Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Mamografiju uradi tek svaka treća žena
  26.10.2014.

  Oktobar obojen u roze - mesec posvećen prevenciji raka dojke

  Povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke, relevantne zdravstvene institucije u gradu još jednom su upozorile na sve veći broj žena koje oboljevaju od ove bolesti.  Karcinom dojke i dalje se kako u Srbiji tako i u našem okrugu, smatra vodećim malignitetom među ženskom populacijom, a lekari izražavaju dodatnu zabrinutost zbog sve većeg pomeranja starosne granice ka tridesetim godinama života.

  1616_1.jpg

  Govoreći o tome da je pored primarne prevencije i promocije zdravih stilova života, izuzetno bitna i sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje raka dojke, dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje izrazila je zabrinutost što se na mamografiju i dalje odaziva veoma malo žena u našem okrugu.

  - Srbija Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke prema decentralizovanom modelu sprovodi od 2013. godine, a trenutno je u toku druga godina prvog ciklusa organizovanog skrininga koji se sprovodi u 19 opština radom stacionarnih mamografa i u 23 opštine mobilnim mamografima.  U našem gradu, skrining je počeo prošle godine u martu, i do sada se kontinuirano odvija.  Međutim, zabrinjava što se i dalje veoma mali broj žena odazove na pregled, a najnovije statistike pokazuju da tek svaka treća, od ukupnog broja pozvanih uradi ovaj pregled. Nešto više od 4 hiljade žena je dobilo poziv na kućnu adresu za pregled mamografijom, patronaža je obišla još 1771 ženu koje se nisu odazvale na poziv i ponovo ih pozvale.  Najveći procenat njih, nešto više od 60 odsto, se nije ni odazvalo pozivu i nisu uradile mamografiju iako je ona besplatna - objašnjava dr Kosić Bibić.

  Bolnica: Rezultat očitavaju čak tri radiologa

  Mamografija se u bolnici odrađuje u prepodnevnim i popodnevnim satima, u obe smene dnevno prođe i do 15 pacijenata, kažu u ovoj ustanovi.

  - Radimo takozvane skrining i kliničke mamografije. Skrining mamografije se odrađuju tako što tehničari oslikaju pacijentkinju, svaka žena se javlja na odelenje gde se naprave ukupno četiri snimka, i tek nakon toga radiolozi očitavaju snimak. Dva radiologa odvojeno obave taj posao, a u slučaju kada postoje neslaganja u tumačenju nalaza, očita ga i treći radiolog. Važno je napomenuti da očitane mamografije u slučaju pozitivnih nalaza prosleđujemo Institutu u Sremskoj Kamenici za daljnju obradu, a u slučaju da se hiruška intervencija može sprovesti u našoj bolnici, pacijentkinja se zbrinjava u našoj ustanovi. Nakon odrađenih standardnih mamografija a kada postoje nejasnoće, ponovo pozivamo žene na dopunsku obradu gde najčešće odrađujemo snimak sa uveličanjem i slično, kako bi bili sigurni u krajnji rezultat, dok se kod gustih struktura dojki radi ultrazvučna dopuna koja takođe temeljnije pokaže ima li ne bilo kakvih promena koje bi ukazale na eventualni karcinom ili slično - kaže dr Irena Sabo Vojnić, koordinator za skrining subotičke bolnice.

  Srbija: Stope smrtnosti u vrhu

  Naša zemlja u odnosu na zemlje u okruženju prednjači po broju umrlih žena od karcinoma dojke, tvrde lekari. Najnovije statistike pokazuju da svake godine oboli oko 4.600, a oko 1600 žena umre. U Severnobačkom okrugu je od raka dojke u 2012.  godini obolelo 139 žena od čega je 51 umrla. Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu 20 do 30 odsto su mlađe od 50 godina, a oko 33 odsto su starosti od 50 do 64 godine. S obzirom da se starosna granica sve više pomera ka mlađoj populaciji, lekari ističu da je pored redovnog skrininga i bar dva puta godišnje pregleda dojki potrebno da vodimo računa o faktorima rizika, na koje možemo uticati.

  - Svaka osma žena ima rizik da oboli od raka dojke. Najčešći riziko faktori za malignom dojke su nasledna predispozicija, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost kao i konzumiranje alkohola i duvana.  Na ove faktore u velikoj meri možemo uticati sami, te smanjiti rizik dobijanja bolesti - ističe dr Radmila Pavić, rukovodilac Preventivnog centra Doma zdravlja.  

  Povodom obeležavanja oktobra - meseca posvećenog prevenciji raka dojke, u utorak, 21.  oktobra, održana je promotivna šetnja „Korakom do zdravlja", od Gradske kuće do Hale sportova i nazad. Na sunčanom satu i kod Hale bili su postavljeni štandovi sa tendama gde su učenici Srednje medicinske škole i volonteri Crvenog krsta delili promotivni materijal vezan za ovu temu. Građani su dobijali besplatne savete lekara i nutricionista. Cilj akcije bio je da se skrene pažnja na značaj skrining pregleda za rano otkrivanje raka dojke i važnost odazivanja žena na mamografski pregled. Akcija je ujedno promovisala fizičku aktivnost i pravilnu ishranu kao zdrave oblike ponašanja u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja i prevencije ove bolesti kod žena. Organizatori akcije su bili Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja, „Apoteka", Opšta bolnica Subotica, Crveni krst, Učiteljski fakultet u Subotici, i Društvo za borbu protiv raka Grada Subotice.

  Istog dana u podružnici Društva lekara Vojvodine u Subotici, Društvo za borbu protiv raka Subotice organizovalo je stručno predavanje prof. Dr Mladena Prvulovića, sa Instituta za onkologiju Vojvodine Sremska Kamenica koji je govorio o pravilnoj ishrani i prevenciji raka, a sličnu temu imalo je i izlaganje dr Verice Dronjak, specijaliste opšte medicine Doma zdravlja Subotica.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja