Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Toplovodi greju bez poskupljenja, ali sledi novi tarifni sistem
  23.10.2014.

  JKP „Subotička toplana” najavila zagrevanje stanova od 20. oktobra

  - Nova grejna sezona, sa starim cenama, ali potrošači mogu da očekuju novi tarifni sistem koji čeka na skupštinsku odluku, najavili gradonačelnik Maglai i v.d. direktor „Toplane” Ahmetović.

  1597_1.jpg
  Predstoje ulaganja u proizvodnju i kotlove

  Početkom sedmice gradonačelnik Jene Maglai je sa zamenikom Tomislavom Veljkovićem i predsednikom Skupštine Ilijom Maravićem posetio JKP „Subotička toplanu”, a kako je nakon sastanka sa v.d. direktorom „Toplane” Dervom Ahmetovićem najavljeno, grejna sezona je odložena za nekoliko dana, zbog odličnog vremena, pa će od ponedeljka, pet dana kasnije i zvanično početi zagrevanje stambenih objekata potrošača.

  - Nadamo se da će nova pravičnija odluka o tarifnom sistemu biti povoljnija i za potrošače, da će time potrošači biti još zadovoljniji, a lokalna samouprava će i dalje biti partner ovom JKP „Subotička Toplana” je ostvarila dobit od 50 miliona dinara, što govori o dobrom poslovanju preduzeća u prethodnom periodu.  Za predstojeću grejnu sezonu, toplovodi su spremni od ponedeljka i obezbeđeno je dovoljno mazuta, a urađeni su i svi neophodni remonti na gasnim i mazutnim postrojenjima, istakao je Maglai i naglasio da se priprema nova odluka o promeni tarifnog sistema od Nove godine, a potrošačima će biti pojašnjeni ti novi uslovi o snabdevanju.

  1597_2.jpg
  U „Toplani” planiraju i nove investicije

  Direktor v.d. Ahmetović je istakao da je Toplana ove godine završila značajan posao za građane, oko rekonstrukcije toplovoda u dužini od 11 kilometara.

  - Reč je o programu kojim je obezbeđeno 4,6 miliona evra, na osnovu kreditnog aranžmana sa KFW bankom, koji je potpisan još pre tri godine, a odnosi se na zamenu vrelovoda. Urađen je posao čija je vrednost 2,4 miliona evra, a ostalih dva miliona i 200 hiljada evra je preostalo da se povuče. Ta sredstva su bila namenjena za podstanice, za bolnice, ali naknadno smo promenili odluke kako bismo još efikasnije i racionalnije iskoristili ta sredstva u proizvodnji.  „Toplana” je razvila planirani distributivni sistem, a sada je u planu ulaganje u proizvodnju, najavio je Ahmetović.

  1597_3.jpg
  Rukovodstvo Grada u „Toplani”: Cene grejanja
  ostaju zahvaljujući unutrašnjim rezervama

  Na daljinsko grejanje „Toplana” je priključila oko 10.000 potrošača i 200 pravnih subjekata.

  - JKP „Subotička toplana” u grejnu sezonu ulazi sa završenom rekonstrukcijom toplovodnog sistema, remontovanim gasnim i mazutnim postrojenjima, a dobra vest za potrošače je da i pored novih investicija računi neće biti uvećani.  Potrošači će do Nove godine plaćati dosadašnju cenu po kubiku potrošnje za grejanje, ali od Nove godine će uslediti novi tarifni sistem. Ulaganje u proizvodnju je najnepouzdaniji deo sistema i kotlovi koji su stari do 40 godina, pa nemaju dovoljnu energetsku efikasnost, a ulaganjem u kotlove obezbedićemo efikasnu isporuku energije za narednih 20 godina, jer je distributivni sistem već osposobljen ranijim ulaganjem, pojasnio je Ahmetović.

  On je podsetio da je od kraja aprila počela investiciona izgradnja vrelovoda, a radovi su kako je rekao završeni na vreme do 1.  oktobra.

  - Stoga smo spremni da započnemo grejnu sezonu. Radili smo i remont na gasnom i mazutnom postrojenju, pa je sve uređeno i tehnički i tehnološki.  U pogledu energenata, znamo da gasa ima dovoljno, a očekujemo da če država obezbediti i dodatne količine.  Cene nisu menjane, pa ovom prilikom možemo sa sigurnošću reći da je „Subotička toplana” među najjeftinijim distributivnim centrima za isporuku energenata za grejanje potrošačima, istakao je Ahmetović.

  On je najavio rezervnu varijantu zagrevanja mazutom, ukoliko bud epotrebno, ali je istakao i da je to skuplji način grejanja.

  -Mi smo osposobili mazutna postrojenja u proteklom periodu, a verujemo da možda i neće morati da se koriste. Srbija je potpisnik energetske zajednice Evrope, čime je preuzela obaveze i da naplatu toplotne energije vrši prema potrošnji, pa svako vraćanje unazad, potrošnja prema kvaadratima ne može da se primeni.  Budućnost je dakle, efikasnije grejanje u smislu manje potrošnje u zaštićenim objektima, dobro zaptivenim, pa će dakle obračun i dalje biti prema varijabilnom i fiksnom delu, naveo je Ahmetović.

  Ahmetović je objasnio da uprkos povećanju cena gasa, Subotička toplana koja je među najvećim potrošačima Suboticagasa, neće još povećati cene, jer će koristiti u predstojećem mesecu unutrašnje rezerve.

  -Pokušaćemo sa što manjim troškovima proizvesti što veću količinu energije. Sadašnja ulazna cena gasa je povećana sa oko 38 na 44 dinara, gotovo 15 posto više, ali trudićemo se svakako da cena ostane najniža moguća u što dužem roku, ali ne možemo tačno reći do kojeg datuma će to biti, jer smo inače među najjeftinijim smo Toplana u Srbiji, ističe Ahmetović.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja