Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Nauka kao životno opredeljenje
  22.10.2014.

  Kako rastu uspešna deca: Viktor Čolić, doktorant pri Departmanu za fiziku na Tehničkom univerzitetu u Minhenu

  Pre deset godina bio je uspešan srednjoškolac već jasno orjentisan prema hemiji i životu u nauci. Danas je na doktorskim studijama u Nemačkoj.

  Viktor ČolićUpoznali smo ga na ovim stranicama pre deset godina kao uspešnog učenika trećeg razreda Srednje hemijske škole koji nam je postižući izuzetne uspehe na takmičenjima širom zemlje otkrio da je subotička Hemijska škola jedna od najbolje opremljenih u zemlji. Već tada je svoju budućnost video u istraživačkom radu i dobro znao da mu je najveća nagrada to što je u mogućnosti da radi ono što ga interesuje i tu ostvaruje rezultate.  Zato spremno upisuje fizičku hemiju na Univerzitetu u Beogradu gde završava osnovne i master studije.

  Dok je tražio mesto za upis doktorskih studija Viktor kratko vreme radi u prosveti u Srbiji, a onda je nakon nekoliko poslatih prijava i intervjua primljen kao doktorant na ruski Univerzitet u Bohumu, pri Centru za elektrohemijske nauke. - Tema doktorata je možda malo apstraktna, ali u suštini radi se o katalizi – objašnjava Viktor. - Konkretno, radimo na istraživanju načina na koji je moguće modifikovati tečno-čvrsti interfejs, što je izuzetno važno za elektrokatalizu, a praktično za proizvodnju i skladištenje „zelene“ energije.  Kao doktorant zvanično je zaposlen na Univerzitetu. Pored istraživačkog rada, to kako kaže, podrazumeva i neke obaveze u predavanju, konkretno drži laboratorijske vežbe za studente koji su na predmetu njegovog mentora.  U međuvremenu, pošto mu je mentor dobio profesorsku poziciju na Tehničkom univerzitetu u Minhenu i Viktor je tu prešao, te je zvanično od prvog oktobra na doktorskim studijama pri Departmanu za fiziku gde nastavlja sa radom na istu temu.

  Iako nije sklon da planira previše daleko u budućnost Viktor je trenutno fokusiran na završetak doktorskih studija. Lična želja mu je da ostane u akademskom okruženju i da radi na nekom univerzitetu.

  - Život u nauci nije lak, niti baš glamurozan. Prvo, mi nemamo radno vreme, već se radi onda kada za to postoji inspiracija, ideja i uslovi. To znači da sa jedne strane ne postoji striktno vreme kada se dolazi i odlazi sa posla, ali se radi mnogo. Dešavalo se da je bilo neophodno i 14 sati rada dnevno, vikendom i praznikom… Drugo, česte selidbe se podrazumevaju i ne zavise mnogo od ličnih želja i preferencije, već se ide tamo gde se mora. Putovanja su takođe česta, na primer, samo prošlog meseca sam imao dve konferencije, u Lozani u Švajcarskoj i Majncu u Nemačkoj.  Pored toga, nekoliko putovanja na relaciji Bohum-Minhen.  Sve to nije nimalo nalik letovanju, često nema vremena da se ti gradovi vide van konferencijskih sala i univerziteta.

  Privatni život mora da se prilagodi svemu tome, što često nije lako, ali van posla kako kaže Viktor, mladi hemičari se zabavljaju kao i svi njihovi vršnjaci.

  - Bavimo se sportom, idemo na koncerte, večere, piće… svako prema svojoj naravi i u meri koja mu odgovara… Inače, u tim situacijama ne pričamo često o poslu ili nauci, iako je stereotip da naučnici znaju da pričaju samo o svom uskom polju istraživanja.

  U Subotici je poslednji put bio u maju, a ponovo će stići tek za Božić. Ovo je do sada najduži period da nije bio kući.

  - Naravno da mi nedostaje i moj grad i dragi ljudi u njemu, kao i neke male stvari kao što su sarma, burek, subotička atmosfera… Međutim, na nekoj dnevnoj bazi nisam nostalgičan.  Mislim da mi je bavljenje ovim poslom i život u Nemačkoj omogućilo oslobađanje od nekih svakodnevnih frustracija koje sam doživljavao u Srbiji. Daleko od toga da je ovde sve savršeno, ali je država funkcionalna i vidi se da se ulaže u nauku – zaključuje Viktor.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja