Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Neustavan sporazum o putnim troškovima za prosvetare
  26.08.2014.

  Ustavni sud Srbije proglasio je nezakonitim i neustavnim pojedine odredbe sporazuma o naknadi troškova za prevoz zaposlenih u obrazovanju i vaspitanju u Subotici.

  1367_1.jpg

  Sud je ocenio da je lokalna samouprava ovlašćena da obezbedi sredstva za isplatu nadoknade bez prava da svojim, lokalnim, aktima propisuje uslove pod kojima prosvetari ostvaruju pravo na nadoknadu i da pravi razliku među zaposlenima zbog načina isplate putnih troškova.

  Sa lokalnom samoupravom, pre pet godina, sporazum je potpisao Samostalni sindikat prosvetnih radnika, dok su predstavnici Nezavisnog sindikata odbili da učestvuju u kreiranju takvog dokumenta. Po sporazumu je propisano da pravo na putne troškove imaju oni koji stanuju dva i po kilometra i dalje od škole i ostvaruju ga u dinarskom iznosu u visini od 75 odsto mesečne karte.

  – Učestvovali smo u pregovorima, ali nismo prihvatili sporazum jer umanjuje prava zaposlenih.  Nadamo se da će od septembra ove godine početi isplata putnih troškova u visini mesečne karte – izjavila je Jelena Zejak, predsednica Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine za Suboticu.

  Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, kaže da će Gradska uprava u skladu sa zakonom ispoštovati propise, ali da u slučaju isplate putnih troškova za prosvetare teško da može biti pravde.

  – Žao mi je što većina obrazovno– vaspitnih radnika ne želi da koristi mesečnu kartu našeg gradskog preduzeća. Traže isplatu u gotovini što je velika obaveza za lokalnu samoupravu. Država bi, ako je već dala nalog isplate, trebalo bi i da odredi za koju udaljenost poslodavci da plaćaju putne troškove, jer bez toga i oni koji stanuju stotinak metara od škole dobijaju nadoknadu. Postoje nedoumice zbog toga, ali sve ćemo urediti u dogovoru sa oba sindikata.  Ne bežimo od isplate troškova, ali oni moraju biti u skladu sa materijalnim mogućnostima Grada – kaže Jene Maglai.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja