Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Bez ocena i domaćih zadataka
  14.10.2014.

  Obeležena Dečja nedelja u Subotici

  Sve subotičke osnovne škole uključile su se i ove godine u obeležavanje Dečje nedelje, koja se u u Srbiji ali i u svetu, tradicionalno obeležava prve nedelje oktobra.  To je period kada se različitim aktivnostima i programima ukazuje na prava deteta.

  1564_1.jpg
  Brigita Hoki i Milica Panić

  Osnovna škola “Sečenji Ištvan” i ove godine je organizovala niz manifestacija kojima je obeležila nedelju posvećenu dečijim pravima.

  - Ova nedelja je u školi bila posvećena nama, deci. Tim povodom smo u saradnji sa nastavnicima organizovali niz aktivnosti među kojima smo najviše uživali u “Kvizu znanja”, sportskom danu, odlasku u bioskop – nabraja Milica Panić, učenica osmog razreda i dodaje da je Dečija nedelja jedinstvena prilika da deca učestvuju u aktivnostima koje vole i u kojima uživaju.

  – U toku ove nedelje svi učenici su bili opušteni jer nije bilo ocenjivanja, kontrolnih zadataka, odgovaranja, a domaći zadaci su svedeni na minimum.

  Iako su uživali tokom ove nedelje u školi, učenici nisu zaboravili da porazgovaraju o dečijim pravima.  Uglavnom su mišljenja da prava dece u našoj zemlji nisu ugrožena ali bi voleli i smatraju da bi bilo poštenije kada bi u svakom gradu, u svakoj školi, deca imala podjednake uslove za učenje.

  - Bilo bi lepo kada bi deca u svim razredima osnovnih škola dobijala besplatne udžbenike kao i naši vršnjaci u Beogradu.  Svima bi nam bilo lakše kada bismo mogli, kao i oni, da ostavljamo udžbenike u školi. Na taj način bi i učenici koji dolaze iz porodica slabijeg materijalnog stanja, imali istu polaznu osnovu za školovanje, kao i svi ostali – mišljenja je Brigita Hoki, učenica osmog razreda, koja ističe da bi svaka škola trebala po ugledu na Školu “Sečenji Ištvan” da organizuje što više sportskih sekcija, kako bi svi đaci, bez obzira na materijalni status, imali prilike da se bave sportom.

  1564_2.jpg
  Obeležavanje Dečje nedelje u OŠ „Sečenji Ištvan”

  I dok škole pokušavaju da zadovolje interesovanja i potrebe svojih učenika, osmaci smatraju da ih je grad zapostavio. Kažu, malo je sadržaja koji se organizuju za osnovce.

  - Sve se svede na manifestacije i festivale koji kratko traju i onda opet ništa. Nema dešavanja po gradu. Svima to nedostaje, a posebno nama, jer smo postali ozbiljni za igrališta, a mladi za noćne izlaske i kafiće. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se družimo u domaćoj atmosferi, u krugu porodice – kaže Milica, napominjući da ove godine Dečja nedelja posvećuje posebnu pažnju upravo osnaživanju porodice i podsticanju klime za ostvarivanje prava svakog deteta da odrasta u porodičnom okruženju. Zbog toga su se sve aktivnosti, odvijale pod motom “ Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica”, a Konvencija o pravima deteta nas je, još jednom podsetila da deci, makar u ovoj nedelji, kao pojedinci poklonimo više ljubavi, pažnje i razumevanja.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja