Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Svest o zaveštanju organa nedovoljna
  18.10.2014.

  Srbija još nije član „Eurotransplanta

  Udruženje bubrežnih invalida Subotica u saradnji sa Opštom bolnicom i pod pokroviteljstvom Saveza bubrežnih invalida Vojvodine, u ponedeljak, 13. oktobra je u biblioteci Bolnice organizovalo predavanje pod nazivom "Donacija organa-humanost na delu".

  Predavanje je održano u sklopu obeležavanja 11. oktobra, Evropskog dana donacije organa, a cilj je podizanje svesti građana o značaju zaveštanja organa.

  Zoran Mišković, iz Saveza bubrežnih invalida Vojvodine ponovio je da je potrebno da se još više promeni svest ljudi a posebno srodnika šta se to događa sa čovekom nakon njegove smrti, kako bi se broj donora organa povećao.

  - Naša aktivnost se odnosi na propagiranju aktivnosti kadaverične transplantacije jer je porodica ta koja odlučuje o tome kom srodniku će dati organ ako zatreba bubreg, jetra, srce pluća i slično. Nažalost, naša zemlja još uvek nije član organizacije „Eurotransplant" ali je i broj donatora još uvek mali - naveo je Mišković.

  U Srbiji je tokom prošle godine, a prema podacima Uprave za biomedicinu iz Beograda, urađene 74 transplantacije bubrega.  Mišković dodaje da je istovremeno 17 osoba dobilo jetru a 4 lica srce. Donatorske kartice trenutno u našoj zemlji ima oko 90.000 ljudi.

   1578_1.jpg

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja