Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Bačić: Hrvati čekaju poslanika u Parlamentu
  20.08.2014.

  Tucker Jones, predstavnik Ambasade SAD-a sa delegacijom posetio HNV u Subotici

  Tucker Jones, predstavnik Ambasade SAD-a, u sredu 13. avgusta, razgovarao je u Subotici, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog veća, sa predsednikom HNV-a, dr sc. Slavenom Bačićem, o predstojećim izborima za nacionalna veća nacionalnih manjina, kao i o položaju manjinske zajednice Hrvata u Republici Srbiji.

  1337_1.jpg
  Delegacija SAD-a sa predsednikom HNV-a dr Slavenom Bačićem

  Predstavnici Ambasade SAD u Beogradu su posetili HNV u okviru programa koji sprovode i u drugim sredinama i regionima, upoznavanja sa situacijom pred predstojeće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina.

  Tucker Jones iz sektora za politiku Ambasade SAD-a, istakao je u kratkoj izjavi, da je cilj posete namera da razumeju odnose svih nacionalnih zajednica u Evropi, pa i u Srbiji, jer su u SAD ti odnosi drugačiji u sistemu velike zajednice.

  Kevin Feaury, predstavnik Ambasade SAD u Beogradu iz sektora za ljudska prava, rekao je da je cilj posete da sagledaju kako radi Nacionalno veće i sa kakvim poteškoćama se susreće u realizovanju svog programa.

  - Mi smo ovde da razumemo kako radi Nacionalno veće i kakva se klima stvara uoči izbora za nacionalne savete, kako bi ta saznanja definisali i u SAD-u, sa ciljem da pomognemo Srbiji oko njenog ulaska u EU, istakao je Kevin Feaury.

  Dr Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća ukazao je na cilj posete predstavnika Ambasade SAD u Beogradu i rekao da je krucijalni problem za Hrvatsko nacionalno veće što se ne sprovode sporazumi koji su usvojeni između dveju država Srbije i Hrvatske, a posledica je da Hrvati nemaju svog poslanika u Parlamentu Srbije u Beogradu.

  - Srbija je ratifikovala i međunarodne ugovore o konvenciji o Evropskoj povelji o manjinskim jezicima, sklopila bilateralni Sporazum o manjinskim inicijativama, ima ustavne garancije, dva dobra zakona o manjinama, dakle ima dobre zakone, ali problem je u njihovom sprovođenju.  Srbija je preuzela sprovođenje, ali ima dosta otpora u strukturama vlasti, a delom iz inercije.  Naš glavni politički zahtev je da se sprovede Sporazum o zaštiti manjina između dve države, koji se odnosi na garantovano mesto u Parlamentu Srbije i APV, rekao je dr Bačić.

  Među krucijalnim problemima je i učešće velikih stranaka na manjinskim izborima, a u ulozi građanskih formi.

  - Ova poseta je inicijativa naših gostiju, a naglasak u razgovoru je na predstojećim izborima za nacionalne savete. Prenećemo naše stavove, među kojima je i problem udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku, istakao je dr Bačić i najavio za septembar sastanak međuvladinog mešovitog Odbora koji prati sprovođenje Sporazuma o zaštiti međudržavnih srpskih i hrvatskih zahteva.  Naglasak je na sprovođenju međunarodnih i unutrašnjih propisa. Mnogo manje problema imamo sa ostvarivanjem prava manjina sa pokrajinskom administracijom, dok administracija u Beogradu nema dovoljno osećaja za manjine, budući da je Beograd uglavnom mononacionalna sredina. Sa druge strane ima i određene opstrukcije, prevashodno od Ministarstva prosvete, ne samo prema hrvatskoj zajednici, sve manjine imaju slične primedbe na ostvarivanje prava oko obrazovanja, i to od vremena kada su ustanovljeni nacionalni saveti, sredinom prošle decenije.  Od tada nema dovoljnog kontinuiteta do danas, nažalost, istakao je predsednik HNV-a.

  On je apostrofirao da osim problema ima i stvari koje su dobro urađene, pre svega pravna pitanja, ali da je glavni politički zahtev HNV-a ipak sprovođenje sporazuma o zaštiti manjina, i očekivanja da dobiju svog predstavnika u Parlamentu Srbije, na šta se država obavezala, ali za razliku od hrvatske zajednice koja ima tri predstavnika u Saboru, još nije sprovela tu odredbu Sporazuma.

  - Problem je i primena propisa oko poznavanja manjinskog jezika za rad u nastavi, jer direktori i ne traže taj uslov, pa profesori koji imaju manjak norme na srpskom, prebace nastavu na hrvatskom i tako rešavaju problem, a posebno nas zanima i otvaranje katedre za kroatistiku pre svega na novosadskom Univerzitetu, rekao je dr Bačić i naveo kao posebno značajno pitanje obrazovanja, licence za rad, odnosno poznavanje jezika hrvatskog u nastavi.

  Predsednik HNV-a dr Bačić je naglasio da je ključni razgovor sa gostima pitanja oko predstojećih izbora za nacionalne savete, a ocenio je da su isti problemi danas kao i pre četiri godine, da se velike stranke sa svojim stranačkim infrastrukturama uključuju u borbu za izbore za manjinske savete, ali ne pod tim imenom, nego u formi grupe građana, što smatra najvećom opasnošću za manjinske samouprave i nedopustivom praksom.  Ovaj stav će preneti i gostima iz Ambasade SAD-a.

  Pitanja udžbenika i nacionalnih dodataka

  Predsednik HNV-a je naglasio i da se pitanja oko udžbenika bezuspešno razmatraju već deceniju.

  - Sa Ministarstvom je bilo dogovoreno u martu, da predložimo nakladnike koji će štampati udžbenike, za više i niže razrede, pa će se Ministarstvo obratiti izdavačima nakon toga i finansirati te predloge, kako bi sve bilo spremno za školsku godinu.  Ali, nakon toga je stala komunikacija sa Ministarstvom, pa smo sami štampali prevode srpskih udžbenika, i izdvojili deset posto budžeta za tu obavezu, odnosno oko 15.000 evra. Imali smo nedavno razgovore sa novim ministrom prosvete, i saopšteno nam je da taj novac ne može da se refundira, jer su samo izdavači subjekt refundiranja. To je priča koja se vrti u krug, a tu su i pitanja nacionalnih dodataka, na koja svaka manjinska zajednica ima pravo u iznosu od 20 odsto i to za istoriju, geografiju, muzičko i likovno. Imamo isti problem, ljude koji posao uradili, ali nema finansijera.Treći problem su udžbenici za hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture, za nastavu u Subotici, ali najviše u okolnim selima su đaci uskraćeni za te udžbenike, kaže dr Slaven Bačić.

  N. Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja