Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Protest zbog smanjenja plata
  03.10.2014.

  U školama održan štrajk upozorenja

  U većini subotičkih osnovnih i srednjih škola, u četvrtak, 2.oktobra je održan štrajk upozorenja.  Prema unapred utvrđenom planu, nastavnici u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, nisu održali prvi čas.

  Zorica KaranovićPredsednica Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, Zorica Karanović, izrazila je nezadovoljstvo odnosom vlade prema predstavnicima zaposlenih, kao i prema delatnosti koja je jedan od nosećih stubova u svakoj državi.

  -Sindikati traže da se zaposleni u obrazovanju izuzmu od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, uvođenje platnih razreda kao oblika plaćanja zaposlenih u prosveti i poštovanje Kolektivnih ugovora koji su već potpisani – kaže Karanović, ukazujući na činjenicu da su od čitavog javnog sektora u prosveti plate najamnje, a da 70 odsto zaposlenih ima visoko obrazovanje.

  U sindikatima prosvete, razočarani su i načinom na koji se radi Zakon o platnim razredima, jer će, kako smatraju, konzervirati sadašnje stanje i neće ispraviti nepravde, kao što su prosvetni radnici očekivali.

  Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine smatra da prosvetni radnici svakako moraju biti izuzeti od najavljenog smanjenja plata.

  Jelena Zejak-Tražimo da se obrazovanje tretira kao delatnost od posebnog značaja, te da se prosvetnim radnicima ne smanjuju plate.  Istovremeno zahtevamo da se Zakon o platama donese na nivou svih javnih službi, a ne samo na nivou obrazovanja – kaže Jelena Zejak, predsednica gradskog odbora NSPRV u Subotici .

  U sindikatima ističu da ukoliko Ministarstvo prosvete ne promeni odnos prema predstavnicima zaposlenih u prosveti, i ukoliko ne dođe do dijaloga, možemo očekivati radikalizaciju protesta i vruću jesen.

  Štrajk upozorenja podržali su članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikat radnika u prosveti i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.
  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja