Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Za veću potrošnju – manji računi za gas!
  15.10.2014.

  Još dva poskupljenja cene gasa do kraja godine. To znači, da će oktobarska potrošnja i usvojeno poskupljenje biti iskazani na računu u novembru, a nova cena je već odobrena od decembra.  Poslovni potrošači će imati višu cenu za 3,5 posto od 1. decembra, a 15. decembra za 3,3 posto poskupljuje gas i za domaćinstva • Novi zakoni stvaraju određeni haos na tržištu, pa će neki distributeri u okruženju biti u situaciji, da im je nabavna cena gasa veća od prodajne, što je nonsens, i te firme će biti uspešnije ukoliko ništa ne rade, s obzirom da će neprestano tako uvećavati gubitke.  Međutim, dobra je vest, da „Suboticagas” neće biti u takvom položaju, ali će oni koji više troše i redovno plaćaju – imati manje račune za gas, objašnjava Dragan Božinović, v.d. direktor „Suboticagasa”

  1561_1.jpg
  Dragan Božinović: za veće potrošače i urednije platiše „tanji” računi

  Poskupljenje gasa od 1.  oktobra za 2,86 posto, je ipak manji procenat poskupljenja od usluga u drugim JKP, a s obzirom na vrlo dobre rezultate ovog preduzeća, šta uslovljava poskupljenje i kakva cena grejanja na gas očekuje građane tokom zime?

  — U ranijem periodu, nabavna cena gasa, ili cena gasa koju je „Suboticagas” kupovao od dobavljača „Srbijagasa”, bila je definisana odlukom Vlade, i važila je u dužem vremenskom periodu. U ovoj godini, „Srbijagas” je uspeo da takođe Vladinom odlukom, sve probleme vezane za promenu kursa dinara u odnosu na dolar, odnosno sve kursne razlike i probleme vezane za promene cena naftnih derivata na stranom tržištu, prenosi na javne distributere, na one koji snabdevaju građane neposredno gasom, preko sopstvenih distributivnih centara.

  Šta to znači?

  — Ove godine smo dva puta menjali cenu gasa, početkom avgusta, i od oktobra, koja je bila blizu tri posto, a već imamo odobrene promene cena do kraja tekuće godine, i to tako da će se nova cena primeniti od 1.  novembra. To znači, da će oktobarska potrošnja biti iskazana na računu u novembru, a nova cena je već odobrena od decembra.  Poslovni potrošači će imati višu cenu od 1. decembra, a 15.  decembra poskupljuje gas i za domaćinstva. Zbog čega? Novo poskupljenje, koje je Nadzorni odbor predložio iznosi između 3,3 posto za domaćinstva i 3,5 posto za poslovne potrošače. To sa novembarskim poskupljenjem iznosi negde oko 5 posto.  Međutim, suština je u tome, što će se svakog meseca nabavna cena gasa menjati, dakle svaka faktura će biti drugačija.

  Koliko će računi biti uvećani?

  — Recimo, od marta do početka oktobra, nabavna cena gasa je promenjena za skoro 13 posto, a u oba poskupljenja smo imali mogućnost povećanja po pet procenata. Ima još jedna nepovoljnost, važna, koja utiče na ukupan prihod i poslovanje „Suboticagasa”, a to je da se primena tih procenata realizuje odloženo, znači sa zakašnjenjem od mesec dana, do dva meseca.

  Da li je razlog u vezi sa novim Zakonom o potrošačima koji je stupio na snagu?

  — Dužni smo da naše građane i sve potrošače, prema tom Yakonu, unapred obavestimo o promenama cena, i to najmanje mesec dana unapred, a poslovne potrošače 15 dana unapred.  To nam stvara ozbiljne probleme, s obzirom na vreme očitavanja potrošnje gasa kod svih potrošača, jer ga je potrebno vršiti i do 45 dana unapred, da bi se mogle primeniti nove cene, što govori, da čitav taj vremenski raskorak utiče na smanjenje zarade, u toj prihvaćenoj ceni.  Imamo slučajeva, da zbog ove značajne razlike između povećanja nabavne cene, i prodajne cene koju odobrava Agencija, ta razlika se stalno smanjuje, iz meseca u mesec. Imamo slučajeve, da određeni distributeri u našoj blizini, o čemu smo se pre tri dana informisali, sada imaju situaciju, da im je nabavna cena gasa veća od prodajne. To je naravno nonsens, i te firme će biti uspešnije ukoliko ništa ne rade, s obzirom da će neprestano tako uvećavati gubitke.

  Kako je moguće stvaranje takvog apsurda u poslovanju?

  — Razlog tome je, što je „Srbijagas” dobila mogućnost, da svakog meseca menja cenu, a distributeri samo kada im to odobri Agencija i od datuma kada im to omogući sada novi Zakon o potrošačima. Znači, nekako se mora i preživeti taj četvrti kvartal, a s obzirom da „Suboticagas” nije u toj situaciji, da mu je nabavna cena veća od prodajne, postoje određene razlike u tome, uspećemo da u toku ove godine, na bazi procene za devet meseci, napravimo dobar rezultat, uprkos činjenici da smo značajan iznos sredstava uložili u investicije, da smo završili gasifikaciju osam osnovnih škola i jednu predškolsku ustanovu, a uprkos svemu imamo mogućnosti za usvajanje veoma ambicioznog srednjoročnog plana, i Plana za poslovnu 2015. godinu. Bitno je naglasiti da se od 1. januara sve radikalno menja, jer Zakon o energetici, saglasno obavezama koje je Srbija preuzela od strane Evropske energetske zajednice, mora da pređe na tržišni način poslovanja.  Sva dosadašnja pravila, i monopolski način ponašanja distributera prestaje da važi, kada su u pitanju firme odnosno veći poslovni potrošači.  To znači da od Nove godine bi trebalo da važi zakon ponude i potražnje, a „Suboticagas” može da, bar hipotetički kupuje gas i od drugih snabdevača, a ne samo od „Srbijagasa”.  Oni koji ponude bolje uslove oko cene i bolje isporuke, biće naš dobavljač. Takođe, od Nove godine „Suboticagas” će moći poslovnim potrošačima da ponudi drugačije cene.

  Da li će to doneti iole sigurnosti za potrošače?

  — Ne znamo u kojoj meri će biti sigurniji, ali Zakon je doneo te promene, a distributeri su imali i instrukcije u Beogradu od Agencije za energetiku, pa znamo da će različiti potrošači u Subotici dobiti različite fakture za cenu gasa. Sada u narednom periodu ostaje da formiramo grupe potrošača, prema određenim kriterijumijma, gde će cene važiti za određene grupe. Biće formirane na bazi kriterijuma značaja i veličine potrošača, ažurnosti u plaćanju, pa će prema tome možda doći i do situacije, da recimo, Mlekara koja je bila redovan platiša, ili veća firma sa kojom imamo problema u naplati potraživanja, od naredne godine nemaju istu prodajnu cenu gasa. To može da stvori određenu vrstu haosa na tržištu, sve dok se u praksi stanje ne stabilizuje.  Očekujemo od nadležnih agencija pri Ministarstvu energetike, da budu regulatori tih odnosa i da tako pomognu javnim distributerima i zaštite potrošače gasa u Srbiji, posebno domaćinstva.

  Da li će to biti stimulacija za potrošače koji više troše i urednije plaćaju?

  — Oni koji više troše i redovno plačaju imaće manju cenu po kubiku gasa i manje račune.  Jer, oni stvaraju manje problema „Suboticagasu”, pa će preduzeće sa njima najlakše potpisati nove ugovore od Nove godine.

  Kolika će biti cena po kubiku od decembra za potrošače?

  — Od decembra cena će biti za domaćinstva, 48, 99 dinara plus PDV, u odnosu na sadašnjih 47, 35 dinara, a za poslovne potrošače biće 46, 32 dinara u odnosu na sadašnjih 44, 75 dinara.Procentualno, to za domaćinstva znači povećanje za 3,3 posto, a za poslovne potrošače 3,5 posto. To je očigledno, značajno manje, nego što se menja cena gasa koji nabavljamo, a izjednačavanja cena svih potrošača neće biti u narednom periodu, s obzirom na Strategiju Ministarstva energetike i uslove tržišta.

  Tržište gasa još pod lupom

  —Očekujemo da ćemo do kraja godine znati ko su potencijalni ponuđači gasa, šta i kako nude, ili će možda ipak konačno rešenje još jednom biti odloženo, kada je u pitanju tržište gasa. U svakom slučaju poslovanje JKP Suboticagas neće biti ugroženo, a mi ćemo prema sadašnjim poredbenim parametrima imati rezultat, najmanje približan prošlogodišnjem.  Zna se da je Suboticagas iskazao dobit prošle godine u poslovanju, više nego sva JKP zajedno. Preduzeće je imalo dobit preko 36 miliona dinara za prošlu godinu, a polovinu te dobiti smo uplatili u opštinski budžet, a lokalna samouprava je taj novac investirala u grejanje za škole, a preduzeće u gasnu mrežu do tih škola. To znači da smo zajedno doveli do toga da će škole dobiti ekonomičniji i konforniji način grejanja, kaže Božinović.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja