Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Manje karcinoma grlića materice
  15.10.2014.

  Subotičanke su disciplinovane u kontrolama papa testovima

  U poslednjih nekoliko godina smanjio se broj karcinoma materice kod žena, zahvaljujući tome što one sve više vode računa o svom zdravlju i uredno obavljaju papa test, koji je glavni pokazatelj sumnje na ovu bolest, kaže dr Goran Mavrak, lekar specijalista i ginekolog akušerstva u subotičkoj Bolnici

  dr Goran MavrakU subotičkoj Bolnici prema tvrdnjama lekara u poslednje dve godine na godišnjem nivou uradi se od 1200 do 1500 pregleda za papanikolau test. Ovaj pregled uglavnom obavljaju žene koje su preoperativno pripremane ili eventualno imaju onkološke skrininge, ali i one koje se redovno kontrolišu na ovaj test.

  — Subotičanke su generalno gledajući disciplinovane kada su u pitanju pregledi na papa testove, jer se uglavnom uredno javljaju na kontrole i vode računa o svom zdravlju. Dva puta nedeljno u proseku stignem da obavim ovu vrstu pregleda, jer imamo mnogo drugih koje uradimo pored ovih kao i veliki broj operacija — kaže dr Mavrak.

  Prema rečima našeg sagovornika, neke statistike u Bolnici pokazuju da je pre 15 godina u odnosu na standarde bio prisutan neverovatno veliki broj karcinoma grlića materice, dok se sada taj broj gotovo prepolovio.

  — U to vreme smo na godišnjem nivou imali 10 do 15 „radikalnih” operacija karcinoma grlića materice, prošle godine uradili smo do deset takvih operacija što takođe govori da je smanjen broj ovih bolesti. Sve je to opet potvrda urednog skrininga i javljanja žena na kontrole.  S druge strane u poslednje vreme imamo mnogo otkrivenih predkanceroznih stanja, ali smo i tu opet zahvaljujući stručnim lekarima, savremenoj opremi (jer u svakoj ambulanti sada imamo kolposkop), uspeli da zdravstvenu zaštitu umnogome poboljšamo. Ova oprema nam omogućuje da sada „agresivnije” nastupamo kada je papa nalaz sumnjiv, što znači da ne zapuštamo hronične upale. Shvatili smo da je humani papiloma virus najodgovorniji (iako nije jedini) za karcinom grlića materice, te se dosta „agresivno” ophodimo prema lečenju tih promena.  Samim tim i žene su sigurnije da neće dobiti razvijenu bolest koja neće zahtevati operaciju — navodi dr Mavrak.

  Česte genitalne upale glavni „krivac” steriliteta

  U Subotici i dalje raste broj bračnih parova koji ne mogu da dobiju potomstvo. Prema nekim analizama u subotičkoj Bolnici, glavni uzročnici steriliteta su genitalne upale kod žena izazvane mikrobiološkim organizmima kao što su klamidija, ureaplazma, enterokoke, stafilokoke i druge, a sve češće su i muškarci ti koji zbog raznih infekcija imaju problem da imaju potomstvo.  

  — Hronične upale su opasne jer mogu izazvati i stres kod žena, zbog stalnog pojačanog vaginalnog sekreta i infekcija, imamo i jako mnogo gnojnih upala, a sve su najuže povezane sa sterilitetom.  Dakle, imamo situacije neshvaćene žene i muškarca koji je neodgovoran jer neće da prizna da ima infekciju i slično, pa dolazimo do stanja kada ne možemo mnogo pomoći oko izlečenja — tvrdi dr Mavrak.  Dodaje da je Centar za vantelesnu oplodnju o kome se govori već duže vreme neophodan i Bolnici i Subotici te da ta priča treba biti završena kako bračni parovi koji ne mogu da imaju decu ne moraju da idu u druge zdravstvene centre.

  Na odeljenju ginekologije i akušerstva u subotičkoj Bolnici inače radi deset ginekologa, a prema obimu posla procena je da nedostaje bar još dva lekara na specijalizaciji, što opet nije u ingerenciji ustanove. Takođe, kako navode lekari, idealno bi bilo da se oformi bar još jedna ginekološka ambulanta, pored dve koje trenutno rade. I pored toga, ambulante, odeljenje i operacione sale su veoma dobro opremljene, radi se vrhunska dijagnostika, kvalitetna preoperativna priprema, te se subotička Bolnica svrstava na nivo regije među vodećima što se tiče operativnih tehnika i pristupa pacijentima.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja