Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Mnogo gojaznih
  12.10.2014.

  Akcija „Selu u pohode” održana u Mesnoj zajednici Makova sedmica

  U Mesnoj zajednici Makova sedmica, u sredu, 8. oktobra, održana je 11-ta po redu akcija "Selu u pohode" u organizaciji Crvenog krsta, Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Apoteke Subotica.

  1554_1.jpg

  Akcija je naišla na veliki odziv građana te je tom prilikom njih stotinak, besplatno i brzo moglo da proveri krvni pritisak, šećer u krvi, holesterol, telesnu visinu i težinu, obim struka, indeks telesne mase i procenat masnog tkiva. Pregledi dojki kod žena, kako su nam lekari rekli, nisu rađeni s obzirom da ova Mesna zajednica nije imala posebnu prostoriju koja bi bila pogodna u te svrhe.

  Svoje zdravlje su tom prilikom proveravali uglavnom stariji sugrađani među kojima smo neke od njih pitali šta im znače ovakve akcije.

  dr Nada Kosić BibićRuža Banski (64): Relativno sam zdrava za svoje godine, čeka me operacija kamena u žuči, a ovo je prilika da bez čekanja obavim osnovne pretrage pre toga. Pozdravljam ovakve akcije.

  Inac Sadovik (78): Svake godine dođem da se prekontrolišem.  Znam da imam povišen holesterol i šećer pa su mi ovakve pretrage veoma značajne jer su brze i u blizini su gde živim.

  Ana Abraham (70): Ovakve akcije su prilika da se prekontrolišem i da ne moram čekati satima u čekaonici kod izabranog lekara.

  Lekari su po završetku akcije utvrdili da je među pregledanim građanima mnogo gojaznih, kao i onih sa visokim vrednostima holesterola, dok je samo u par slučajeva registrovana pothranjenost.

  - S obzirom da veliki broj naših sugrađana inače ima povišene vrednosti bodi mase indexa odnosno izraženu gojaznost, delili smo i stručne savete o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti.  Takođe smo i ovaj put skrenuli pažnju građanima da je veoma važno da ujutru pre nego izađu iz svojih domova popiju svoju terapiju odnosno lekove koje im je prepisao odabrani lekar - rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  1554_3.jpg

  Svoje zdravlje proverilo je ovoga puta i nekoliko mlađih osoba tridesetih godina, što kako su nam lekari potvrdili ih posebno raduje, jer to znači da sve više i mlađa populacija shvata koliko je važno da na vreme krenu da vode računa o svom zdravlju i smanje faktore rizika za dobijanje bilo koje bolesti.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja