Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Radnom terapijom dolaze do boljitka
  03.09.2014.

  Specijalna škola „Žarko Zrenjanin” uskoro dobija senzornu sobu i Radni centar za osobe sa invaliditetom

  U Subotici će prema najavama nadležnih, do kraja septembra biti otvorena i treća senzorna soba za decu sa poremećajima u razvoju. Podsetimo, senzorna soba prvo je otvorena u „Kolevci", potom nedavno u Školskom centru za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica, a sada će ovu sobu dobiti i učenici i štićenici specijalne Škole „Žarko Zrenjanin".

  - Senzorna soba biće aktivnog tipa, najviše specijalizovana za pokret, ali i sva ostala čula. Cilj je da je koriste kako učenici naše škole, štićenici Udruženja „Zajedno" koje je i apliciralo na ovaj projekat, ali i sve zainteresovane osobe sa invaliditetom iz Udruženja koja postoje i rade u našem okrugu - rekla je Vesna Gavrić, defektolog Škole i član Udruženja „Zajedno".

  Uporedo sa senzornom sobom, škola će dobiti prvi radni centar za osobe sa invaliditetom, koji će biti smešten u Mesnu zajednicu Makova sedmica, a taj prostor je obezbedio Grad. Osnivači projekta su Udruženje „Zajedno" i Škola, uz podršku Grada. Radni centar će u vidu briketarnice osobama sa invaliditetom omogućiti radnu terapiju, koja predstavlja deo dugotrajne profesionalne rehabilitacije.

  - Koliko radna terapija znači osobama sa invaliditetom, najbolje zna Vedran Vranešević, otac dečaka sa Daunovim sindromom.  Pošto mu je sin u pubertetu, Vedran smatra da je pravo vreme da se osmisli posao kojim bi njegov sin mogao da se bavi u budućnosti. Radni centar ima upravo tu svrhu, jer će biti opremljen mašinama za proizvodnju briketa, mlinom za mlevenje i viljuškarom - objašnjava Gavrićeva.

  Nosilac oba projekta preko kojeg su dobijena sredstva za otvaranje senzorne sobe i radnog centra je humanitarna organizacija „Adra Srbija", a finansijer je „Adra internešenel".  Ukupna vrednost opreme za senzornu sobu i radni centar je oko 33.000 dolara.

  Radni centar biće namenjen osobama starijim od 18 godina, koje će imati obezbeđenu obuku i stručni nadzor. Novi Sad je jedini grad u Vojvodini koji do sada ima najviše otvorenih ovakvih radnih centara - devet. Njihov tačan broj u drugim gradovima se zvanično ne zna, jer ovakve centre imaju zakonska prava da otvaraju pojedinačno škole, udruženja, lokalne samouprave, kao i sama Pokrajina.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja