Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Provera zdravlja na licu mesta
  25.08.2014.

  Održana akcija „Selu u pohode” u Mesnoj zajednici Dudova šuma

  Akcija „Selu u pohode” organizovana je u Mesnoj zajednici Dudova šuma u sredu, 20. avgusta, po deveti put u ovoj godini.  Ciljno je izabrana gradska mesna zajednica, iako se uglavnom ove akcije održavaju u prigradskim, jer je letnje vreme, a u blizini je i bazen u Dudovoj šumi, gde boravi veliki broj omladine, sportista, ali i starijih sugrađana, te su ovoga puta uz kupanje, imali prilike da provere i svoje zdravlje.

   1363_1.jpg

  — I ovoga puta akcija je imala za cilj da podstakne naše građane da brinu o svom zdravlju, da besplatno i brzo prekontrolišu faktore rizika, šećer u krvi, holesterol, pritisak, da ih posavetujemo i popričamo sa njima na licu mesta. U prethodnih nekoliko akcija bilo je slučajeva da je kod nekih sugrađana bilo većih „iskakanja” u parametrima kada se merio krvni pritisak, a dijabetičara od polovine što otkrijemo, ima još bar polovina neotkrivenih. Ove akcije i služe kao prevencija dijabetesa između ostalog, dakle otkriti nove slučajeve i na vreme ih lečiti. Danas smo recimo imali slučaj osobe koja je imala ekstremno visok pritisak - 200, te smo joj odmah dali terapiju i uputili je na daljnje pretrage i izabranog lekara — navela je dr Radmila Pavić iz Preventivnog centra Doma zdravlja.

  Prema rečima dr Zorice V.  Dragaš, lekara socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje, njihova uloga je da pored merenja indeksa telesne mase i visine, na osnovu kojih se radi gruba procena telesne uhranjenosti, saznaju na licu mesta kako ljudi provode slobodno vreme i na koje načine pokušavaju da na najbolji mogući način podnesu uticaj visokih temperatura na svoj organizam. Akciji su se odazvali i neki sportisti kod kojih je upravo bodi maks index bitan kako ne bude visok, rekla je dr Dragaš.

  Borisu Vugdeliji, tridesetčetvorogodišnjaku, ovo nije prvi put da poseti jednu ovakvu akciju, a kako kaže dođe jer mu je važno da proveri svoje zdravlje.

  — Kod nas mlađih, svest o važnosti očuvanja zdravlja još uvek nije dovoljno razvijena, a ove akcije su odlične jer brzo i besplatno možete proveriti osnovne zdravstvene parametre.  Savetovao bih svima da ih posećuju, posebno mlađoj populaciji kojoj i ja pripadam — poručio je Boris.

  Organizator akcije i ovoga puta bio je subotički Crveni krst, čiji su volonteri pružali tehničku podršku, a „Apoteka” je postavila mesta gde su građani mogli odlagati lekove sa isteklim rokom trajanja. Partneri su Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja.

  Akcija „Selu u pohode” organizuje se svakog meseca u drugoj mesnoj zajednici, a kako je najavljeno, naredna će najverovatnije biti upriličena u Mesnoj zajednici „Peščara”.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja