Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Gradiće stanove za izbegle u Aleksandrovu
  20.10.2014.

  Subotica prvi put u programu regionalnog stambenog zbrinjavanja

  Iako je u Srbiji završeno šest ciklusa programa regionalnog stambenog zbrinjavanja izbeglih, raseljenih, migranata i domicijalnog stanovništva u stanju socijalne potrebe, Subotica je ove godine prvi put prihvatila poziv Komeserijata za izbeglice.

  1585_1.jpgDo sada je u zemlji od ukupne vrednosti programa od 330 miliona evra realizovano 185 miliona evra, a najznačanije je što program predviđa dodelu stanova, socijalno stanovanje, dodelu građevinskog materijala ili kupovinu seoskog domaćinstva.

  Ponuda je da Grad obezbedi infrastrukturalno opremljenu parcelu, usvoji određena dokumenta, a partner obezbeđuje gradnju stambenih jedinica.

  - U okviru Gradske uprave je postignut dogovor i stav Jenea Maglaija, gradonačelnika, i članova Gradskog veća je da Grad treba da uđe u ovaj projekat. Ljudi iz Komesarijata su do sada tri puta posetili Suboticu, obezbedili smo teren za izgradnju objekta u Aleksandrovu i plan je da sve što podrazumeva uslov za konkurisanje završimo najkasnije do kraja ove godine. Važno je usvajanje pojedinih akata, kao što je imenovanje Saveta za migracije, što je Gradsko veće već usvojilo, ali uslov je i usvajanje Lokalnog akcionog plana za rešavanje ovih problema. Plan je u pripremi i nadamo se da će biti usvojen na narednoj sednici Skupštini.  Otvorićemo posebnu budžetsku liniju na kojoj ćemo opredeliti sredstva za učestvovanje u ovim programima – kaže Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja.

  U prvoj fazi je predviđena izgradnja 32 stambene jedinice, a kasnije će biti građena još 12.Vujadinović ističe da je u projektu izuzetno važna dobra saradnja svih učesnika i da je ona uspostavljena sa stručnjacima Direkcije za izgradnju grada, Zavoda za urbanizam i Ivanom Gerginovim, pomoćnikom komesara Komesarijata, i njegovim saradnicima Anjom Stanković i Željkom Kukoleča.

  - Svaka lokalna samouprava učestvuje sa pet ili 10 odsto učešća u zavisnosti da li pripada razvijenoj ili nerazvijenoj kategoriji opština. Koliko obezbedimo biće nam vraćeno sa još dodatnih 90 odsto. Za sada ne možemo znati vrednost stanova dok ne prođe javna nabavka koju će sprovoditi Komesarijat. Očekujemo da će sve biti odobreno početkom 2015. godine. Izuzetno je važno što 25 odsto kapaciteta možemo iskoristiti za stambeno zbrinjavanje domicijalnog stanovništva.  Stanovi ostaju u vlasništvu Grada, ali ćemo verovatno predvideti mogućnost da korisnici mogu da ih otkupe po povoljnoj ceni, barem 50 odsto manjoj od tržišne – kaže Vujadinović i dodaje da će za oko mesec dana biti otvoren javni konkurs za pakete građevinskog materijala u vrednosti od po pet hiljada evra i u najavi je konkurs ekonomskog osnaživanja, odnosno, pomoć pri kupovini mašina, stočnog fonda i drugog što obezbeđuje opstanak van socijalne kategorije stanovništva.

  Istovremeno , prema rečima Milimira Vujadinovića, lokalna samouprava rešava dugogodišnji problem gradskih stanova zbog kojeg je budžet Grada oštećen za najmanje 20 miliona dinara.  Naime, Grad u svom vlasništvu ima 217 stambenih jedinica koje izdaje građanima u stanju socijalne potrebe na osnovu komisijskih odluka po kriterijumima Centra za socijalni rad.  Aktuelna gradska vlast nasledila je pred kraj prošle godine nekompletnu dokumentaciju i naknadnim sređivanjem podataka do sada je utvrđeno da je dug za zakup stanova višemilionski.

  - Mesečna stanarina je od 2000 do 8000 dinara. Oko 90 zakupaca duguje više od 100.000 dinara, ali postoje i dugovi od 300.000 dinara. U toku je izrada baze podataka i formirane su komisije koje na terenu utvrđuju stanje. Recimo, ako neko treba da plaća 5000 dinara, a duguje 200.000 dinara znači da više od tri godine nije platio zakup. Ima i slučajeva gde pouzdano znamo da stanar nije socijalno ugrožen ili da u stanu živi naslednik preminulog korisnika čiji status ne odgovara kriterijumima – kaže Milimir Vujadinović

  Gradska uprava će u slučajevima opravdanog duga ponuditi reprogram, a gde bude nepravilnosti i stanar ne bude poštovao gradsku odluku, moraće ipak da zatraži asistenciju policije.

  - Svaki stanar je slučaj za sebe i svaki moramo ponaosob razmotriti jer guranje dugogodišnjeg problema pod tepih i davanje lažne nade nije rešenje. Problem su i neplaćeni komunalni računi u koje je teško steći detaljan uvid zbog čega nas čeka mnogo posla.  Ima i novih zahteva za zakup, ali socijalno stanovanje nije samo davanje gradskih stanova pod kiriju već i sufinansiranje kirija sa po 4000 dinara za stanove koje su sugrađani sami izabrali. Neminovno je napraviti red, Zakon se mora poštovati i zato opravdanih dugova nema – zaključuje Milimir Vujadinović.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja