Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Naša snaga su naši Bunjevci
  25.10.2014.

  Pred izbore za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine mr Suzana Kujundžić Ostojić ističe da Bunjevci zaslužuju da budu poštovani kao autohtoni narod

  – Prid nama je izbor za novi Bunjevački nacionalni savit od kojeg će zavisit kaka ćemo bit nacionalna manjina u budućnosti.  Na žalost, mi imamo tušta otvoreni pitanja, od jezika pa do samog nacionalnog pitanja.  Zbog tog imamo i tušta oni koji nam ne misle dobro, zato sami sebi morali bit najveći prijatelji i podrška – govori mr Suzana Kujundžić Ostojić, nositeljka liste „Bunjevci – mr Suzana Kujundžić Ostojić” koja će se na izborima za Nacionalni savet Bunjevi na glasačkim listićima naći pod rednim brojem dva, a trenutno i predsednica Privremenog organa upravljanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji, te nastavlja:

  mr Suzana Kujundžić Ostojić– Stava sam da mi triba da brinemo o našem narodu, kako o one četri oblasti koje nam je dala država, i o kojima svi stalno divane, al i i mnogim stvarima koje čine život. Bunjevci žive teško, mnogi od nji su nezaposleni i na ivici siromaštva, stari su zapostavljeni i ostavljeni, omladina se stidi svojeg porikla, il na njeg ni ne haje. Broj visoko obrazovani Bunjevaca je daleko manji od republičkog proseka, a poljoprivrednici muče svoju muku koju nemaje kome ni kazat. Ako se ovim pitanjima ne bude bavio naš Nacionali savit, onda se pitam ko će se o tim bavit?

  Kako se za mesta u Bunjevačkom nacionalnom savetu nadmeće čak devet lista, sudeći po kampanjama programi su prilično slični. Šta je ono čime Vaša lista želi da privuče birače?

  – Izbori nisu vrime kad triba svojem narodu obećavat kule i gradove, iako se zna da se od tog mož malo ispunit. Mi obećavamo pošten rad i trud, njega ćemo i metnit prid naš narod da ga pripozna.  Snaga naše liste su naši Bunjevci. Nadamo se da će nam pružit šansu da očuvamo naš narod, autohtonog porikla, koji je uvik i najviše samo svoj, al spreman na saradnju i razumivanje sa svima. O standardizaciji bunjevačkog jezika pripovidaje ovi dana mnogi, a kad to još rade oni koji se svojem narodu ni ne obraćaje na bunjevačkom jasno je i koliko se u ovo i razumiju i koliko mogu uradit. O bunjevačkom govoru u škulama divane oni koji čak nisu uzeli ni da pročitaje planove i programe ovog predmeta, pa u njeg dodaju one sadržaje koji se tamo već nalaze, udžbenike ispravljaje oni koji ji pošteno nisu ni prilistali. Svi divane o svemu i svačemu, brez i malo osićaja odgovornosti za izgovoreno i štetu koju sotim mogu nanet. Da kažem i ovo, bunjevština se čuva i igranjom i pivanjom i jakim isntitucijama na čelu s Nacionalni savitom, al koji triba da se odnosi prema svima pravedno, a ne jednima da bude majka a drugima maćeha, i čije odluke svi poštivaje.

  U programu svih lista nalazi se i obećanje da će Bunjevci dobiti svoj Zavod za kulturu, a mr Kujundžić Ostojić komentariše.

  – Svi pripovidaje i o Zavodu za kulturu Bunjevaca, a pogotovo ona stranka koja je u vladajućoj koaliciji na pokrajinskom nivou, i koja je glasala da ga ne dobijemo još prija pet godina. Ne želim da virujem da ima oni Bunjevaca koji će povirovat ovakim izbornim prigodnim divanima.

  I najnoviji saziv Bunjevačkog nacionalnog saveta, kao i onaj prethodni, je raspušten, trenutno je rukovodeći Prviremeni organ upravljanja. Kako izbeći da se to desi i kako uopšte izvući bunjevačku zajednicu iz nezavidnog stanja u društvu?

  – Da bi od današnjeg stanja u kojem se Bunjevci nalaze napravili velik zaokret triba nam danonoćan nesebičan timski rad samo to će dat rezultate. Lista „Bunjevci” sastavljena je od istaknuti pojedinaca koji su velik dio svojeg života posvetili bunjevačkom narodu u Subotici, Somboru i Novom Sadu. Med nama ima doktora nauka, profesore, učitelja, doktora, pravnika, radnika, i po jedan odborinik i republički poslanik, i svi mi imamo samo jedan cilj da se bunjevačko ime svudan spominje po poštivanjom kako zasluživamo.  Ovo nije lak zadatak, to je društveni proces za kojeg je potribno vrime, saradnja i zdušno učestvovanje svi bunjevački institucija ko i podrška Republike Srbije i vlasti na svim nivoima.

  O Bunjevcima se raspravljalo i u Evroskom parlamentu. Kakav je vaš komentar po ovom pitanju?

  – Nama, Bunjevcima, koji smo čuvali granice kadgodašnje Evrope, bili plemići, junaci i ponos ravnice, danas ta ista Evropa poručiva da nemamo prava bit to što jesmo.  Ako postoje ljudska prava za sve, prava za gej populaciju, pitam dal i mi imamo ljudsko pravo odabrat kojem narodu ćemo pripadat, il je to pravo samo nama zakinuto?  Tu sliku o nama ko narodu, ponosnom i svesnom svoje časne istorije, al i jasne slike budućnosti triba da pruži budući Nacionalni savit i ljudi koji će ga vodit – kazala je mr Kujundžić Ostojić za „Subotičke novine”.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja