Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  „Čitanka“ i „Gramatika“ usklađeni sa nastavnim programom
  15.09.2014.

  U Bunjevačkom nacionalnom savetu ističu da dileme oko udžbenika nema

  Informacija da je Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, pomogao u štampanju udžbenika, "Čitanke" i "Gramatike" za učenika prvih u drugih razreda koji u osnovnih školama pohađaju izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, izazvala je brojne polemike. O nastavi bunjevačkog, udžbenicima, ali i upotrebi ćiriličnog i latiničnog pisma u njima govorili su, na konferenciji za štampu u Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine, govorili su sami autori.

  1444_1.jpg
  Suzana Kujundžić Ostojić, Mirjana Savanov,
  Ruža Josić i Nevenka Bašić Palković

  – Ovo je osma školska godina, kako se u školama uči predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.  Ove jeseni imamo oko 400 učenika, to je više za četrdesetak, nego prošle godine, ali ovo nije konačna cifra, jer ankete o izbornim predmetima za prvake i dalje traju. Pored svega toga nisam mogla da zamislim da udžbenici mogu da izazovu ovakve reakcija, kao i to da bunjevačka zajednica baš toliko smeta svima kao i jedan lep ljudski gest, kao onaj predsednika Srbije – istakla je mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Privremenog organa upravljanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, ali i jedan od autora udžbenika, te se upitala otkud baš ovakve reakcije na udžbenike na bunjevačkom, na upotrebu ćirilice u jednom delu:

  – Ispada da ćirilica jedino kod Bunjevaca izaziva takvu pažnju, a evo, imam knjigu za prvake, "Vjeronauku za prvi razred osnovne škole" koja se nalazi u knjižarama, izdanje je od 2001. godine, a na ćirilici je. I prošlo je više od decenije, da to nikom nije smetalo, a ovo nije jedini primer da se udžbenici nacionalnih manjina štampaju na ćirilici. U onom trenutku kada učenici usvoje latinicu na časovima srpskog jezika, tada su sve nastavne jedinice u udžbenicima na bunjevačkom na latinici – istakla je mr Kujundžić Ostojić i predstavila svoje saradnike sa dugogodišnjim iskustvom, Mirjanu Savanov, Ružu Josić i Nevenku Bašić Palković.

  Mirjana Savanov, koja i sama predaje bunjevački, istakla je da su udžbenici namenjeni učenicima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku, i da im je prvo pismo ćirilica.

  – Kada jedno dete od 6-7 godina odabere ovaj izborni predmet, mi, kao pedagozi, mu moramo izaći u susret i uraditi "Čitanku" tako da može da usvaja gradivo iz nje. Zbog toga se moralo i prilagoditi pismo, u prvom i prvom polugodištu drugog razreda, dok se po nastavnom planu i programu, propisanom od Minstarstva prosvete, ne usvoje latinično pismo.  Od tada je i "Čitanka" pisana na latinici. Udžbenici koji su u pripremi, a koji su za više razrede na latinici – istakla je ona, a potom detaljno predstavila "Čitanku" i sve ono što se u njoj nalazi.

  Ruža Josić sa preko trideset godina staža u školstvu prenela je deo svog velikog iskustva na udžbenike.

  – Osluškivali smo šta deca vole da rade, kakve zadatke vole da rešavaju i na koji način lakše usvajaju gradivo. Svega toga smo se držali u izradi pomenutih udženika.  Obrađene su sve nastavne jedinice, kako to nastavni program predviđa – kazala je ona.

  Nevenka Bašić Palković, sa takođe ogromnim iskustvom, istakla je da je ceo tim godinama unazad radi jakim tempom, te da se rezultati itekako vide, a potom je dodala da se uspešan tim neće menjati, i da se rad i dalje nastavlja.

  S. N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja