Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Burno u obrazovanju
  01.10.2014.

  Sindikati protiv smanjenja plata prosvetnih radnika

  Uprkos prolećnom upozorenju Sindikata obrazovanja da neće prihvatiti nikakvo smanjenje plata u prosveti , Vlada je usvojila mere štednje koje predviđaju između ostalog i smanjenje plata u javnom sektoru. Od ove odluke nisu pošteđeni ni prosvetni radnici.

  Zorica Karanović-Sindikat obrazovanja je i dalje protiv smanjenja plata u prosveti, jer su one ionako ispod republičkog proseka, a oko 15 hiljada zaposlenih u obrazovanju je na minimalcu – ističe Zorica Karanović, predsednica Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, i dodaje da je prosečna zarada u prosveti oko 43 hiljade dinara, ali da je u okviru nje obračunat i topli obrok kao i regres.  Uverena je da bi smanjenje plata donelo malu uštedu budžetu, ali da bi nanelo veliku štetu obrazovanju i obrazovnom sistemu, koji se, prema njenim rečima, ionako nalazi u teškoj situaciji.

  -Trenutno se nalazimo u prilično nezavidnoj situaciji jer od resornog Ministarstva nismo dobili ni predlog o smanjenju plata. Informacije kojima raspolažemo su izjave predstavnika Vlade I Ministarstava. U takvoj situaciji mi ni danas ne znamo da li će plate u prosveti biti umanjene linearno ili progresivno.  Razlika je između ova dva modela velika jer linearni model znači umanjenje čitave sume, a progresivni, razlike između 25 hiljada i naših zarada - objašnjava Karanović, I dodaje da bi sindikati prosvete trebalo zajedno da nastupe, te da od Ministarstva prosvete i finansija zatraže da se analitički utvrdi na koji način bi se vršilo smanjenje plata, kao i da se precizira vreme do kada bi smanjenje trajalo.

  - Iz Ministarstva prosvete je prošle nedelje, stigao zahtev u kome se traži dostavljanje predloga rešenja platnih razreda.  Međutim, lično, nisam optimista.  Mislim da će platni razredi biti urađeni i da će se verovatno uzeti model koji njima najviše bude odgovarao. Uverena sam da se to neće skoro dogoditi i da su platni razredi samo bacanje prašine u oči, kako bi se smanjile tenzije i da bi se ispipao puls prosvetnih radnika – izričita je Zorica Karanović, predsednica Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi.

  Prvo smanjenje plata i penzija, kako je najavljeno, građani bi mogli da osete već kroz primanja za novembar. Obzirom da su sindikati rešeni da istraju u svojim zahtevima, te da na taj način zaštite prava radnika, evidentno je da nas u obrazovanju očekuje još jedna vruća jesen.

  Zakon o platama

  U sredu, 29. septembra, održan je sastanak reprezentativnih sindikata obrazovanja i Kori Udovički, potpredsednice Vlade Srbije.  Tom prilikom je predstavljen Zakon o platama na osnovu platnih razreda. Planirano je da se Zakon donese do kraja ove godine, a da se sa njegovom realizacijom počne u januaru 2015.

  Uprkos razgovoru koji je protekao, prema oceni sindikata, u konstruktivnoj atmosferi, i dalje je ostalo nejasno da li će se u prosveti plate smanjivati linearno ili progresivno.

  Razgovoru u Vladi Republike Srbije prisustvovao je i ministar Srđan Verbić.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja