Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Na koronarnom dnevno se leči 35 pacijenata
  06.10.2014.

  Povodom Svetskog Dana srca, 29. septembra: u subotičkoj Bolnici

  Svetski dan srca, 29. septembar, obeležilo je upozorenje lekara da su bolesti srca i krvnih sudova najčešći uzročnici većine slučajeva mortaliteta kod građana

  dr Branislav Vidačić
  dr Branislav Vidačić 

  Od bolesti srca i krvnih sudova u Severnobačkom okrugu lane je umrlo 2.528 lica, dok su u Srbiji u periodu od 2003. do 2012.  godine, umrle 54.972 osobe, podaci su zdravstvenih ustanova u našem gradu izneseni u javnost povodom 29. septembra, Svetskog dana srca.

  Smatra se da je 20 odsto svih nastalih bolesti srca i krvnih sudova, povezano sa nedovoljnim unosom svežeg voća i povrća. Pravilna, izbalansirana ishrana, isključenje duvanskog dima i fizička aktivnost, prilagođena godinama starosti najzačajniji su način sprečavanja ovih bolesti, tvrde lekari. Da građani a pogotovo srčani bolesnici uglavnom ne poštuju ova pravila zdravstvenog ponašanja pokazuju i najnoviji podaci iz subotičke bolnice, gde se dnevno na stacionarnom lečenju nalazi čak 35 lica.

  - Hitni slučajevi se obrađuju preko Hitnog prijema (uz konsultaciju kardiologa) i u prijemnoj internističkoj ambulanti gde se prosečno svakodnevo pregleda oko 30 pacijenata.  Na odelenju kardiologije takođe imamo otprilike isti obim ležećih odnosno lečenih pacijenata.  Ugrađujemo trajne i privremene pejsmekere, intervencije protiču bez problema i bez većih čekanja.  Pacijenti koji se najčešće hospitalizuju su oni sa akutnim koronarnim sindronom, srčanom insuficijencijom, poremećajem ritma i provođenja i hepertenzivnim krizama. Oko 14 pacijenata na mesečnom nivou se leči na kardiološkom odelenju zbog infarkta miokarda. Infarkt miokarda (IM) sa ST elevacijom (STEMI) se uglavnom nose na primarnu perkutanu intervenciju u IKVB u Sremsku Kamenicu.  Mali broj prima fibrinoliznu terapiju (alteplaza, streptokinaza, tenekteplaza) - kaže za naš list dr Branislav Vidačić, načelnik koronarnog odelenja u subotičkoj bolnici.

  Dr Vidačić dodaje da je kod muškaraca između 35-50 godina infarkt miokarda pet puta češći nego kod žena. Faktori rizika za infarkt miokarda su povišene vrednosti masnoća u krvi, hipertenzija, šećerna bolest, gojaznost, porodična amnaneza za ishemijsku bolest srca (genetski faktori), pušenje, nedovoljna fizička aktivnost i razne emocionalne stresne situacije.

  Slogan ovogodišnjeg obeležavanja Dana srca bio je "U srcu zdravlja". Cilj je da se građanima pošalje poruka da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzročnici smrtnosti svuda u svetu, pa i kod nas. Procena je da će do 2030.  godine od ovih bolesti umreti preko 23 miliona stanovnika. Po mišljenju Svetske zdravstvene organizacije preko 80 procenata svih ovih smrtnih slučajeva bilo je moguće sprečiti i to kontrolom najznačajnijih faktora rizika.

  - Ove godine je izabrana tema koja usmerava ka stvaranju zdravog životnog i radnog okruženja, koje bi omogućilo ljudima da naprave pozitivne promene koje mogu da smanje rizik od srčane bolesti i bolesti krvnih sudova. Prevencija faktora rizika u svim populacionim grupama je ključna, a imali smo prilike čuti stručnjake ovih dana kako moždani udar može čak da nastane i u dečijem uzrastu - navela je dr Zorica V. Dragaš, lekar socijalne medicine u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  U periodu od 2003. do 2012. godine stopa smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji beleži blagi pad, sa 767 na 763,6 na 100 hiljada stanovnika. Stope umiranja su porasle kod žena za 0,2 odsto, dok je kod muškaraca zabeležen pad stope mortaliteta za 1,2 odsto. Ipak stopa umiranja od bolesti uzrokovanim povišenim pritiskom porasla je za 90,2 odsto.

  Pod sloganom „U srcu zdravlja", u megamarketu „Idea" u ponedeljak, 29. septembra obeležen je Svetski dan srca. Građani su besplatno kontrolisali zdravlje, i dobijali savete o zdravim stilovima života. Akciji besplatnog merenja šećera u krvi, holesterola i krvnog pritiska, kao i količine ugljemonoksida u plućima uglavnom su se odazvali sugrađani, koji su svesni svojih zdravstvenih tegoba i neophodnih kontrola.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja