Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Da se svako izjasni kako želi
  15.09.2014.

  Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, obavestio javnost o pretnjama koje su mu upućene internet poštom

  Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca obavestio je javnost putem konferecije za štampu, održane 11. septembra, da je na ličnu internet poštu dobio preteće pismo.

  1447_1.jpg
  Dragan Kopunović i Mirko Bajić

  „Vidim vaše cigansko lice na hrvatskim televizijama povodom Nikolićeva udžbeničkih ’poklona’ i mogu vam samo poželjeti kada svoj izdajnički cilj postignete, a to je da hrvatski element u Srbiji istrijebite, i da budete Bunjevci-katolici, da vas Srbi poklaju, a to će napraviti kad-tad. Stoko izdajnička, dabogda se pokolj dogodio što prije... mislite Ciganine da će vas Srbi tolerirati, hahaha, smrt, smrt je ono što vas čeka...” stoji u email poruci koja je stigla na privatnu adresu predsednika Saveza bačkih Bunjevaca.

  U svom izlaganju Bajić je istakao da na ovakve provokacije i pretnje neće reagovati, nego da je stav SBB-a da se mora uspostaviti saradnja između nacionalnih zajednica.

  – Naša je želja da se uspostave normalni tokovi komunikacije i da kao što mi prihvatamo da se svako slobodno može izjasniti kao Hrvat, isto tako pripadnici hrvatske zajednice prihvate da se svako slobodno može izjasniti da je Bunjevac. Ovakve provokacije i pretnje rezultat su stavova predstavnika hrvatskih institucija, pre svega „Hrvatskog nacionalnog vijeća“ u Srbiji, odnosno konkretno u Subotici, koji u panici da će se pokazati da su veoma malo, gotovo ništa, učinili za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, pokušavaju da podignu tenzije na međunacionalnoj osnovi negirajući pravo Bunjevcima na autohtonost i plasiranjem teze o tobožnjoj ugroženosti i asimilaciji Hrvata u Srbiji – istakao je Bajić i nastavio:

  – Nije prvi put da se upućuju uvrede, iskazuje diskriminacija, omalovažavanje i netolerancija na nacionalnoj osnovi prema Bunjevcima – nažalost to doživljavamo već godinama na raznim sajtovima od lica sa anonimnim profilima, a da niko to ne sankcioniše.  Ovo je, međutim, vrhunac i nemamo pravo da ovu pretnju prećutimo, jer je pretnja ozbiljna zato što svakako može provocirati dalje reakcije. Pitanje koje postavljam ja lično, kao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca i nosilac liste Saveza bačkih Bunjevaca na redovnim izborima za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, jeste: „Da li sam ja kao građanin i funkcioner bezbedan ako boravim u Republici Hrvatskoj, a zamenik sam predsednika Skupštine Grada Subotice i tim povodom moguće da odlazim u posetu bratskom gradu Osijeku u Republici Hrvatskoj, ili treba da očekujem da me tamo neki frustrirani lik vređa ili napadne kada me prepozna“? – kazao je Bajić i dodao da zahteva da nadleženi organi ispitaju odakle je pretnja poslata i da se preduzmu odgovarajuće mere u zaštiti prava Bunjevaca na slobodno nacionalno izjašnjavanje.

  Bajić se još jednom zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je pomogao u višedecenijskoj težnji Bunjevaca da dobiju školske udžbenike, te je naglasio da se na ovom primeru vidi koliko je važno negovati institucije, jer da nije bilo aktivnosti Nacionalnog saveta Bunjevaca, ne bi bilo ni ostvarivanja prava ove zajednice u Srbiji.

  Čekali udžbenike 100 godina

  Dragan Kopunović, član predsedništva SBB-a, ali i sedam godina predavač Bunjevačkog govora sa elementima nacionalne kulture, istakao je da je put do udžbenika bio veoma težak.

  – Imali smo veoma veliki problem bez udžbenika, a sada smo dočekali istorijski trenutak, da posle sto godina ponovo imamo udžbenike i da mali bunjevački đaci mogu da dožive da budu ravnopravni sa drugima. Mislili smo da ćemo to podeliti sa svim narodima, komšijama i prijateljima, a dobili smo šamar – govorio je Kopunović o prozivkama i kritikama upućenim na račun gesta Tomislava Nikolića da udžbenike na bunjevačkom, koji su pripremani godinama unazad, pomogne kroz štampu, te je prokomentarisao dilemu oko ćirilice i latinice.

  – Mi, Bunjevci, nemamo odeljenja na bunjevačkom jeziku, nego deca pohađaju nastavu na srpskom, dok Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture imaju u opciji kao izborni predmet. Po planu i programu deca prva uče ćirilično pismo, a tek od drugog polugodišta drugog razreda uče latinicu, a upravo tada i udžbenici na bunjevačkom su pisani latiničnim pismom.

  S. N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja