Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Sport kao profesija i način života
  11.09.2014.

  Kako rastu uspešna deca: Helena Hrček, student treće godine fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu

  Uz mamu, nekada uspešnu gimnastičarku, Helena je ovaj sport upoznala ubrzo nakon što je prohodala. Kasnije, sve u vezi sporta njen je izbor i sreća, pruža joj mnogo zadovoljstva i veliko bogatstvo.

  Helena HrčekSport je njena zabava, navika, potreba, a sada već sve više i posao. Mama Helena, nekada i sama veoma uspešna gimnastičarka, uvela je u ovaj svet već sa tri godine kada se i moglo videti da je nasledila talenat, a pri kraju osnovne škole postala je i državni prvak u gimnastici. Posle toga trenira sportski aerobik u „Vitalisu“, pa atletiku, discipline skok u dalj i štafetu, i u svemu biva uspešna i zapažena. U srednjoj medicinskoj školi zbog obima i težine gradiva učenje postaje prioritet, ali samo da bi poslužilo višem cilju, daljem školovanju u svetu sporta.

  - Srednju medicinsku školu, smer za fizioterapeuta sam upisala zato što sam jasno videla šta i kako dalje da to organizujem i povežem sa svojim interesovanjima.  Od kraja osnovne sam imala cilj, otvaranje što širih mogućnosti vezano za sport. Medicinska škola mi je pružila dobru osnovu, ali je u jednom trenutku zahtevala odricanje, trebalo je mnogo učiti i morala sam odustati od ozbiljnijih treninga, što me je odvelo u svakodnevnu rekreaciju, trčanje, aerobik, vožnje rolera, bicikla...

  Sada završava treću godinu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, a do diplome profesora fizičkog vaspitanja čeka je još godina osnovnih studija i master.

  - Baš to je ono što sam htela, jer mi pruža bezbroj mogućnosti i načina da se i dalje bavim sportom, da sve dosadašnje proširim i nadogradim – kaže Helena. – Moguće je da ću se nakon mastera usavršiti i za višeg fizioterapeuta. San mi je da sve to spojim.

  Iako joj ništa u vezi sporta nije ni strano ni teško i sama ima one koje manje voli i oko kojih mora više da se pomuči.

  1430_2.jpg- Uvek sam se bavila individualnim sportovima i kolektivni me nekako manje privlače, najmanje, na primer, košarka. Na fakultetu se obrađuju svi sportovi kako praktično tako i teorijski.  Evo baš ovih dana spremam ispit iz plivanja i morala sam da uzmem privatne časove na bazenu, jer sve je to mnogo ozbiljnije od onoga kako ja znam da plivam i ne mogu sama da savladam.  Sport razvija disciplinu, upornost, hrabrost, individualnost, ističe Helena, a sve to joj je vrlo često od pomoći i u mnogim životnim situacijama. Energija i entuzijazam su naročito važni.

  - Naravno da i ja imam svoje uspone i padove, pa se nekad, najčešće zimi, u meni bore dve osobe, jedna koja bi da se dokazuje i druga koja bi da odustane, da se uvuče krevet i dugo spava... Ne traje to dugo, dan-dva, dok se malo odmorim, a onda ponovo tražim dinamiku.  Takvi su mi i prijatelji, kojih nemam mnogo ali su pravi, dobro se razumemo, podržavamo i pomažemo jedni drugima.  Zadovoljna je svojim dosadašnjim izborima, mada uvek smatra da može i više i bolje. Zato ima svoj raspored aktivnosti, sve isplanirano od ranog jutra do večeri i tvrdi da se uz dobru organizaciju sve može postići.

  - Vidim sebe kao aktivnu osobu i ne bih mogla da se zadovoljim time da odradim samo jedan posao. Želim da mi dan bude ispunjen i sadržajan, da pored redovnog posla, na primer profesorskog, bude tu još nešto što se dopunjuje, masaža, aerobik, korektivna gimnastika, nešto vezano za ishranu, izgled, zdravlje...  Imam dosta želja i planova, među kojima su svakako i oni tipa auto i stan, ali sam itekako svesna da sam već jako bogata jer se bavim onim što volim.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja