Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Nema epidemije crevnih infekcija
  10.09.2014.

  Iz Subotičkog Zavoda za javno zdravlje javljaju

  Iako ovog leta nismo imali mnogo tropskih vrućina, bilo je dana kada su temperature bile visoke, a po nepisanom pravilu sa njima obično dođu i crevne infekcije.U subotičkom Zavodu za javno zdravlje kažu da nemaju prijavljene epidemije crevnih infekcija, te da je broj prijava uobičajen za ovo doba godine.

  Crevne zarazne bolesti međutim uvek su, i nezavisno od vrućina "aktuelne", a lekari tvrde da građani uglavnom nedovoljno znaju o načinima njihovog prenosa i lečenju.

  dr Nada Kosić Bibić- One se prevashodno prenose zagađenom hranom, vodom i „prljavim" rukama. U nehigijenskim uslovima važnu ulogu u širenju ovih infekcija imaju i insekti (muve i dr.). Crevne infekcije se uglavnom manifestuju u blažoj formi kao stomačni grip, a uzročnici su najčešće iz porodice enterovirusa, iako uzročnici mogu biti i neke bakterije (salmonele, šigele, stafilokok i dr.). Vreme od kontakta sa virusom do pojave simptoma bolesti traje jedan do dva dana - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Prve tegobe kod crevnih infekcija praćene su bolovima u stomaku, prisutnim nagonom za povraćanjem, a brzo se javljaju i tečne stolice, obično bez sluzi i krvi, kojih je u proseku od četiri do osam.  Prisutna je blaga malaksalost i često je povišena temperatura.  Uglavnom su virusne crevne infekcije blagog toka i brz je oporavak obolelih.

  - Ono što je posebno važno je da građani znaju da se za vreme infekcije gubi znatna količina tečnosti i elektrolita, i to pre svega kalijuma, a posebno su osetljivi na ovaj gubitak deca i starije osobe. Potrebno je odmah početi sa nadoknadom izgubljene tečnosti i elektrolita odgovarajućim rastvorima za rehidraciju.  Važno je i uklanjanje stomačnih bolova odgovarajućim lekovima po preporuci lekara i odmaranje.  Preporučuje se unos probiotika za obnovu crevne flore, te dijetalna ishrana jer je to pravi način za brzi oporavak - preporučuje dr Kosić Bibić.

  Najvažnije mere prevencije crevnih zaraznih bolesti su obezbeđenje dovoljne količine higijenski ispravne vode za sve potrebe (piće, održavanje lične i opšte higijene) i higijenska dispozicija fekalnih i drugih otpadnih materija.  Podjednako je važno redovno održavanje higijene ruku. Lekari navode da je takođe veoma važno i prati ruke tekućom vodom i sapunom, posle svakog korišćenja toaleta, kao i pre, u toku i posle pripreme hrane i pre svakog obroka.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja