Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Lekari i osoblje (ne)ljubazni?!
  26.08.2014.

  Savetniku pacijenata u Gradskoj kući stiže sve veći broj žalbi građana na rad pojedinih zdravstvenih ustanova

  Od početka godine do juna, savetniku za zaštitu prava pacijenata, obratilo se 457 građana, što se smatra velikim brojem, kažu u Gradskoj upravi

  Arpad ŠvelerSvakodnevno, na treći sprat Gradske kuće, odlazi nekoliko naših sugrađana, uglavnom starijih i hroničnih bolesnika, koji pišu žalbe i traže savet kako da postupaju u svom problemu vezanom za rad lekara i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama u našem gradu. Svaki predmet se uredno zavodi, i preduzimaju se mere kako bi svaki od njih pojedinačno bio i rešen, a sve u cilju zaštite pacijentovih prava, rekli su nam u Kancelariji koja se bavi ovom problematikom.

  – Čak 75 odsto prigovora na povredu prava pacijenata se odnosi na Opštu bolnicu, dok je oko 20 odsto upućeno prema Domu zdravlja. Zanimljivo je da je do sada a gledajući isti vremenski period, bila samo po jedna primedba na rad Zavoda za javno zdravlje, subotičke filijale RFZO, "Apoteke" i Gerontološkog centra. Pacijenti se najčešće žale na kvalitet zdravstvene usluge, ali sve češće i na neljubaznost medicinskog osoblja koje je zastupljenije po broju žalbi u odnosu na neljubaznost lekara - kaže Arpad Šveler, diplomirani pravnik u Gradskoj upravi koji obavlja funkciju savetnika za zaštitu prava pacijenata.

  Nestručnost i neljubaznost najčešći prigovori

  Među najčešće povrede prava na koje se pacijenti žale su tri grupe a to su pravo na pružanje kvalitetne zdravstvene usluge gde se podrazumeva nedolično i neljubazno ponašanje zdravstvenih radnika, nestručna pomoć zdravstvenih radnika, pogotovo na lekare specijaliste koji su ustvari ti koji određuju dijagnozu i način lečenja pacijenata.  Takođe ništa manje nije zastupljeno ni pravo na obaveštenost pacijenata.

  – To praktično znači da pacijenti kada odu kod lekara nisu dobro obavešteni kako treba da koriste određeni lek, kako da se ponašaju za vreme terapije, pa se često dolazi do razlike u tumačenju lečenja između lekara opšte prakse i lekara specijaliste. Pacijenti su zato zbunjeni, često ne znaju kojeg lekara da poslušaju, što u nekim slučajevima dovodi i do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja za vreme dok je potrebno uzimati terapiju. To nam i pišu u žalbama najčešće ili nam se obraćaju usmeno - navodi Šveler. Dodaje da postoji i problem poštovanja pacijentovog vremena, gde se pre svega ne poštuju termini zakazivanja određenih pregleda u Bolnici i Domu zdravlja ili operacija koje se obavljaju u Bolnici.  Prema Zakonu, rok je 30 dana da se sprovedu pregledi a mnogo puta se to ne događa posebno na odeljenju oftalmologije da se ovi pregledi zakazuju unapred od nekoliko meseci pa čak već i za 2015. godinu.

  A neki pacijenti se čak i predomisle

  Iako se sve žalbe uredno zavode u zapisnik te preduzimaju konkretni koraci ka njihovom rešavanju sa nadležnima ustanova na koje se građani žale, dešava se da neki pacijenti odustanu tokom postupka, iz nepoznatih razloga, a njihov broj nije ni malo zanemarljiv.

  – Pritužbe se mogu svrstati u tri kategorije, prigovori kojih je najmanje, dok je najviše onih slučajeva kada pacijenti i nakon sastavljanja zapisnika i mog upornog rada na njihovim predmetima jednostavno iz nepoznatih razloga odustanu i više se ne javljaju čak ni da čuju epilog. Takvih primera je bilo 15-tak. Takođe, saveti koji se daju pacijentima a bilo ih je 404 su s druge strane dragoceni, ali su daleko najuspešniji rezultati našeg rada kada pružimo konkretnu pomoć pacijentu koji je podneo žalbu i takvih slučajeva je u 90 odsto od ukupnog broja. Tu imamo punu saradnju sa nadležnima u Bolnici i Domu zdravlja - kaže naš sagovornik.

  Kako tvrde u Gradskoj kući, svi prigovori koji su usmeno podneti bilo lično ili telefonom, reševani su momentalno, i na zadovoljstvo pacijenata, a s obzirom da su u većini slučajeva tokom postupka otklonjeni razlozi zbog čega su se prigovori podnosili, nije bilo potrebe postupanja direktora zdravstvenih ustanova. Zanimljiva je i činjenica, da savetniku za zaštitu prava pacijenata na račun privatne prakse u našem gradu, do sada nije dostavljen ni jedan prigovor niti žalba građana. Šveler ističe da je pre svega bitna dobra volja svih relevantnih zdravstvenih subjekata u svim zdravstvenim ustanovama u gradu, kako bi zdravstvene usluge bile još kvalitetnije, brže, sa posebnim naglaskom na više ljubaznosti kod osoblja koje radi sa pacijentima. Tako će biti i manje žalbi i primedbi na račun rada istih, tvrde nadležni.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja