Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Dela jača od reči
  05.09.2014.

  Savetnica predsednika Nikolića uručila udžbenike na bunjevačkom jeziku

  Đačke torbe učenika osnovnih škola u Subotici sa okolinom i Sombora,koji pohađaju izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, od ove školske godine biće bogatija za „Bunjevačku čitanku” za 1. i 2.  razred i gramatiku „Klupče” od 1.  do 4. razreda.

  1407_1.jpg

  Upravo je to ono čemu su težili ljudi u Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine unazad sedam, a ceo bunjevački rod poslednjih sto godina. Naime, u ime predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, u sredu, 3. septembra, uručeni su udžbenici u Osnovnoj školi „Sonja Marinković” u Subotici, kada je tu školu posetila savetnica predsednika Jasmina Mitrović Marić. Ona je tom prilikom istakla kako je septembar vreme kojem se prvaci najviše raduju.  Ove godine za to imaju jedan razlog više.

  – Kao prvom među građanima Srbije, predsedniku Nikoliću je izuzetno stalo do dece i to je nešto što nikako ne treba shvatiti kao puku frazu, već kao jedan od prioriteta koji on u svom mandatu prepoznaje. Briga o deci je prioritetno prisutna u njegovom radu i nastojanjima, a u vezi sa tim je i pomoć da deca koja pripadaju nacionalnim manjinama dobiju udžbenike na svom maternjem jeziku – rekla je tom prilikom savetnica predsednika države te istakla da je Nikolić udžbenike finansirao ne kao predsednik, već kao građanin zemlje u kojoj živimo.

  Jedna od autora udžbenika, ujedno i predsednica Privremenog organa upravljanja NSBNM, Suzana Kujundžić Ostojić istakla je značaj tog dana u istoriji bunjevačke nacionalne zajednice:

  – Uvek govorimo kako je Srbija naša matična država.  Ona je konačno, posle dugog niza godina, na nas pogledala očima kakvim bi i mi želeli, kao ravnopravni građani ove zemlje. Veliko hvala predsedniku Nikoliću što nam je pomogao i što je još važnije, održao svoje obećanje.  Upravo je to ono što cenimo, jer o ljudima najviše govore njihova dela – istakla je Suzana K. Ostojić.

  U toku prve nedelje septembra udžbenici su podeljeni i ostalim đacima koji pohađaju predmet bunjevački govor, koji se predaje u ukupno 18 osnovnih škola.  U ovoj školskoj godini očekuje se preko 360 dece koja će pohađati ovaj predmet, a sa 200 primeraka „Bunjevačke čitanke” i nešto preko 260 Gramatike „Klupče”, oni će moći kvalitetnije da prate nastavu, koja će Metodološkim priručnikom biti olakšana i učiteljima koji ga predaju.

  Podsećamo da je prilikom posete POU Bunjevačkog nacionalnog saveta predsedničkom kabinetu, predsednik Nikolić obećao finansiranje štampanja udžbenika za potrebu predavanja izbornog predmeta bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.  Prilikom proslave Dana „Dužijance”, njegova savetnica, Stanislava Pak Stanković, prenela je radosnu vest da je predsednik ispunio svoje obećanje.

  Đaci se zahvalili predsedniku

  Kratkim kulturno–umetničkim programom deca su pokazala deo onoga što su na časovima bunjevačkog govora učili poslednjih godina, dok su najmlađi folklorci Bunjevačkog kulturnog centra „Tavankut”, savetnicu predsednika Nikolića upoznali i sa narodnim igrama Bunjevaca. Tom prilikom učenica četvrtog razreda OŠ „Sonja Marinković”, Sanja Lacić, poslala je predsedniku Nikoliću skroman znak pažnje u znak zahvalnosti – uramljen crtež koji je sama nacrtala.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja