delegacija Grada sa gradonačelnikom Jeneom Maglaijem, zamenikom Tomislavom Veljkovićem i predsednikom Skupštine Ilijom Maravićem, posetila je JKP „Vodovod i kanalizacija” a zatim i centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, gde je u toku poslednja, četvrta faza projekta sanacije betonske konstrukcije, čija će trajnost zadovoljiti kriterijume nakon kojih će ovo postrojenje, koje je do sada funkcionisalo na osnovu privremene, napokon dobiti i upotrebnu dozvolu.

  1332_2.jpg
  Grad će uložiti u razvoj vodovodne mreže

  — Grad će imati velike izazove kada je reč o budućnosti JKP „Vodovod i kanalizacija”, zahvaljujući razvojnim planovima na proširivanju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i izgradnje fabrike vode DVA, u cilju poboljšanja kvaliteta pijaće vode, ali i usklađivanja materijalnih sredstava „Vodovoda” i Grada sa potrebama građana, istakao je gradonačelnik Subotice prilikom posete JKP „Vodovod i kanalizacija”.

  Prilikom obilaska subotičkog prečistača, odnosno centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koji radi po veoma visokim standardima, međutim još uvek nema upotrebnu dozvolu, jer je Komisija za davanje upotrebne dozvole za prečistač utvrdila, da su betonske konstrukcije zadovoljavajućeg kvaliteta, ali da se trajnost tih objekata dovodi u pitanje. Kako je najavila rukovodilac preduzeća Valerija Tot Godo, najkasnije do kraja godine će je dobiti, pa će konačno i zvanično prečistač biti pušten u rad.

  1332_3.jpg
  Gradonačelnik u razgovoru sa direktorom JKP „Vodovod”

  — Potrebno je napraviti realne planove za budućnost, u čemu smo saglasni sa Gradskom upravom, jer su trenutne mogućnosti u privrednom okruženju, mnogo manje nego što je dugoročno planirano.  Najbitnije je da se kvalitet vode dnevno uzorkuje i da je kvalitet vode dobar. Kada je reč o proširenju sekundarne vodovodne mreže, „Vodovod” je dobio obećanje od Grada da će učestvovati u finansiranju njihovih projekata. Za projekat proširenja potrebno je izdvojiti 11 miliona evra, ali i napraviti dobar plan u narednih 5 godina, kako pribaviti sva potrebna sredstva, istakla je Tot Godo.

  Prilikom posete ovom preduzeću bilo je reči i o preuzimanju polovine kredita od strane Grada, koji je dobijen za izgradnju novog postrojenja prečistača, a koji je trenutno na budžetu „Vodovoda”.  Čitav iznos je oko 100 miliona dinara na godišnjem nivou.

  1332_4.jpg
  Laboratorija svakodnevno radi na preventivi zdrave vode

  — „Vodovod” je JKP koje je obezbedilo vodovodnu mrežu preko 540 kilometara u Subotici i kanalizacionu mrežu preko 270 kilometara, vrednosti preko 30 miliona evra, gde bi trebalo napomenuti da je Grad osnivač JKP. Radi se o velikoj vrednosti, pa se i o budućnosti preduzeća i razvoju mora ozbiljno razmišljati, naglasio je Maglai, podvlačeći potrebu izgradnje fabrike vode DV i obezbeđenja zdrave pijaće vode za Suboticu i okolinu i najavljujući ozbiljnu srednjoročnu strategiju širenja vodovodne mreže.

  Valerija Tot Godo je prilikom obilaska fabrike i uvida delegacije Grada u moderne laboratorijske uslove rada u preduzeću, izrazila zadovoljstvo posetom gradonačelnika, ocenjujući da je važno da se zna u kakvim uslovima posluju u JKP i ostvaruju programe koje su zacrtali.

  — Delim mišljenje gradonačelnika da nam nedostaju srednjoročni planovi, a možemo istaći pozitivan primer da kolektiv upravlja ozbiljnim tehničkim sistemima i vrednom imovinom.  Imamo ozbiljne kadrove, poboljšavamo i uslove za rad, kao i usluge dobavljačima. Zavod za javno zdravlje vrši redovnu kontrolu vode, a predostrožnost, s obzirom na loša događanja oko pijaće vode u susednim mestima, trebalo bi i da ubuduće bude pod kontrolom. Tražimo i dalje izvore za finansiranje projekata, a današnjim sastankom smo to i potvrdili. Kolektor dva i sedam biće finansirani iz zajma, a za razvoj sekundarnih mreža podršku će obezbediti i Grad, istakla je Tot Godo.

  Ona je podvukla da za te namene nedostaje blizu 11 miliona evra.

  — Tokom narednih pet godina moramo planirati ta ulaganja, obezbediti izvore za gradnju tih mreža. Tenderi su završeni za kolektore dva i sedam, sada Komisija utvrđuje ko će dobiti ugovor, a potpisivanje ugovora se očekuje u septembru mesecu, pa bi radovi mogli da krenu od oktobra, istakla je Tot Godo.  Direktorka „Vodovoda” je objasnila da Subotičani nemaju razloga za zabrinutost oko pijaće vode, i istakla da se u laboratoriji preduzeća radi svakodnevna preventiva oko ispravnosti vode i održavanja mreža.

  — Vodovodi u čitavoj zemlji su u teškoj situaciji, jer je malo ulagano u plansko preventivno održavanje.  Oskudevamo i mi u sredstvima za to, pa smo zato zatražili pomoć Grada, da preuzme opterećenje vraćanja zajma za prečistač, koje je sad na teretu „Vodovoda”, u iznosu od oko 100 miliona dinara, na godišnjem nivou, to je negde oko milion evra. Mnogo bi značilo za preduzeće, da Grad finansira bar polovinu tih sredstava a druga polovina da ostane na preventivnom održavanju, objasnila je Tot Godo.

  Tender za fabriku vode

  — Do kraja godine ćemo završiti pripremu tendera za fabriku vode dva, znači da na vodozahvatu dva bi trebalo da se izgradi nova fabrika za preradu vode. To je bitno, da bi naselje Palić dobijalo prerađenu vodu, koja je mnogo sigurnija od one koju su do sada imali. Ta fabrika bi obezbedila sigurno vodosnabdevanje, kaže Tot Godo.

  Ocenjujući globalno stanje infrastrukture i moguće opasnosti da se pogorša zdrava voda, direktorka JKP „Vodovoda” je podsetila:

  — Neki sistemi su izgrađeni pre 30 i 40 godina i nisu na zavidnom nivou. Naša mreža je ispod zemlje, pa se mora pratiti šta se dešava, a ocenjujemo da oko 60 odsto mreže bi trebalo obnoviti, izvršiti zamenu vodovodnih cevi a i dalje razvijati sistem. Kada se izvede finansijska računica, nastaje i velika dilema šta se više isplati u budućem planiranju razvoja te mreže, da li da razvijamo sistem, gradimo novi ili održavamo postojeći sistem, istakla je Tot Godo, ocenjujući da to ne bi trebalo da bude polemika za političare, nego za struku.

  N. Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja