Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Skuplje komunalije - prevelik teret za građane
  04.10.2014.

  Da li je briga opozicionih odbornika i stranaka za standard građana demagogija ili rešenje?

  Severnobački Okružni odbor Srpske radikalne stranke uputio je saopštenje kojim osuđuje niz poslednjih odluka o poskupljenju komunalnih usluga, u proseku za 5,5 i ocenjuju da je to „novi veliki teret na leđima građana”. Slično misle i opozicione stranke, a odbornici DS-a su to saopštili u Skupštini Grada, ukazujući i na mogućnosti, kako da se ne izglasaju poskupljenja.

   1520_1.jpg

  —U trenutku smanjenja penzija i plata poskupljenje predstavlja još jedan dokaz da se najmanje vodi računa o interesu samih građana.  Pitamo, kako je moguće da su odbornici, bez ikakve rasprave mogli da dignu ruke i glasaju za ove odluke, kada znaju u koliko teškoj ekonomskoj situaciji se nalazi narod.  Dozvoljeno je poskupljenje usluga preduzeća Subotica-transa i karta će za gradski prevoz sada iznosti 90 dinara, dok je u Novom Sadu 55 dinara, što je ogromna razlika. Da li to ide u takozvanom pravcu podizanja kvaliteta usluga preduzeća?  Podsećamo da smo građane upozoravali na vreme na sve ovo, i opet kažemo, da pamte i da svojim glasovima nesposobnu vlast kazne na narednim izborima, saopštili su iz Okružnog odbora SRS-a.

  Na sednici Skupštine, međutim, nisu svi odbornici glasali za poskupljenja.  Opozicija, uglavnom odbornici DS-a, izneli su sličan stav iznet u saopštenju Okružnog odbora SRS-a, da je istovremeno smanjenje penzija i plata građana sa jedne strane , a sa druge strane skuplje cene za vodu, prevoz i druge komunalne usluge opterećenje, koje će građani teško podneti.

  Opoziciona Demokratska stranka je protiv poskupljenja, jer je po njihovom mišljenju u javnim i javnokomunalnim preduzećima, novim Zakonom o radu i snižavanjem plata u javnom sektoru, postignuta dovoljna ušteda, koja bi bez novih poskupljenja, angažovanjem unutrašnjih resursa, mogla da donese očekivani efekat.

  - U vreme velike štednje, koja je najavljena u čitavoj državi neophodno je angažovati i unutrašnje rezerve za smanjenje troškova. Dakle, to je moguće nadoknaditi tim unutrašnjim rezervama i smanjenjem troškova, kao rezultat smanjenja plata, a ne da se podižu cene za preko pet posto, istakao je Slavko Parać, šef odborničke grupe DS-a u Skupštini Subotice, ukazujući da je to formula za skidanje bar malog tereta- poskupljenja sa leđa građana.

  Inače, u gradski budžet Grada, javna i javno-komunalna preduzeća će uplatiti oko 20 miliona dinara, kako je izneto na Skupštini. Rečeno je i da je najviše novca obezbedio JKP „Suboticagas”, a kako je gradonačelnik Jene Maglai pojasnio, radi se o dobiti koju su preduzeća ostvarila u protekloj godini.
  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja