Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Školovani da budu odgovorni znalci
  04.09.2014.

  Kako rastu uspešna deca: Nikola Mihaldžić, kadet završne šeste godine Medicinskog fakulteta VMA

  Prvi školovani vojni lekari za godinu dana će izaći iz prve klase Medicinskog fakulteta VMA, a među njima je i Subotičanin Nikola Mihaldžić.  Za godinu dana Nikola će biti doktor medicine, oficir Vojske Srbije, potporučnik po činu, a sada kaže da je znanje temelj autoriteta i kontrole posla i ljudi.

  Nikola MihaldžićBaš te 2009. godine kada je Nikola Mihaldžić završio Srednju medicinsku školu, otvoren je prvi Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije pri Univerzitetu odbrane. Zato ovaj znak, poziv i izazov nije hteo propustiti.

  – Razmišljao sam i ranije o medicinskom fakultetu, ali kada se ova prilika pojavila učinila mi se zanimljivom i odlučio sam da pokušam – priča o tome Nikola. – Otišao sam na lekarski pregled gde je bila prva velika selekcija kandidata, a zatim je na prijemnom od nas pedesetak primljeno osamnaest, deset devojaka i osam mladića, s tim što su nam se priključila i dva strana studenta, jedan iz Bosne i Hercegovine, a drugi iz Crne Gore.

  Kako je ovo prva upisana generacija od samog početka niko nije znao šta ga čeka. Za razliku od drugih fakulteta gde predavanja uglavnom počinju u oktobru, nakon najdužeg đačkog raspusta, ovde je već u septembru krenula obuka. Nastavni plan i program su isti kao i na civilnoj medicini, kaže Nikola, ali pored toga ovde su još i vojne obaveze.

  – Prvih mesec dana svi na vojnim studijama prolaze pešadijsku- vojnostručnu obuku, a zatim na svakoj narednoj godini pored obaveznih obučavanja kao što su gađanje iz puške, pištolja, puškomitraljeza, bacanja bombe, treba savladati dodatne discipline i veštine. Tako je na drugoj godini bilo skijanje, na trećoj smo polagali vožnju za C kategoriju, kamione, na četvrtoj zbog težine i obima teorijskog gradiva nije bilo ništa, na petoj smo imali veslanje i snalaženje na vodi, a sada na završnoj tek čekam da vidim šta nam se sprema.

  Dani ovde nisu isti kao ostalim studentima. Vojnički život kao i kod kadeta sa Vojne akademije se podrazumeva, a to zahteva određeni režim i veću disciplinu. Smešteni su u zgradi Vojnomedicinske akademije, ustajanje je u 6,30, sledi postrojavanje, pregled soba, doručak, pa nastava do nekih 16 časova...  Nakon toga je slobodno vreme i vreme za učenje. Izlasci su dozvoljeni do ponoći.

  – Što se tiče učenja trebalo je samo malo podići nivo rada, pošto je srednja medicinska svakako bila jedna od težih škola, ali na vojničku disciplinu baš se i nije bilo tako lako navići, uglavnom to niko nema kod kuće. Međutim, vremenom se prihvati taj sistem, čak postaje uobičajen način razmišljanja i života. Sada mi se čak dešava da kada izađem iz tog sistema i dođem na primer kući, primećujem da drugi to nemaju i sve hoću da ih ispravljam, a onda korigujem sebe, jer oni to ne moraju, to se naprosto od nas očekuje i traži, jer za godinu dana postajemo oficiri, komandovaćemo, dosta će nam ljudi biti podređeno, moramo da znamo da budemo autoriteti i držimo stvari pod kontrolom.

  Kada je 2009. godine upisivao ovaj Fakultet, Nikola je kao i ostale njegove kolege potpisao Ugovor sa Vojskom Srbije, kojim se obavezuje na školovanje u trajanju od šest godina. Obezbeđuje im se smeštaj, hrana, knjige, stipendija, a za uzvrat oni nakon završetka imaju obavezu, da 12 godina budu u službi Vojske Srbije. Za godinu dana Nikola će biti vojni lekar, doktor medicine, oficir Vojske Srbije, potporučnik po činu.

  – Sledećeg septembra nakon promocije najmlađih oficira ispred Skupštine, počinje naša služba po vojnogarnizonskim ambulantama Srbije, koja traje do dve godine, nakon čega sledi specijalizacija.  Još ne znam za šta ću se opredeliti, otvoren sam prema svim mogućnostima, kada nešto želim radim na tome da to i ostvarim, ali sam i fleksibilan da se prilagodim nečemu drugome ako treba – kaže Nikola, ističući da je i to jedna od važnih osobina za profesiju koju je odabrao.

  – Bitne potrebne osobine za ovu profesiju su još i odlučnost, vera u sebe, snalažljivost, a neophodna je i želja, sreća i podrška porodice, prijatelja. Bilo je situacija kada mi je ovo poslednje bilo odlučujuće da mogu da nastavim dalje, dovoljno je bilo samo malo podstreka u smislu, možeš ti to...  Vojna služba je odgovorna i teška, ali se pokazalo da dobro funkcioniše.  Mnoge su se stvari oko nas promenile, ali je taj poziv opstao.  Kada pogledam kako se to odrazilo na mene u proteklih pet godina, vidim veliku promenu, pored medicine, naučio sam dosta o životu i spreman sam da preuzmem odluke i odgovornosti koje me očekuju, kaže mladi budući vojni lekar i oficir, Nikola Mihaldžić, koji je odgovornost za buduću profesiju i život uz ponosno preuzeo u svoje ruke.

  Naučni rad, ali i ljubav prema sportu

  Nikola se uvek bavio sportom, a fudbalom ozbiljnije.  Te predispozicije su mu bile naročito važne, kada je upisivao Fakultet. Zato je jedna od prvih njegovih inicijativa bila osnivanje Sportske sekcije, čiji je predsednik. Sekcija postiže zapažene rezultate na kadetskim prvenstvima, ali i na Medicinijadi, a cilj je da se ne zanemari kondicija i ljubav prema sportu.Kadeti Medicinskog fakulteta VMA se ističu i na naučnim kongresima.  Prošle godine na Balkanskom kongresu u Istambulu, Nikola i njegov kolega su se naročito istakli radom iz oblasti imunologije.

  L.Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja