Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Izmene - u ili po džepu građana?
  17.09.2014.

  Do kraja 2016. godine, umesto papirnih imaćemo elektronske zdravstvene knjižice

  Nove elektronske zdravstvene knjižice, o čemu se ovih dana vodi Skupštinska rasprava u Beogradu, a shodno novim predloženim izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, najavljene su za kao zamena za papirne do kraja 2016. godine. U Ministarstvu zdravlja ovakav predlog pravdaju činjenicom da će zamena dokumenata u elektronsku formu omogućiti da se poveže informacioni sistem u zdravstvu i konačno dobije prava slika sistema zdravstva Srbije.

  1453_1.jpg 

  U subotičkoj filijali Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje kažu da je zamena zdravstvenih isprava već trebala da se obavi do 9. avgusta prema važećim propisima, ali da je zbog tehničkih nedostataka postupak odložen, te da će on i u Subotici početi čim se steknu tehnički uslovi i obavi zakonska procedura.  Kao posebno važno u subotičkoj filijali RFZO ističu da će zamenom papirnih za nove elektronske zdravstvene isprave biti onemogućena zloupotreba istih, odnosno njihovo falsifikovanje.

  - Sigurnosni sistemi na novim elektronskim knjižicama omogućavaju visoku administrativnu zaštitu na čipu, čime će se znatno olakšati i postupak overe dokumenata, bez potrebe da se overa kao do sada, obavlja odlaskom u filijalu RFZO. Promene ličnih podataka o osiguraniku, poslodavcu, izmene osnove osiguranja i slično, obavljaće se učitavanjem podataka na čip kartice, bez promene same isprave, odnosno dosadašnjeg izdavanja nove. Ovo će biti veliko olakšanje, jer sada svaka izmena podataka na zdravstvenoj knjižici još uvek podrazumeva zamenu iste, a što je za RFZO trošak - kaže Milan Predojević, načelnik subotičkog Odeljenja RFZO.  On je objasnio da će za početak biti pojednostavljena i provera datuma overe novog zdravstvenog dokumenta građanima od strane osiguranika i zdravstvenih ustanova korišćenjem elektronskih servisa.  Nove zdravstvene elektronske knjižice biće sistem koji će kako je naveo Predojević obezbediti infrastrukturu za siguran pristup servisima koje će zdravstvene ustanove moći da uspostave.  To će biti posebna pogodnost kod zakazivanja pregleda od kuće, elektronskog upućivanja pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu i slično, tvrde u subotičkoj filijali RFZO.

  A koliko će to da košta?

  Iako je iz Ministarstva zdravlja najavljeno da će zamena papirnih novim elektronskim knjižicama koštati građane minimalno te da će ih najsiromašniji slojevi dobiti besplatno, građani su ipak nepoverljivi do kraja i sumnjaju da će se troškovi istih kretati oko 500 dinara kako se procenjuje.

  Prema zvaničnim procenama u Srbiji ima oko 1,2 miliona siromašnih osoba. U subotičkoj filijali RFZO su nam potvrdili da su moguće izmene troškova izdavanja kartica, kao i eventualnog besplatnog izdavanja za određene najsiromašnije kategorije osiguranika.

  — Još ništa pouzdano ne znamo oko mogućnosti da najsiromašniji građani dobiju knjižice besplatno, s obzirom da su izmene navedenih propisa još u skupštinskoj proceduri — kažu u našoj lokalnoj filijali.

  Ipak nepobitna je činjenica da u Srbiji, pa i u našem gradu nije mali broj četvoročlanih porodica, kao ni onih sa većim brojem članova, te se odmah nameće i računica da bi prosečnu porodicu od četiri člana, ovaj posao Ministarstva mogao koštati i do 2000 dinara, što nije mali iznos za budžet takvog domaćinstva.

  Knjižica (ne)važi i u drugom gradu?

  Šta će građani dobiti novim zdravstvenim elektronskim knjižicama tekućom reformom zdravstva ostaje da se vidi. Postoje javne zamerke nekih poslanika Republičkog Parlamenta, ali i građana, da je RFZO "otuđen" iz sistema zdravstva, te da bi on trebao ubuduće da bude servis građana. Osiguranici se pitaju i da li će im novi dokumenti omogućiti lečenje iz jednog u drugom gradu, gde će im se pružiti potrebna zdravstvena zaštita ali bez "megalomanske" papirologije, što je sada slučaj.  Odgovor i na ovo pitanje dobićemo kada krene primena novih "modernih" knjižica.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja